Quantcast
Ο Ερντογάν προσπαθεί να «εξάγει» την κρίση - Βγάζει τουρκικό γεωτρύπανο την ώρα που η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στην Κύπρο - enikonomia.gr
share

Ο Ερντογάν προσπαθεί να «εξάγει» την κρίση – Βγάζει τουρκικό γεωτρύπανο την ώρα που η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στην Κύπρο

δημοσιεύτηκε:

Διπλό μέτωπο σε Αιγαίο και Κύπρο προσπαθεί να δημιουργήσει ο Ερντογάν προκειμένου να «εξάγει» την τουρκική κρίση, επιστρατεύοντας την προσφιλή μέθοδο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα όλα τα χρόνια. Στέλνει το τουρκικό γεωτρύπανο στην Κύπρο την ώρα που η ExxonMobil είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις.

Φαίνεται ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει άμεσα στην Κύπρο το γεωτρύπανο Ftaih, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας, συνοδευόμενο από τέσσερα βοηθητικά σκάφη και όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμο να σαλπάρει για την Κύπρο.

Το Fatih αναμένεται να πάρει θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά από τα κατεχόμενα της Κύπρου, μεταξύ της χερσονήσου της Καρπασίας και του κόλπου της Αλεξανδρέτας.

Το γεωτρύπανο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί στα χνάρια του “Μπαρμπαρόσα” του ερευνητικού σκάφους που ως τώρα έχει αποτελέσει την αιχμή των προκλήσεων της Τουρκίας κατά της Κύπρου.

Από την άλλη, την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου δίνονται όλες οι άδειες στην κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum, ώστε να προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις στα μέσα του τέταρτου τριμήνου του έτους.

Έτσι η κοινοπραξία μπαίνει στην αντίστροφη μέτρηση αφού μένουν λιγότερες από 100 μέρες για να ξεκινήσει η γεώτρηση στον πολλά υποσχόμενο στόχο «Δελφίνι», ενώ πριν το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η γεώτρηση στον «Γλαύκο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το philenews.com οι αιτήσεις της κοινοπραξίας, που υποστηρίζονται και από τις απαραίτητες λεπτομερείς μελέτες, προωθήθηκαν και εξετάστηκαν από τις κρατικές υπηρεσίες με πρωτοφανή μέτρα εμπιστευτικότητας, κάτι που επιτρέπει η νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις.

Το γεωτρύπανο, που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αναμονής και ετοιμασίας, έχει κλειδώσει για δύο τουλάχιστον γεωτρήσεις, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα του είδους στον κόσμο και φέρει βρετανική σημαία.

Φέρει συστήματα που μπορούν να πραγματοποιούν γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Να σημειωθεί ότι θέματα ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα είχε αντιμετωπιστεί σε κάποιες από τις προηγούμενες έξι γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την υποστήριξη των γεωτρήσεων από το λιμάνι Λεμεσού έχει αναλάβει η Medserv, που για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, η εταιρεία δημιουργεί πρόσθετες εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λεμεσού.

Ο Τσαβούσογλου «ξεσπά» σε Ελλάδα και Κύπρο

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για τις σχέσεις της Τουρκίας με όλες τις χώρες κατηγορώντας Κύπρο και Ελλάδα για μη συνεργασία και επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: Για να φτάσουμε σε λύση στην Κύπρο, πρέπει να ξεκινήσει μία καινούρια διαδικασία. Οι Ε/Κ δεν θέλουν να συνεργαστούν. Κι αυτό το είδαμε πέρυσι. Το είδαμε στη Γενεύη, το είδαμε στο Κραν Μοντανά.

Και η Ελλάδα δεν είναι διαφορετική. Στις δύσκολες ημέρες τους πάντα είμαστε δίπλα τους. Αλλά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο πάλι αυξάνουν την ένταση κάνουν πράγματα πολύ περίεργα, που δεν γίνονται. Όλοι μας δεν θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να εξελιχθεί σε μία περιοχή ειρήνης και ευημερίας;»

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.