http://www.enikonomia.gr/timeliness/19502,Kayto-10hmero-mexri-to-krisimo-Eurogroup.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_93a64959d20228d6c5083a3363e67170.jpg Έχοντας ακόμη ανοιχτά κεφαλαιώδη θέματα όπως το ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας και τον ΦΠΑ ξεκινά σήμερα η αντίστροφη μέτρηση των 10 ημερών μέχρι το Eurogroup... 4/14/2015 9:04:00 AM

«Καυτό» 10ήμερο μέχρι το κρίσιμο Eurogroup

«Καυτό» 10ήμερο μέχρι το κρίσιμο Eurogroup

Του Τάσου Δασόπολου

Έχοντας ακόμη ανοιχτά κεφαλαιώδη θέματα όπως το ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας και τον ΦΠΑ ξεκινά σήμερα η αντίστροφη μέτρηση των 10 ημερών μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου όπου Αθήνα και δανειστές φιλοδοξούν να έχουν συμφωνία.

Χθες τα ξημερώματα για την Αθήνα κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ ο επικεφαλής του τμήματος του Ταμείου για την Ευρώπη και ο επικεφαλής της ομάδας για την Ελλάδα κ. Ρίσι Κοχιάλ ενημέρωσαν για το θέμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκαν πολλές ερωτήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και την καθυστέρηση για περίπου ένα χρόνο του ελληνικού προγράμματος.

Εμφανίστηκαν μάλλον καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με την νέα Κυβέρνηση και οι δόσεις των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα αποπληρώνονται κανονικά.

Κανείς πάντως δεν μπορεί να κρύψει ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γίνεται σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα.

Πηγές του υπουργείου οικονομικών επαναλάμβαναν χθες ότι βάση των διαπραγματεύσεων θα είναι η εξειδίκευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και σε καμμία περίπτωση η δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από το μνημόνιο.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τα κρίσιμα θέματα (εργασιακό, ασφαλιστικά, αποκρατικοποιήσεις) θα συζητηθούν μετά τον Ιούνιο στο πλαίσιο του νέου ελληνικού προγράμματος και όχι τώρα Στην τρέχουσα διαπραγμάτευση θα συμφωνηθούν κάποιες γενικές αρχές σε όλα αυτά θέματα.

Συγκεκριμένα:

- Στο ασφαλιστικό την επανεξέταση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα ευγενή ταμεία (Τράπεζες ΔΕΚΟ) και την προσπάθεια της είσπραξης όσο το δυνατό περισσότερων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Την ίδια ώρα οι δανειστές ζητούν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και επανεξέταση του ύψους κύριων και επικουρικών συντάξεων.

- Στα εργασιακά η εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ αφού αυτές συζητηθούν με το Διεθνές Γραφείο Εργασόας (ILO) και τον ΟΟΣΑ. οΙ δανειστές ζητούν ως γνωστό ομαδικές απολύσεις επαναφορά της ανταπεργίας και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου άμεσα.

- Στον «μετασχηματισμό» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε λύση για την ενίσχυση του ασφαλιστικού και αργότερα της νέας ΕΤΒΑ που θέλει να συστήσει το υπουργείο οικονομίας . Ούτε και αυτή πρόταση φαίνεται να αρέσει στους δανειστές.

- Στις αλλαγές του καθεστώτος ΦΠΑ δεν αναμένεται ούτε και τώρα κάποια πρόταση από την Ελλάδα. Ωστόσο οι αλλαγές στο βασικό έμμεσο φόρο θεωρούνται σημαντικό θέμα για τους δανειστές αφού πρόκειται για εφαρμοσμένο και όχι νέο φόρο και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν άμεσα θα δώσουν λύση στην πολύ χαμηλή απόδοση του στα δημόσια έσοδα.

Παρόλα αυτά στελέχη του ΥΠΟΙΚ που συμμετέχουν στις επαφές με τους δανειστές δήλωναν βέβαια ότι στο δημοσιονομικό δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Με κάποιες νέες παρεμβάσεις, η κυβέρνηση ανεβάζει την απόδοση των μέτρων που προτείνει κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, σε περίπου 7 δισ. έναντι 6,1 δισ. ευρώ που προέβλεπε πριν περίπου δέκα μέρες.

Παρόλα αυτά οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην τηλεδιάσκεψη που έγινε το Μεγάλο Σάββατο να ξεκινήσει ο διάλογος από το δημοσιονομικό και στην συνέχεια θα επεκταθεί στην αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλάνου μέχρι και το 2019.


«Μονομαχία» Σόιμπλε - Βαρουφάκη

Στο μεταξύ την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον θα έχουμε την πρώτη «συνάντηση» του υπουργού οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε . Και οι δύο τους θα μιλήσουν (σε διαφορετικό χρόνο) σε συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings.

O έλληνας υπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της. Ο Γερμανός ομόλογός του θα μιλήσει στην θεματική ενότητα με τίτλο «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)».

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ