Quantcast
Κρέτσου σε Παπαδημούλη: Στόχος της Κομισιόν η αύξηση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

Κρέτσου σε Παπαδημούλη: Στόχος της Κομισιόν η αύξηση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Ο στόχος της Κομισιόν είναι η αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από το ΕΤΠΑ για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) κυρίως μέσω της ψηφιοποίησης, της καινοτομίας, των δεξιοτήτων και της βιομηχανικής μετάβασης, επισημαίνει η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Για να χρησιμοποιούνται πιο συγκεντρωτικά οι περιορισμένοι πόροι, η Επιτροπή πρότεινε να παρέχεται υποστήριξη για παραγωγικές επενδύσεις μόνο σε ΜΜΕ, εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες οι επενδύσεις σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπεριέχουν συνεργασία με ΜΜΕ για δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας.

Σύμφωνα με την κ. Κρέτσου, «το αποτέλεσμα μόχλευσης που θα έχει η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων, βασικού μηχανισμού για την υλοποίηση επενδύσεων που παράγουν έσοδα ή εξοικονομούν κόστος. Οι ΜΜΕ θα μπορούν να επωφεληθούν από την παροχή δανείων, από επενδύσεις μετοχικού ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου ή από εγγυήσεις στο πλαίσιο κάθε στόχου πολιτικής. Οι ΜΜΕ που αναπτύσσουν έρευνα και καινοτομία θα έχουν επίσης ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του επόμενου προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας (Horizon Europe). Η Επιτροπή πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός νέου ταμείου, του InvestEU, στο οποίο θα συγκεντρωθούν τα υπό κεντρική διαχείριση, σήμερα, χρηματοδοτικά μέσα».

Επίσης, οι προτάσεις της Επιτροπής για τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων, που θα θέσουν τους κανόνες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων περιέχουν ογδόντα βασικές απλοποιήσεις που αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση κατά 20-25 % του διοικητικού κόστους που συνδέεται με την πολιτική συνοχής, ιδίως με το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν επίσης από αυτή τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.