Quantcast
Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Άναψαν τα αίματα ανάμεσα σε Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλήςγια τη Συνταγματική Αναθεώρηση με βολές εκατέρωθεν.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε κορυφαία διαδικασία την Αναθεώρηση του Συντάγματος. «Η διαδικασία αυτή έρχεται σε μία μεταβατική στιγμή για τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία, τη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα βήματα μετά την ολοκλήρωση μίας πολυετούς περιόδου, της μνημονιακής περιόδου, μιας σκληρής περιόδου για τη χώρα, που έληξε με την καθαρή έξοδο από το τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να στοχαστούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισης τη, πάνω στις θεσμικές αιτίες τους, να αντλήσουμε από την εμπειρία μας και να εξάγουμε αναγκαία διδάγματα».

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός, είπε πως η κρίση ήταν μια συντριπτική εμπειρία για τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού που σήκωσε δυσανάλογα βάρη, αλλά μας έκανε σοφότερους και μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες, να κατανοήσουμε τους τρόπους οργάνωσης και αυτοπροστασίας των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το Σύνταγμα.

«Η κατάσταση του κράτους ήταν πολιτική επιλογή»

«Η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, και το αίτημα για την ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η κατάσταση του κράτους δεν ήταν ανεπάρκεια αλλά πολιτική επιλογή. Το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας. Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, την δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού, την ανοχή στην γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας».

Ο πρωθυπουργός είπε πως κύριος σκοπός της κυβερνητικής πρότασης είναι η ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, η εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, η κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ, που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό.

«Δεν έχουμε τη φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα. Δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις. Αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το Κοινοβούλιο που τους μοιράζονται. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην ανάγκη μας νέας αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος στην ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος, αλλά και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και νόμος περί ευθύνης υπουργών

Αναφερόμενος ειδικότερα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι είτε η απευθείας εκλογή από το λαό είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία δημιουργούν κίνδυνους. «Στην πρώτη περίπτωση ο κίνδυνος ενός δυισμού στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας. Ενώ στη δεύτερη ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκλέγει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς την μεσολάβηση εκλογών», ανέφερε και προσέθεσε. «Η πρόταση που καταθέτουμε αντιμετωπίζει στο μέτρο του δυνατού και τους δύο αυτούς κινδύνους».

Αναφερόμενος στις διατάξεις περί ευθύνης των υπουργών, τόνισε ότι έχει έρθει πλέον η ώρα για την τροποποίηση τους, «ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών». Και προσέθεσε πως επίσης είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, «ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών», καθώς και «να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ο ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

«Το ίδιο σας καλώ να κάνετε και με τις προτάσεις εκείνες που επιχειρούν να βάλουν ένα τέλος στη σημερινή συνταγματική λογική ότι το πολιτικό προσωπικό αποτελεί μια κάστα που χρήζει ειδικής μεταχείρισης και δικαιούται ειδικά προνόμια», ανέφερε και εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση και ως προς την ανάγκη να ενισχυθεί η άμεση συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων. «Όχι επειδή ο λαός έχει πάντοτε δίκιο, αλλά επειδή ο λαός είναι η πηγή κάθε εξουσίας».

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν εμπιστεύονται και τόσο τη λαϊκή κρίση και θεωρούν αδαή τη λαϊκή πλειοψηφία και έχουν την άποψη ότι ο λαός παρασύρεται εύκολα. Ότι κάνει μόνο λάθη. Αυτές είναι απόψεις ενός άλλου συστήματος, της αριστοκρατίας» προσέθεσε και τόνισε:

«Προτιμώ, για να παραφράσω μια γνωστή φράση, “προτιμώ εκατό λάθη του λαού από μια σωστή απόφαση της κυβέρνησης” (Ρόζα Λούξεμπουργκ). Πρέπει να σκεφθούμε σε πιο σύστημα οδηγούμαστε εάν δεχθούμε ότι ο λαός κάνει λάθη και πρέπει να δώσουμε την εξουσία σε εκείνους που δεν κάνουν λάθη. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό όπως πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία».

Σχέσεις Εκκλησίας- κράτους

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους, ο πρωθυπουργός είπε πως έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά σε κάθε πολίτη.

«Αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος και έχει μόνο οφέλη από αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Αντίθετα για να αλλάξει προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία. Αποδείχτηκε με την πρόσφατη δημοσιοποίηση της πρόταση συμφωνίας που καταθέσαμε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα. Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές και προωθητικές».

Ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων

Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε «μεγάλο θέμα» στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, το θέμα της κοινωνικής προστασίας, της ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, «της αναγκαίας αυτής κοινωνικής παρέμβασης που αμφισβητεί την κυρίαρχη θέση των νεοφιλελεύθερων ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συντριβή της εργασίας και του κοινωνικού κράτους».

«Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις για να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να κατοχυρώσουμε εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, να αναγνωρίσουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό, να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους».

«Καλώ τις ηγεσίες των κομμάτων να μη θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας»

Καταλήγοντας ζήτησε από το κΚοινοβούλιο να πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες, και να υπερβεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς για να δώσει απαντήσεις. Να αρθεί στο ύψος των προσδοκιών και των απαιτήσεων των πολιτών και να αναζητήσει συναινέσεις εκεί όπου είναι εφικτό να αναζητηθούν.

«Γνωρίζω ότι δε θα είναι εύκολο να πράξουν έτσι, για αρκετούς και αρκετές σε αυτή την αίθουσα, γιατί παρά τις απόψεις τους, πολλοί, είτε θα χειραγωγηθούν από ηγεσίες που η μοναδική τους σκοπιμότητα είναι το όψιμο πολιτικό όφελος, είτε και θα καθοδηγηθούν από πολιτικές εμπάθειες. Έτσι όμως κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλα δέκα χρόνια. Και είναι αυτοκαταστροφικό για το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία. Καλώ λοιπόν τις ηγεσίες των κομμάτων να το ξανασκεφτούν και να μη θέσουν στη διαδικασία αυτή ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και να αφήσουν τους βουλευτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε.

«Είμαι βέβαιος, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών θα λειτουργήσει με αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, με στόχο την συναίνεση εκεί όπου μπορούμε. Θα διαφωνήσει εποικοδομητικά και θα συμφωνήσει μεγαλόψυχα. Αυτό σκοπεύει να κάνει σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σκοπεύουν να κάνουν οι ΑΝΕΛ. Αυτό ελπίζω να αποφασίσουν και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Για εμάς δεν υπάρχουν προτάσεις τελεσίγραφα, αλλά προτάσεις για συζήτηση και συναίνεση. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, το πολιτικό μας καθήκον, οι αρχές της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, που υπηρετούμε, που θέλουμε να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με κριτική στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ από την αρχή υποστήριξε ότι το περιθώριο των δύο μηνών, που δίνει η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκής χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προϋποθέσεις, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά «η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συριζοποιήσετε την συνταγματική διαδικασία».

Υποστήριξε ότι «με τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Τσίπρας θέλει να μεταθέσει την συζήτηση από τη ζοφερή πραγματικότητα και από τα σκάνδαλα που έχουν δημιουργηθεί επί των ημερών του» και προσέθεσε: «Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων, όμως όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών τόσο περισσότερα στόματα θα ανοίγουν και τότε καλά ξεμπερδέματα κ. Τσίπρα». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι δεν θέλετε μία μεγάλη και τολμηρή αναθεώρηση αλλά μία περιορισμένη στα ελάχιστα που μπορούμε να συμφωνήσουμε, ώστε να ακυρώσετε για μία δεκαετία τις ευρύτερες αλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία, όπως οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών και την ασυλία των βουλευτών. Θύμισε, ότι ήδη από το 2006 είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του άρθρου 86.

Χαρακτήρισε επικίνδυνες προτάσεις τα δημοψηφίσματα ή τις ατελέσφορες επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ευθέως διαλυτική, είπε ότι είναι η πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία.

Για τις σχέσεις κράτους Εκκλησίας είπε ότι δεν χρειάζονται αναθεώρηση. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης- Αρχιεπισκοπής λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας ακόμη και την Εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και η περιουσία της Εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο.

«Στη δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού και γι αυτό η ρύθμιση των σχέσεων δεν μπορεί να γίνει κρυφά από τον λαό και πολύ περισσότερο και με τον λαό απέναντι», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε «δεν δέχομαι καμία αλλαγή που δημιουργεί ανασφάλεια στους κληρικούς» και διαβεβαίωσε τους κληρικούς ότι «η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει». Το άρθρο 3, είπε, που αφορά τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση και σημείωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού.

Χαρακτήρισε συνολικά αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό το κείμενος της πρότασης της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και προσέθεσε ότι καταθέτει την πρότασή της ΝΔ για μία μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που αφορά 57 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος σε αντιδιαστολή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά 23.

Ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα συμμετάσχουμε κανονικά στη διαδικασία, θα είμαστε παρόντες παντού» και προσέθεσε πως «με αυτό το πνεύμα η ΝΔ προσέρχεται σαν υπεύθυνη δύναμη με τρεις αρχές»:

– Το νέο Σύνταγμα να είναι λιτό, να εξασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους και να θωρακίζει το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι καθιερώνεται σταθερός τετραετής κύκλος, καταργείται η καταχρηστική επίκληση εθνικού θέματος για πρόκληση εκλογών, ενώ οι πρόωρες εκλογές θα αφορούν τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας. Η εκλογή ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση η εκλογή από τον λαό αφού θα προσδώσει αυξημένη νομιμοποίηση. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε προτάσεις όπως η εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τις αρμοδιότητές του και θα δύναται να συγκαλεί τον Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εξεταστικές επιτροπές θα μπορούν αν συστήνονται μόνο δύο ανά κοινοβουλευτικό περίοδο αλλά και με τα δύο πέμπτα της πλειοψηφίας, που θα δίνει τη δυνατότητα και στη μειοψηφία. Αλλαγή του άρθρου περί ασυλίας βουλευτών -που θα αφορούν αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους- και του άρθρου περί ευθύνης υπουργών. Τέλος η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση. Καταργείται το Ειδικό Δικαστήριο Μισθολογικών Διαφορών Δικαστών. Όλοι οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος και για μία τριετία αποκλείονται από κυβερνητικές θέσεις, ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα όπως ο διορισμός δικαστών σε θέσεις κυβερνητικών συμβούλων την επόμενη ημέρα της συνταξιοδότησής τους.

– Η πρόταση της ΝΔ εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Καθιερώνονται μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά αυτοτελείς πόρους και μηχανισμούς διαφάνειας και λογοδοσίας. Αλλάζει το άρθρο 16 και αποκτά και η χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το άσυλο ιδεών περιφρουρείται και τα ιδρύματα επιστρέφουν στους καθηγητές και τους φοιτητές τους. «Εσείς θεωρείται ακαδημαϊκή ελευθερία να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, Ρουβίκωνες, βαποράκια και μπαχαλάκηδες», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

– Το Σύνταγμα πρέπει να εξασφαλίζει την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Κανείς πολίτης δεν θα είναι απροστάτευτος και προβλέπεται η καθιέρωση ενός πλαισίου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα συνταγματική καθιέρωση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις και την αξιολόγηση. Η ενημέρωση αναγνωρίζεται σαν δημόσιο αγαθό, η αδειοδότηση των καναλιών γίνεται αποκλειστικά από το ΕΣΡ.

Κλείνοντας, είπε ότι προτείνει την κατάργηση οκτώ άρθρων με παρωχημένες διατάξεις και προσέθεσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πεδίο ευθείας σύγκριση της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν θα συναινέσει σε εργαλειακή αναθεώρηση και δεν θα επιτρέψει να πάει χαμένη μία ακόμη ευκαιρία γενναίας αναθεώρησης που θα εμποδίσει τις αλλαγές για μία δεκαετία.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός πήρε πάλι τον λόγο απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ τονίζοντας ότι “δεν θα επιτρέψουμε παιδεία άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους».

Για το δημοψήφισμα ενδεικτικώς διερωτήθηκε: «Εμείς ΣΥΡΙΖοποιούμε το Σύνταγμα, όταν εμπεριέχουμε πρόταση που εσείς κύριε Μητσοτάκη έχετε συνυπογράψει;». Ενώ τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, «μάλλον απομακρύνεστε κύριε Μητσοτάκη από την ΝΔ και πηγαίνετε προς τον Λαϊκό Ορθοδοξο Συναγερμό».

Κλείνοντας δε, αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας και το άρθρο 16, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε: «Δεν θα επιτρέψουμε παιδεία άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους».

Για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, με αιχμή τη συμφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του τόνισε πως η αρχική ανακοίνωση της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ακολούθησαν στη στάση της ΝΔ.

«Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5, και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

«Δεν υφίσταται αμιγώς ιδιωτικό πανεπιστήμιο, τουλάχιστον όχι στον ευρωπαϊκό χάρτη», είπε κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:

«Εάν υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσα στον ευρωπαϊκό χάρτη, τότε θα υπόκεινται στις διατάξεις τις οποίες ορίζει το ισχύον πλαίσιο ανταγωνισμού της ΕΕ. Και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τα ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία ούτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Αναφερόμενος στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς των κληρικών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σήμερα είναι μόνιμοι, όχι γιατί θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και προβλέπεται μονιμότητα κατά το Σύνταγμα, αλλά επειδή αυτό προβλέπει ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας και προσέθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ:

«Θα σας πρότεινα να μην δημαγωγείτε με μια συμφωνία που έρχεται να δώσει μια θεσμική λύση με συμβιβασμούς σε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και την Πολιτεία πάνω από 70 χρόνια προς άγραν ορισμένων ψήφων κληρικών, όπως κάνατε και σε άλλο θέμα, εθνικό, με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου άλλη άποψη είχατε και προκειμένου να ψαρέψετε στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αλλάξατε την άποψή σας».

Επίσης, ο Πρωθυπουργός σχολίασε τη θέση την οποία διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης, ότι άλλη είναι η Βουλή που θα προτείνει τις αλλαγές για την αναθεώρηση και άλλη θα έχει την ευθύνη για το περιεχόμενο της αναθεώρησης.

«Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτό που επιθυμείτε στην πραγματικότητα, είναι όχι να έχει η παράταξή σας τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτά στα οποία μπορούμε να συναινέσουμε, αλλά να προχωρήσετε σε μια, ιδεολογικά, δική σας αναθεώρηση. Γι΄ αυτό προτείνετε κάτι πρωτοφανές. Όχι να διερευνήσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, πάνω σε αυτά που μπορούμε, και αυτό να εξασφαλισθεί με 180 ψήφους σε αυτή τη Βουλή και 151 στην επόμενη, αλλά με μια διαδικασία, πρωτάκουστη, πρωτοφανή, για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα από το 1974 έως σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε σημείωμα του καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου σύμφωνα με το οποίο η πρώτη Βουλή είναι η προτείνουσα αλλά θα δεσμεύει και ως προς την κατεύθυνση τα άρθρα τα οποία θα επιλέξει να αναθεωρηθούν. Ακόμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή, μόνο ως προς τα άρθρα αλλά και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ανέγνωσε στο Σώμα άποψη του κ. Βενιζέλου ότι η πρώτη Βουλή καθορίζει όχι μόνο την ανάγκη αλλά και την κατεύθυνση της αναθεώρησης, και υπογράμμισε ότι η άποψη αυτή διατυπώθηκε το 2001 κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία έγινε επί κυβερνήσεως Σημίτη.

«Οπότε κ. Μητσοτάκη μαζέψτε τα επιχειρήματά σας, αλλά μην προσπαθείτε με ειρωνείες να αποδομήσετε άλλες απόψεις, όταν υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, και απόψεις όπως αυτές που έχει διατυπώσει ο πρώην συνέταιρός σας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί τελείως, με την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, και προσέθεσε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος όπως τα πάρκα και οι πλατείες, και οι μπαχαλάκηδες, οι ρουβίκωνες και έμποροι ναρκωτικών να ξέρουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω.

Πρότεινε ακόμη την αναθεώρηση και του άρθρου 110 που προβλέπει την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος, ώστε να γίνει πιο σαφής και προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει στην κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει «συνταγματικό ακτιβισμό που αντιβαίνει στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος».

Επανέλαβε την πρότασή του, η παρούσα Βουλή θα κρίνει αναθεωρητέες όλες τις διατάξεις που θα προτείνουν τα κόμματα και η επόμενη να αποφασίσει ποιες θα αναθεωρηθούν με απλή ή διευρυμένη πλειοψηφία. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε ότι «η άρνησή σας να δεχθείτε την πρόταση της ΝΔ έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Αναφέρθηκε στην συμφωνία με την Αρχιεπισκοπή λέγοντας ότι η ΝΔ συμφωνεί στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσία και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα σημείωσε: «Προχωράτε στην απόλυση 10.000 ιερέων, για να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο για κολλητούς και φίλους» και τον ρώτησε: «Τι λέτε όμως στους κληρικούς που λογίζονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι: ποιος θα είναι ο εργοδότης τους, ποια θα είναι τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τους βάζετε σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Αυτό είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους. Επειδή θέλετε να βολέψετε 10.000 κολλητούς και φίλους στο Δημόσιο λέτε στους κληρικούς να κάνουν στην άκρη».

Για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων απάντησε στον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση του κράτους να επιδοτεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τι σαχλαμάρες είναι αυτά που λέτε;».

Συνέχισε, πάντα αναφερόμενος προς τον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό και επιλέγουν να πληρώσουν, αυτά είναι παιδιά της μεσαίας τάξης που τους στερείτε τη δυνατότητα να σπουδάσουν στην χώρα τους, και στην Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθησε η επικεφαλής τηςΔημοκρατικής Συμπαράταξης στο Κοινοβούλιο, Φώφη Γεννηματάπου ξεκίνησε την ομιλία της με αιχμές κατά του Προέδρου της Βουλής.

«Όταν δεν λειτουργεί η Βουλή με ευθύνη του Προέδρου της και κουρελιάζεται ο κανονισμός της, ιδιαίτερα σε μια τέτοια συζήτηση για το Σύνταγμα, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας. Και έχετε τεράστια ευθύνη εσείς προσωπικά. Εδώ μέσα είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίζετε τον λόγο στον Πρόεδρο του κόμματός σας. Και εν πάση περιπτώσει τι φοβάται να καθίσει να ακούσει όλους τους αρχηγούς και να τοποθετηθεί στο τέλος σεβόμενος τον κανονισμό γιατί δεν προβλέπεται δευτερολογία; Ποιος θα του έλεγε στο τέλος να μη σηκωθεί και να πει όλες τις απόψεις που έχει σε σχέση με ό,τι ακούστηκε εδώ μέσα» τόνισε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον Νίκο Βούτση και πρόσθεσε:

«Έχετε κουράσει. Έχετε κουράσει με αυτήν την προσπάθεια που κάνετε να παρουσιάσετε δυο δήθεν μονομάχους και να προσπαθήσετε να χτίσετε αυτόν τον σικέ δικομματισμό. Δεν σας βγαίνει ρε παιδιά. Πάρτε το επιτέλους απόφαση. Πρέπει να διαλύσετε και τη Βουλή; Πρέπει να καταστρέψετε ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία των πολιτικών και του Κοινοβουλίου; Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Είναι ντροπή να μην μπορούμε να συζητήσουμε έτσι όπως οργανώνεται από τον κανονισμό της Βουλής για το Σύνταγμα, που είναι η κορυφαία διαδικασία συναίνεσης και συνεννόησης».

«Και το χειρότερο απ’ όλα, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι από αυτά που άκουσα τόση ώρα, η διαδικασία της αναθεώρησης άρχισε και τελείωσε σήμερα. Τα έχει αποφασίσει όλα μόνος του ο Πρωθυπουργός. Έχει βγάλει συμπεράσματα, έχει καταλήξει τι πρέπει να γίνει. Γιατί να κάνετε την επιτροπή; Μην κουράζεστε. Μην τους ταλαιπωρείτε τους ανθρώπους. Έτοιμα τα έχετε όλα. Δημοκρατικές διαδικασίες, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» είπε η κ. Γεννηματά.

Στο Κίνημα Αλλαγής, συνέχισε η κ. Γεννηματά, θα μπορούσαμε να είμαστε σήμερα θεσμικά και πολιτικά δικαιωμένοι. Είμαστε η πρώτη παράταξη που επισημάναμε την αναγκαιότητα για αναθεώρηση του Συντάγματος και περιγράψαμε το πλαίσιο των αναγκαίων παρεμβάσεων.

«Δεν μπορούμε να κρύψουμε όμως τη βαθιά απογοήτευσή μας, που για ακόμη μία φορά σε αυτήν τη Βουλή, διαδικασίες και θεσμοί μπαίνουν στο «ζύγι» κομματικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων. Η Κυβέρνηση ανασταίνει την Αναθεώρηση, ως τμήμα της προεκλογικής της σκηνοθεσίας Η Κυβέρνηση αφού επί 3 χρόνια καθυστέρησε με ευθύνη της την Αναθεώρηση , αφού διακωμώδησε τη διαδικασία με μια διακοσμητική επιτροπή διαλόγου τώρα λίγο πριν πέσει η αυλαία αυτής της Βουλής, ανασταίνει την Αναθεώρηση, ως τμήμα της προεκλογικής της σκηνοθεσίας.

Μόνο και μόνο αυτός ο κυνικός χειρισμός σκοπιμότητας, είναι βαθιά μειωτικός της σοβαρότητας της Συνταγματικής Αναθεώρησης και βαθύτατα προσβλητικός στις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας» τόνισε.

Από τα πυρά δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης συναγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό και συμπράττει σε αντι-κοινοβουλευτικές θέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τότε τους ακατάλληλους συσχετισμούς δυνάμεων και τον… ανάδρομο Ερμή.

Σήμερα υποδύεται τον συναινετικό και συγκαταβατικό, θυμήθηκε ότι πάντοτε ήθελε την αναθεώρηση. Και τώρα -με το βλέμμα στην επόμενη Βουλή- συναγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό και συμπράττει σε αντι-κοινοβουλευτικές θέσεις που απειλούν να αλλοιώσουν το πολίτευμα» επεσήμανε.

«Το Σύνταγμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο διχαστικών πρακτικών. Μετατρέπετε την πολιτική ζωή σε αρένα λάσπης. Δεν ασκεί πολιτική το Σύνταγμα, δεν γεννά ιδεολογία. Το Σύνταγμα δεν υποκαθιστά την πολιτική και τα προγράμματα των κομμάτων, ούτε θεραπεύει την ανικανότητα των κυβερνώντων, ούτε αποτρέπει την φαυλότητα των λαϊκιστών πολιτικών.

Το Σύνταγμα δεν προστατεύει τη Δημοκρατία από τα «θολωμένα» μυαλά και τις αυταπάτες των κυβερνώντων. Ούτε μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο διχαστικών πρακτικών.

Το Σύνταγμα, δεν είναι – δεν πρέπει να είναι αφορμή διαιρέσεων, αλλά σημείο συγκλίσεων και συναινέσεων. Όπως καταλάβατε έχουμε χάσει με το καλημέρα. Με ευθύνη της Κυβέρνησης, αυτή η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία κινδυνεύει να εκφυλιστεί. Να συνθλιβεί στο μύλο της κομματικής σκοπιμότητας και της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Πολύ περισσότερο γιατί επιλέξατε να φέρετε στη Βουλή το θέμα της Αναθεώρησης, που απαιτεί κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης , σε μια περίοδο που με αποκλειστική σας ευθύνη, κυριαρχεί ένα κλίμα τοξικό , δηλητηριώδες. Είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη τον Πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση δεν μας αγγίζετε. Ματαιοπονείτε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ. Μετατρέπετε την πολιτική ζωή σε αρένα λάσπης προκειμένου να χτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Με όλες τις επιπτώσεις στον δημόσιο βίο και την ίδια την αναθεώρηση» συμπλήρωσε και απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό:

«Είναι εμφανές τι προσπαθείτε να κάνετε κ. Τσίπρα. Και προκαλείτε για άλλη μια φορά απογοήτευση. Για την ανικανότητα και την αποτυχία της κυβέρνησης, δεν ευθύνεται το Σύνταγμα. Θέλετε διακαώς να αξιοποιήσετε το Σύνταγμα για προφανείς κομματικές σκοπιμότητες και πολιτικό αντιπερισπασμό».

«Κύριε Τσίπρα, η Ελλάδα δεν σας εμπιστεύεται πια, η Ελλάδα δεν σας ακούει. Όχι, δεν σας ενδιαφέρει το Σύνταγμα, αλλά η διαχείριση της επερχόμενης ήττας σας. Αυτό είναι το θέμα για αυτό έχει στηθεί όλο αυτό το σκηνικό σήμερα. Αλλά δεν έχει πια για σας πλοίο, δεν έχει οδό. Το παραμύθι δεν έχει πια λύκο», είπε η κ. Γεννηματά.

«Δεν θα επιτρέψουμε ούτε τα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα, ούτε τις μετεκλογικές υστεροβουλίες του κ Μητσοτάκη. Η ΝΔ μπροστά στο ενδεχόμενο της εξουσίας παθαίνει ξανά vertigo: συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις πιο επικίνδυνες και λαϊκίστικες θέσεις: στις υποκριτικές σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ακόμη και στην κομματικοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε δυο μήνες χρόνο να δούμε πόσες φορές ακόμα θα αλλάξει άποψη η Ν. Δημοκρατία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Απέναντι σε αυτό το«τανγκό της ανευθυνότητας», δεν θα μείνουμε θεατές. Με την παρουσία και τις θέσεις μας δεν θα επιτρέψουμε ούτε τα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα, ούτε τις μετεκλογικές υστεροβουλίες του κ Μητσοτάκη. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με τον λαϊκισμό, την ξενοφοβία, την ακροδεξιά σε μια νέα έξαρση, είναι για εμάς ύψιστο καθήκον η προάσπιση της Δημοκρατίας…Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε στον κ. Μητσοτάκη ούτε σε οποιονδήποτε έχει την ψευδαίσθηση ότι θα επιβάλει τις θέσεις του για το Σύνταγμα στην επόμενη Βουλή» συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

Παρουσιάζοντας τις 12 προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση δεν προσφέρεται για κομματικά παιχνίδια.

«Θεωρούμε απαράδεκτο η αναθεώρηση να γίνεται με FastTrack διαδικασίες. Αν οι εκλογές τελικά είναι κοντά, πείτε το να χαμογελάσει και ο ελληνικός λαός, γιατί αυτό περιμένει» κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Ακολούθησε άγρια κόντρα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Πάνο Καμμένο.
«Φοβάμαι ότι εάν συνεχίζετε να έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ενισχύετε τη στρατηγική νίκη της ΝΔ» είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην τοποθέτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως η κ. Γεννηματά έχει επιλέξει μια μονόπλευρη πολιτική αντιπαράθεση: «Κάνετε κριτική και σε μένα προσωπικά και σε αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά και το πλαίσιο του δικού σας προσωπικού πολιτικού πολιτισμού» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε πως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ».

Με αυτόν τον στόχο «επιταχύνετε τη στρατηγική ήττα της παράταξής σας», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Είπε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία γιατί το ζήτησε ο ελληνικός λαός, στον οποίο μετά το δημοψήφισμα τέθηκε στην κρίση του και ο συμβιβασμός με τους εταίρους. «Δεν κάναμε πραξικόπημα, ούτε ήρθαμε με κόλπα, αλλά με εντολή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες έρευνες της Δικαιοσύνης αλλά και τις καταδικαστικές αποφάσεις σε πρόσωπα όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Τάσος Μαντέλης αλλά και ο Γιάννος Παπαντωνίου, λέγοντας απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να μας κουνάτε το δάχτυλο όταν έχετε πολιτική ευθύνη ως παράταξη» – για να προσθέσει πάντως πως δεν υπονοεί συλλογική ευθύνη της παράταξης από την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων.

Ειδικά πάντως για το άρθρο 86, ο πρωθυπουργός είπε πως ο εμπνευστής του ήταν πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παραμένει σημαντικό στέλεχος του κόμματος, και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως όταν μπορούσαν να αναθεωρήσουν τον άρθρο περί ευθύνης υπουργών και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία «δεν το έκαναν».

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν αισθάνεστε την ανάγκη – ενώ μας κατηγορείτε για αδίστακτους – να ζητήσετε μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και τον κόσμο που σας ψηφίζει» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πάντως πως «δεν λέμε ότι δεν έχετε κάνει πράγματα ως παράταξη, ή ότι ο Σημίτης δεν έχει κάνει πράγματα, αλλά συμπεριφερθήκατε ως μόνιμοι ιδιοκτήτες και θεωρείτε πως οποίος έχει την εντολή του ελληνικού λαού είναι περιστασιακός ένοικος της εκτελεστικής εξουσίας. Θέλω να σας πω, και σε εσάς και στον κ. Μητσοτάκη, πως ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός, και φοβάμαι πως εάν συνεχίσετε έτσι, θα σας δώσει μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στην κριτική που της άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, η κ. Γεννηματά τον κατηγόρησε ότι εξαπολύει συντονισμένες επιθέσεις εναντίον του Κινήματος Αλλαγής και της δημοκρατικής παράταξης από κοινού με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, όπως είπε.

«Κύριε Τσίπρα μείνατε στην αίθουσα μόνο γιατί θέλατε να πείτε αυτά που έχετε ετοιμάσει για να επαναλάβετε κατηγορίες εναντίον της παράταξής μας. Δεν κάνουμε έναν πόλεμο απέναντι σε εσάς. Εσείς είστε κυβέρνηση και σας κάνουμε κριτική. Προφανώς δεν με ακούσατε γιατί καταφέρομαι και εναντίον των όσων λέει η ΝΔ. Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη στρατηγική και μια αυτόνομη πορεία. Δεν φταίμε εμείς αν εσείς έχετε γίνει ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός της ΝΔ. Δεν φταίμε εμείς αν το μόνο που έχετε πετύχει αυτά τα χρόνια που είστε στην εξουσία είναι να ξεπλύνετε τις ευθύνες της ΝΔ και να συνεργάζεστε με το καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ που σας βοηθά να λειτουργείτε με τον τρόπο που λειτουργείτε».

Η Φώφη Γεννηματά πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός είπε πάλι ψέματα: «Με δική μας πλειοψηφία παραπέμφθηκαν όλοι αυτοί στην Δικαιοσύνη και θα σας πω το εξής: εμείς αλλάξαμε το νόμο, εμείς δώσαμε εργαλεία στη Δικαιοσύνη για να μπορεί να ελέγχει όλες αυτές τις υποθέσεις, με τους δικούς μας νόμους γίνονται σήμερα όλες αυτές οι έρευνες και δε δεχόμαστε να μας κουνάει κανένας το δάκτυλο. Γιατί όταν εμείς ψηφίζαμε εσείς ήσασταν απέναντι. Και έρχεστε τώρα να κάνετε τους τιμητές και εγώ ρωτώ. Εμείς ήμασταν αυτοί που ψηφίσαμε τους νόμους, εμείς ήμασταν αυτοί που διώξαμε από την παράταξή μας, όλους όσους υπήρχε υπόνοια εμπλοκής μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Εσείς τι κάνατε κ. Τσίπρα όταν μέσα στο υπουργικό σας συμβούλιο οι υπουργοί σας μίλησαν για βρώμικα χέρια, για χρηματοδότηση από τον κ. Σόρος της κυβέρνησής σας για διάφορους σκοπούς;», υπογράμμισε η κ Γεννηματά και κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον Αλέξη Τσίπρα συμπλήρωσε: «Παρακολουθήσατε άφωνος γιατί; Εκβιαζόμενος από ποιον; Από τους υπουργούς σας, από τους συνεταίρους σας; Αν κρίνουμε από τον ποιον αποπέμψατε από την κυβέρνησή σας μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ποιος εισαγγελέας λοιπόν παρενέβη για όσα ελεεινά, πρωτάκουστα, πρωτοφανή ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο; Και ακούστε να σας πω. Εμείς δουλεύουμε για τον τόπο. Καλά θα κάνετε λοιπόν, επειδή αυτή η αγωνία που βγάζετε τι θα γίνει, θα χάσουμε εμείς, θα κερδίσει η ΝΔ, ξέρετε τι δείχνει; Δείχνει ότι δεν ξέρετε τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα στον τόπο. Δεν έχετε σχέδιο ούτε εσείς ούτε η ΝΔ για το τι θα γίνει στον τόπο. Η αγωνία που βγάζετε και δήθεν με τα παπαγαλάκια σας προσπαθείτε να δείτε με ποιους θα πάμε, ποιους θα αφήσουμε, σε ποια κυβέρνηση θα μπούμε, η αγωνία σας δείχνει ότι έχετε τεράστια ανασφάλεια γιατί ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός τα ξανασκέφτεται όλα και ανατοποθετείται. Εμείς λοιπόν απέναντι στον ελληνικό λαό έχουμε μια πρόταση, το σχέδιο Ελλάδα, είναι ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή που με ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει τη χώρα από την κρίση. Το σχέδιο μας αυτό, το λέμε στον ελληνικό λαό και ζητάμε τη δύναμη για να κάνουμε την ανατροπή. Γιατί αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι προοδευτική αλλαγή, είναι ανατροπή και αξιοπρέπεια. Για να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω και να μη φύγουν άλλα κ. Τσίπρα. Και αυτό θα το πετύχουμε εμείς. Εμείς και στην προοδευτική παράταξη. Αυτός είναι ο ιστορικός μας ρόλος. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε. Δοκιμαστήκατε, αποτύχατε. Μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε και είστε λίγος για όλα αυτά που αναλάβατε. Αρκετά». Και κατέληξε αναφέροντας: «Εμείς δεν έχουμε καμία συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη εσείς κοιτάξτε δίπλα σας στα υπουργικά έδρανα. Εσείς κυβερνάτε με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ».

Απάντηση έδωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην κυρία Γεννηματά, λέγοντας: «Είστε εσείς που εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών και όχι εμείς οι ακροδεξιοί εταίροι!».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις των ερευνών της Δικαιοσύνης.

«Η κ. Γεννηματά είπε ότι ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα. Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιό, ούτε μόρφωμα. Είμαστε ένα Κίνημα που κινείται στο χώρο του δημοκρατικού κέντρου. Είμαστε άνθρωποι που προήλθαμε από τη ΝΔ – με την οποία συνεργαστήκαμε, πριν πάρει τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη και την ακροδεξιά, με την οποία διαφωνήσαμε και με την οποία δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε ποτέ – και με το ‘πατριωτικό ΠΑΣΟΚ’ που εγκατέλειψε τους κλέφτες και τους απατεώνες που σήμερα έχουν γεμίσει τον Κορυδαλλό», ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου.

«Η κ. Γεννηματά η ίδια, αντί να λέει ότι νομοθετούσε κατά εκείνων που βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό, να της θυμίσω ότι ήταν αυτή που προέτρεπε – η ίδια προσωπικά και η κοινοβουλευτική της ομάδα – τον πρόεδρο της επιτροπής, να πει ότι οι λογαριασμοί του Παπαντωνίου ήταν κινητά τηλέφωνα! Αυτοί είναι οι συνεργοί των εγκλείστων σήμερα στον Κορυδαλλό και εκείνων οι οποίοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη! Τις απάτες και τις κλοπές του ΠΑΣΟΚ δεν θα τις ξεχάσει ποτέ ο ελληνικός λαός!» είπε επίσης ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Τώρα η Δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη. Θα δούμε λοιπόν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος! Είστε εσείς που εκπροσωπείτε αυτούς, με την κλαδική διαρρηκτών της ελληνικής πολιτικής σκηνής και όχι εμείς ακροδεξιοί εταίροι».

Απάντηση στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος. «Ο κ. Καμμένος ήταν παρών, ως βουλευτής και υπουργός, όλα τα τελευταία χρόνια. Θέλω να του κάνω μια υπενθύμιση. Το 2010 ή το 2011, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο τον νυν βουλευτή της πλειοψηφίας σας τον κ. Μπόλαρη, είναι αυτή η οποία παρέπεμψε τον κ. Τσοχατζόπουλο. Δεν δικαιούστε να μην το θυμάστε γιατί ήσασταν εδώ. Το 2004-2005 δεν είχε βρεθεί ούτε ένας λογαριασμός σχετικός. Συνεπώς οι επιτροπές εκείνες, όλων των κομμάτων και εσείς και η ΝΔ, και τα δύο κόμματα της αριστεράς, εντόπιζαν αδυναμία στοιχείων. Όταν όμως τα στοιχεία προέκυψαν και οι υποψίες απομακρύνθηκαν από το χώρο μας, και μέσα από θεσμικές διαδικασίες επιτρέψαμε, βοηθήσαμε, δώσαμε όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, να λειτουργήσει. Θυμάστε πολύ καλά ότι όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους εισαγγελείς διαφθοράς είναι δικές μας νομοθετικές επιβολές, έγιναν το 2010 και το 2011, αυτά για να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ο κ. Λοβέρδος θα δει την υπογραφή του και της κ. Γεννηματά όταν οι ίδιοι λογαριασμοί, που τώρα ανοίχτηκαν, είχαν έρθει στην εξεταστική και τότε βεβαίωναν ότι ήταν λογαριασμοί τηλεφώνων», ανταπάντησε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Αυτοί οι ίδιοι λογαριασμοί είναι που βρέθηκαν τα εκατομμύρια. Τώρα θα έρθουν και τα φτυάρια και τότε θα δούμε τι υπάρχει από κάτω».

Με καταγγελία της διαδικασίας της συζήτησης στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρησηξεκίνησε την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που, σχολιάζοντας τον καυγά που στήθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο για «συμπαιγνία» και για «δικομματικό παιχνίδι» το οποίο έγινε «με τη συμβολή και του προέδρου της Βουλής».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση τόνισε πως υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους, που είναι η ανάγκη του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του και οι προεκλογικές σκοπιμότητες για να στηθεί ο κάλπικος διακομματικός καυγάς.

Υπογράμμισε ότι κυβερνητική πολιτική σταθερότητα που προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλα κόμματα σημαίνει να μη διαταράσσεται η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής είτε από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είτε από τη λαϊκή πίεση. Πρόσθεσε ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια αναπαλαίωσης, ένα μακιγιάζ του σάπιου πολιτικού συστήματος σε μια περίοδο που η σαπίλα φαίνεται όλο και περισσότερο. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει χείρα βοηθείας και πως οι προτάσεις του είναι καραμπινάτα αντιδραστικές και γι’ αυτό συμπίπτει με τη ΝΔ που επίσης μιλάει για την ανάγκη να μη διαταράσσεται η πολιτική σταθερότητα.

Την πλήρη αντίθεση του στις προτάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ για την αναθεώρηση του συντάγματος, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής,Νικόλαος Μιχαλολιάκος, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την λήψη απόφασης για την προθεσμία παράδοσης της έκθεσης της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Για μια ακόμα φορά λειτουργείτε επικοινωνιακά ρίχνοντας τη μπάλα στην εξέδρα, Και αυτά που προτείνετε, είναι για να μην περάσει η αναθεώρηση. Είναι δεδομένο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του συντάγματος, δεν θα γίνει δεκτή γιατί δεν θα λάβει τις 180 ψήφους, όπως δεκτή δεν θα γίνει και της ΝΔ» ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι φοβάται την ιστορία, γι’ αυτό αλλάζει τα βιβλία της Ιστορίας, αλλά όπως είπε, δεν θα περάσουν τα σχέδιά της αυτά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνήσιος επίγονος του ΠΑΣΟΚ και με νεολογισμούς προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι» είπε, ενώ ζήτησε να υπάρξει ρητή αναδιατύπωση για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και να μην καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος στους βουλευτές .

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι στην ουσία η κατάργηση της ουσίας του ελληνικού κράτους που έγινε στο όνομα της Αγίας Τριάδος» τόνισε.

Ο κ. Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε στίγμα για τους πολιτικούς και τα κόμματα το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ζητώντας την κατάργηση του, γιατί όπως είπε, είναι στίγμα ηθικής για τα κόμματα.

Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεση του για τις αλλαγές στο άρθρο 3 και την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στη Βουλή.

«Δεν μπορεί να γίνει χωρισμός εκκλησίας κράτους και εσείς είστε τα τελευταία απολιθώματα που προσπαθείτε να το κάνετε», είπε.

Τέλος, χαρακτήρισε μεγάλο ψεύδος ότι καταργείται το άρθρο 86: «Το μόνο που καταργείται είναι η χρονική περίοδος της παραγραφής του αδικήματος των πολιτικών οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ηθικής πολιορκίας. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος λένε ότι πολιτικοί και κόμματα είναι κλέφτες. Τολμήστε να συμφωνήσετε στην κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας από το βήμα της Βουλήςχαρακτήρισε θλιβερή την εικόνα “της Ολομέλειας “ακριβώς ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων”, ενώ επέρριψε ευθύνες και στο προεδρείο της Βουλής για παραβίαση του Κανονισμού και της σειράς των ομιλητών.

Είπε ότι “στη μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ανακτά σταδιακά ξανά την οικονομική ελευθερία της, το πρόταγμα όμως αποτελεί η επιστροφή των ηθικών αξιών στην κορυφή της αξιακής πυραμίδας της κοινωνίας μας διότι μέχρι τώρα οι κλοπές του δημοσίου χρήματος, οι υπερτιμολογήσεις των δημοσίων έργων, των φαρμάκων, ο αποκλεισμός των απλών ανθρώπων και των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό προς όφελος προνομιακών συνομιλητών της εξουσίας και ιδίως των κομμάτων της εξουσίας που χειρίστηκαν την εποχή των μνημονίων -πλην αυτής της κυβέρνησης- η απέταξη 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από το σύστημα δημόσιας Υγείας και ασφάλισης είχαν ένα ξεκάθαρο έρεισμα στην δύσοσμη ηθική απαξία”.

Η επίτευξη του εν λόγω στόχου, επεσήμανε ο Πάνος Καμμένος, “περνά αναγκαία και πρωταρχικά διαμέσου του επαναπροσδιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας καθώς και κρίσιμων θεσμών της πολιτείας και εν τέλει της κοινωνίας μας με πρόσημο ηθικό και ανθρωποκεντρικό ώστε η προστασία και η θωράκιση να καταστούν ανθεκτικότερες ακόμα και στις έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές που βιώσαμε κατά τη μνημονιακή εποχή”.

Υπογράμμισε ότι αυτές οι θεσμικές αλλαγές δεν μπορούν να αντικατασταθούν με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, προσθέτοντας “έχουμε φθάσει στο σημείο οι “μεταγραφές” βουλευτών να ξεπερνούν τα τρία κόμματα” και τονίζοντας ότι “με τέτοιου είδους τακτικές δεν πρόκειται να πείσουμε τον ελληνικό λαό ούτε να επαναφέρουμε την πίστη στο κοινοβουλευτισμό”.

“Με την έννοια αυτή ορισμένα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα χρειάζονται εμβάθυνση και πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο, και σημαντικοί θεσμοί είναι αναγκαίο να επαναπροσδιορισθούν εξυπηρετώντας καλύτερα τις ανθρώπινες ανάγκες και τις ανάγκες της πατρίδας και σε κάποιες περιπτώσεις το δημόσιο συμφέρον πρέπει να προσδιοριστεί έτσι ώστε η προστασία του να εξασφαλίζει τη συνέχεια του ελληνικού κράτους και έθνους, έχοντας κατευθύνσεις ξεκάθαρα ανθρωποκεντρικές” πρόσθεσε.

Είπε ότι στο πλαίσιο αυτό οι ΑΝΕΛ προτείνουν την αναθεώρηση των συνταγματικών διατάξεων που αφορούν πρώτα-πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με απευθείας εκλογή του από τον λαό.

Υπενθύμισε ότι αυτή η πρόταση είναι και πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, προσθέτοντας “μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε απαξιωτικά για την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού”.

Επίσης, δικαίωμα υποψηφιότητας πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης που προτείνεται “είτε από κοινοβουλευτικό κόμμα, είτε από 100.000 εκλογείς”.

Πρότεινε ακόμα “τρεις τομές που δεν μεταβάλλουν το πολίτευμα σε Προεδρική Δημοκρατία” και συγκεκριμένα “ο ΠτΔ να μπορεί να αναπέμψει νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μία φορά σε κάθε Σύνοδο που για να ισχύσει πρέπει να ψηφιστεί από τα 3/5 της Βουλής” σημειώνοντας ότι αυτή η δυνατότητα υπήρχε αλλά ουδέποτε ασκήθηκε,

Ως δεύτερη τομή πρότεινε την δυνατότητα του ΠτΔ “να προτείνει δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό θέμα με την πρότασή του να ψηφίζεται από 151 βουλευτές” και την προκήρυξη δημοψηφισμάτων από τον ΠτΔ “τα οποία προτείνονται από τον λαό με αίτημα 1.000.000 εκλογέων για ψηφισμένο νομοσχέδιο, 500.000 για κρίσιμο εθνικό ζήτημα και 100.000 για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα”.

Ως τρίτη τομή πρότεινε τη θέσπιση δικαιώματος του ΠτΔ “ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού” να προχωρεί “σε διαγγέλματα στον ελληνικό λαό σε εξαιρετικές περιστάσεις”.

Ο κ. Καμμένος πρότεινε την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος “περί ευθύνης υπουργών”, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο άρθρο “φερετζέ της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης” και επισήμανε ότι κανένα από τα “πολιτικά μορφώματα της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν τόλμησε” να το αλλάξει.

“Τώρα άρχισαν να ψελλίζουν την αναγκαιότητα συζήτησης του συγκεκριμένου άρθρου που η οσμή των σκανδάλων κοντεύει να πνίξει όλο το πολιτικό σύστημα του παρελθόντος της μεταπολίτευσης” τόνισε, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη τον δικαίωσε όταν επέμενε για τη μη παραγραφή “των εγκλημάτων Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου για το ξέπλυμα χρήματος”.

Ο Πάνος Καμμένος καλεί τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει για απόφαση δικαστηρίου με εναγόμενη τη ΝΔ ως αύριο το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στο τέλος της ομιλίας του στην Βουλή κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ “έως τις 12 αύριο το μεσημέρι να απαντήσει, σχετικά με την απόφαση 2674/2018 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με εναγόμενη την ΝΔ και ενάγουσα τράπεζα, τι κυκλώματα έχει κινητοποιήσει προκειμένου να μην γίνει η κατάσχεση που προβλέπει η απόφαση”, προσθέτοντας “αν δεν το κάνει (ο κ. Μητσοτάκης) θα το κάνουμε εμείς”.

“Ουαί υμίν”. Με τη φράση αυτή ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέκρινε, στην ομιλία του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την υποκρισία του κ.Τσίπρα να αρνείται να θέσει προς αναθεώρηση το Άρθρο 16 παραγνωρίζοντας την πραγματικότητα.

Και επεσήμανε ότι είναι fake news τα όσα υποστήριξε ο κ.Τσίπρας ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να μοιράζεται στα δημόσια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Και αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ισπανίας και της Γερμανίας, όπου απαγορεύεται ρητά η ενίσχυση των μη κρατικών πανεπιστημίων και της Γαλλίας που δεν προβλέπεται καν. “Απομακρυνθείτε λίγο από τα fake news που προσπαθούν να γεννήσουν νέα τέρατα” είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνέχισε λέγοντας: “Είναι τόσο μεγάλη η ιδεοληπτική σας τύφλωση που για να συζητήσουμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξαιρείτε από τη συζήτηση και το Άρθρο 16 παράγραφος 2 που ορίζει ως βασική αποστολή του Κράτους και την ανάπτυξη και της θρησκευτικής συνείδησης, δηλαδή επιβάλλει την κατήχηση”.

Τόνισε επίσης ότι “εμείς θα επιμείνουμε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς λόγους. Θέλουμε μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια”. Ταυτόχρονα, ζήτησε ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. “Όλοι όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δικαιούνται να ψηφίζουν. Και ηλεκτρονικά και επιστολικά. Οι 500.000 Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης πρέπει να ψηφίζουν. Είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. Και θα είναι έγκλημα να τους το στερήσετε” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε την ολοκληρωμένη πρόταση του Ποταμιού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σημειώνοντας ότι “ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, χωρίς λαϊκισμούς”.

Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκεται η ανάγκη:

Να εξαλείψουμε τη σκανδαλώδη ατιμωρησία πολιτικών

Να ενισχύσουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών

Να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους- 12 συνεχή χρόνια είναι αρκετά-για δημάρχους και βουλευτές!Αν θέλουν να συνεχίσουν πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα.

Να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα

Να κατοχυρώσουμε τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους

Να απελευθερώσουμε την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού και το δημόσιο από την παντοκρατορία των κομμάτων.

Να θωρακίσουμε τα ατομικά δικαιώματα

Να εναρμονίσουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα με την ψηφιακή εποχή

Συγκεκριμένα:

Για τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι “το κράτος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερο”. Επίσης, απευθυνόμενος προς την πλευρά της ΝΔ είπε ότι δε νοείται πρόοδος με όρους 19ου αιώνα και πρόσθεσε ότι “αναγνωρίζουμε την ιστορική συμβολή της Ορθοδοξίας, αλλά το κράτος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Διασφαλίζουμε πλήρως την θρησκευτική ελευθερία, αλλά η εκπαίδευση στα σχολεία μας δεν είναι υπόθεση των Μητροπολιτών”. Επεσήμανε δε ότι “η Πολιτεία πρέπει να έχει εποπτεία στους τόπους λατρείας. Δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς έλεγχο στη σύστασή τους, ούτε εκκλησίες, ούτε τζαμιά, ούτε συναγωγές!Και δεν μπορούν να δημιουργούνται και να ενισχύονται με υπόγειες χρηματοδοτήσεις, όπως κατά κόρον συμβαίνει πλέον στην ΕΕ, με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία να ανταγωνίζονται πόσα τζαμιά θα ανοίξουν” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρότεινε τη λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Επίσης πρότεινε στην περίπτωση που και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή αποβεί άκαρπη να παρατείνεται η θητεία του νυν Προέδρου μέχρι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία ή ως εναλλακτική πρόταση, αν στις δύο πρώτες ψηφοφορίες δεν εκλεγεί πρόεδρος, τότε η εκλογή να γίνεται από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών και των δημάρχων των μεγάλων πόλεων.

“Η χώρα πρέπει να αποκτήσει σταθερούς εκλογικούς κύκλους, να μην είμαστε συνεχώς σε προεκλογικό κλίμα” είπε κι εξέφρασε τη συμφωνία του με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, ενώ πρόσθεσε ότι, όταν η κυβέρνηση επικαλείται εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας για τη διάλυση της Βουλής, να έρχεται στο Κοινοβούλιο και να ζητάει πλειοψηφία 3/5.

Για το θέμα της ποινικής ευθύνης των υπουργών, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε την κατάργηση των ειδικών προβλέψεων παραγραφής, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες παραγραφής για υπουργούς και πολίτες. Επίσης, πρότεινε τη θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων, που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων. Σχετικά με την άρση ασυλίας των βουλευτών πρότεινε να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της από κατάλογο που θα έχουν προτείνει οι Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, θα έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και από αυτόν θα κάνει την επιλογή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ζήτησε αποκομματικοποίηση του κράτους, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να θεσπιστεί ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του ανώτατου κομματικού στελέχους και του στελέχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. “Τολμάμε; Αυτή θα είναι μία γενναία απόφαση που θα αποκόψει κάποια πλοκάμια του πελατειακού κράτους” είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της αναφοράς του στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε την τελευταία στοχοποίηση, όπως είπε, του Κώστα Σημίτη και έκανε λόγο για “το δόγμα Πολάκη – που στήριξε και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας- και είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής”. Και πρόσθεσε: “Εκτός αν όλα γίνονται για τα πρωτοσέλιδα και για να τροφοδοτηθεί η αγοραία ανθρωποφαγία! Η απέχθειά σας στον εκσυγχρονισμό δεν θα πρέπει να σας παρασύρει σε παραλογισμούς”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ειδικού καθεστώτος για την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων με κεφάλαια εξωτερικού. “Να υπάρξει δέσμευση του ελληνικού δημοσίου να μη μεταβάλει το νομοθετικό και φορολογικό καθεστώς και τους όρους των σχετικών αδειών επί ορισμένο χρονικό διάστημα” είπε. Έκανε επίσης λόγο για τις δύο νέες προτεραιότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης: “Την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαγενεακή δικαιοσύνη”. Όπως σημείωσε “στο ‘Αρθρο 2, να προβλεφθεί ότι η πολιτεία μεριμνά για την ισότητα μεταξύ των γενεών και για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη καθώς, και για το ότι η Ελλάδα ενεργεί για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.

“Η συζήτηση για το Σύνταγμα θα έπρεπε να είναι η αφορμή για να σκεφθούμε την κρίση της Δημοκρατίας, την απογοήτευση και την αποχή των πολιτών. Και τελικά, το είδος της κοινωνίας στην οποία θα θέλαμε να ζήσουμε. Αυτές οι σκέψεις πρέπει να μας οδηγήσουν στις αποφάσεις για το νέο Σύνταγμα!Και όχι τα πρόσκαιρα κομματικά συμφέροντα. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο συντηρητικός λαϊκισμός και οι άγονες κομματικές σκοπιμότητες θα προσγειώσουν ξανά την Ελλάδα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον. Ούτε καν στο παρόν!”κατέληξε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Την εκτίμηση ότι “τελικά δεν θα γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση” έκανε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης,εξηγώντας ότι “από τη σημερινή συζήτηση άλλα έχει στο κεφάλι του ο κ. Τσίπρας και άλλα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε, ακόμα, ότι είναι δύσκολο να βρει η επόμενη βουλή 180 βουλευτές που χρειάζεται η αναθεώρηση.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ο κ. Λεβέντης έψεξε τον κ. Τσίπρα ότι “εκμεταλλεύτηκε αυτό το θέμα, το 2014, για να ρίξε μια κακή κυβέρνηση και τώρα θέλει να το αλλάξει” κα πρότεινε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και να χρειάζονται 165 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία.

Για το θέμα της εκκλησίας ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει πίσω και σημείωσε ότι οι ιερείς αισθάνονται προδομένοι.

Συνδέοντας το θέμα της εκκλησίας με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Λεβέντης είπε ” ότι και να κάνετε εάν αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται στην ψυχή του λαού είναι σαν να μη γίνονται”.

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είπε ότι δεν πρέπει τώρα να γίνει και ζήτησε επίσης να ψηφιστεί τροπολογία όπου οι βουλευτές να εξαιρούνται από τα αναδρομικά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.