Quantcast
Η απάντηση του Σταθάκη στη ΝΔ για τη ΔΕΠΑ - enikonomia.gr
share

Η απάντηση του Σταθάκη στη ΝΔ για τη ΔΕΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Αν υπάρχει σκάνδαλο για το ύψος του χρέους της ELFE στη ΔΕΠΑ, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη ΝΔ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του, απαντώντας σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έθεσε 20 ερωτήματα σε πέντε υπουργούς της κυβέρνησης.

Αναλυτικά ο κ. Σταθάκης δήλωσε τα εξής:

“1.Η εξέλιξη του χρέους της εταιρείας ELFE, από το 2009 (όταν προέκυψε το σημερινό ιδιοκτησιακό σχήμα) μέχρι το 2015, είναι αποκαλυπτική για το ποιος δημιούργησε το χρέος προς τη ΔΕΠΑ: Η συνολική οφειλή από 48 εκατ. ευρώ έφτασε τα περίπου 85 εκατ. ευρώ και το τμήμα χωρίς εγγυήσεις από 40 εκατ. ευρώ διπλασιάστηκε σε 80 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα, το καθαρό χρέος αυξήθηκε από 81 εκατ. ευρώ σε 93 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι σημερινές οφειλές των 120 εκατ. ευρώ προκύπτουν από αρχικό χρέος 80 εκατ. ευρώ, που κληροδότησαν οι διορισμένες από τη ΝΔ διοικήσεις, συν 25 εκατ. ευρώ τόκους υπερημερίας επί αυτών των χρεών.

2.H σημερινή κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε την επαναπρόσληψη των 750 μονίμων εργαζομένων της ELFE, που επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν με προσωρινό και φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

3. Τα περί συμψηφισμού χρεών με ακίνητα δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, ουδέποτε έλαβαν την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάτι που είναι προφανές και από το ότι τέτοια σχέδια δεν προχώρησαν.

4. Οι ισχυρισμοί περί προτροπών της πολιτικής ηγεσίας για συνέχιση παροχής φυσικό αερίου στην ELFE με ελαστικότερους όρους καταρρίπτονται από την απόφαση που προώθησε η κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ (12/6/2017), περί αυστηροποίησης των όρων πληρωμής, με αποπληρωμή κάθε νέας οφειλής που προκύπτει με 50% μετρητά και 50% μεταχρονολογημένες επιταγές, και παράλληλα καταβολή ποσού για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους. H ELFE στράφηκε κατά αυτής της απόφασης, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, όπου και της επιδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία υποχρεώνεται η ΔΕΠΑ να παρέχει αέριο με αντάλλαγμα αποκλειστικά μεταχρονολογημένες επιταγές, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Η σημερινή σχέση των δύο εταιρειών διέπεται από αυτή την κρίση της Δικαιοσύνης.

Είναι λογικό να ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης: Αφενός είναι πολύ πιθανό να αναδειχθούν οι ευθύνες για τη δημιουργία του χρέους, διοικήσεων που η δική της κυβέρνηση είχε διορίσει. Αφετέρου πληθώρα δικών της στελεχών εμπλέκονται στη διοίκηση της ELFE”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.