Quantcast
Τζανακόπουλος: Από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση οι τελικές αποφάσεις για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας - enikonomia.gr
share

Τζανακόπουλος: Από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση οι τελικές αποφάσεις για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας

δημοσιεύτηκε:

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές μητροπόλεις Δωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου. Ωστόσο, η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα, τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους. Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Το επόμενο διάστημα, θα εκπονήσουμε το σχετικό σχέδιο νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος, θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.