Quantcast
Σταθάκης: Επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030 - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030

δημοσιεύτηκε:

Οι ανανεώσιμες πηγές θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της ενεργειακής μετάβασης καθώς στο διάστημα μέχρι το 2030 προβλέπονται επενδύσεις ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του ενεργειακού σχεδιασμού που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι οι λιγνιτικές μονάδες που κλείνουν τον κύκλο ζωής τους δεν θα αντικαθίστανται με στόχο τον περιορισμό του λιγνίτη στο 17% του ενεργειακού μείγματος έως το 2030, οπότε οι ανανεώσιμες πηγές θα καλύπτουν τα 55% έως 57% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το φυσικό αέριο θα λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας.

Τόνισε ακόμη ότι ο στόχος για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης είναι εξαιρετικά φιλόδοξος καθώς προβλέπει βελτίωση της τάξης του 1,5 % κάθε χρόνο που σημαίνει για παράδειγμα στον κτιριακό τομέα ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον κάθε χρόνο. Σημείωσε δε ότι στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ οίκον έχουν ενταχθεί 48.000 κατοικίες και έχουν απορροφηθεί 525 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα προωθείται πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τα κτίρια του δημοσίου καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα για τη βιομηχανία και τις τουριστικές εγκαταστάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση του τέλους προμηθευτή μέσω του οποίου χρηματοδοτείται ο λογαριασμός των ανανεώσιμων πηγών ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το τέλος καταργείται αφού επιτεύχθηκε νωρίτερα ο ισοσκελισμός του λογαριασμού και ταυτόχρονα έχουν περιοριστεί σημαντικά οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς. Σημείωσε δε και ότι η ίδια η ΔΕΗ υπέστη μεγάλη πίεση τα τελευταία χρόνια.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.