http://www.enikonomia.gr/timeliness/202943,syriza-eimaste-yperifanoi-gia-ti-mi-perikopi-ton-syntaxeon-pyra-a.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_202943_895702b6b6-8282885b89f9fe29.jpg "Έχοντας βιώσει την αγωνία των συνταξιούχων προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις, σήμερα αισθάνομαι υπερήφανος που ερχόμαστε να λάβουμε την απόφαση να μην... 12/6/2018 1:38:17 PM

ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπερήφανοι για τη μη περικοπή των συντάξεων - "Πυρά" από την αντιπολίτευση για τον νόμο Κατρούγκαλου

ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπερήφανοι για τη μη περικοπή των συντάξεων - &quot?Πυρά&quot? από την αντιπολίτευση για τον νόμο Κατρούγκαλου

"Έχοντας βιώσει την αγωνία των συνταξιούχων προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις, σήμερα αισθάνομαι υπερήφανος που ερχόμαστε να λάβουμε την απόφαση να μην περικοπούν οι συντάξεις από 1.1.2019 και να καταργήσουμε τη ρύθμιση που είχαμε ψηφίσει", δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μιλώντας για το νομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται οι διατάξεις περί μείωσης των συντάξεων.

"Σήμερα είμαι υπερήφανος γιατί βρήκαμε τον τρόπο, είχαμε το σχέδιο και την πολιτική βούληση και λαμβάνουμε την απόφαση να μην περικοπούν οι συντάξεις", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι είναι μια ενέργεια με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, η οποία δίνει απάντηση σε όσους αναρωτιούνται αν άξιζε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε αυτή την περιπέτεια του δημοσιονομικού προγράμματος, καθώς σήμερα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο και ότι μπορεί πλέον να περάσει στην ακύρωση επαχθών όρων.

"Εμείς θα το ψηφίσουμε το μέτρο της μη περικοπής των συντάξεων, όπως και θα ψηφίσουμε και κάθε άλλο μέτρο που διορθώνει τα δικά σας λάθη. Εκείνο που βεβαίως κανείς δεν μπορεί να διορθώσει κανείς είναι τη συνολική σας πολιτική, η οποία θα διορθωθεί με τις επόμενες εκλογές", είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος και σχολίασε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ "χειροκροτούν σήμερα γιατί ξεχνούν εύκολα", όσα επιχειρήματα πρόβαλε η κυβέρνηση για να ψηφιστούν διατάξεις του “νόμου Κατρούγκαλου” που σήμερα ξηλώνονται. Ειδικά για το “νόμο Κατρούγκαλου”, ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν αχρείαστο και δεν είχε ζητηθεί από κανέναν. "Ήταν επιλογή δική σας πώς θα ιεραρχήσετε τα μέτρα για να πετύχετε τους στόχους. Εσείς επιλέξατε να κάνετε αυτή την προσέγγιση", είπε ο Γ. Βλάχος απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε: "Μολονότι σήμερα διορθώνετε μια λάθος επιλογή της κυβέρνησης, ο νόμος Κατρούγκαλου αφήνει πολλά ανοιχτά μέτωπα, αφήνει πολλά απόνερα, αφήνει παρενέργειες μεγάλες στην κοινωνική ζωή του τόπου και γι’ αυτό εμείς έχουμε θέσει προτεραιότητα την κατάργησή του συνολικά".

"Ο νόμος που ψηφίσατε σπρώχνει τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση. Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και βγαίνουν δύο. Οι ασφαλισμένοι πρέπει να δούνε τους μελλοντικούς κινδύνους", είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. "Πάμε να αντιμετωπίσουμε τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς αλλά έχουμε τη μερική περικοπή όσων συνταξιοδοτήθηκαν το 2016, το 2017, το 2018 και έχουν απώλειες άνω του 20%", είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και υπογράμμισε ότι με την πλήρη εφαρμογή του νόμου, από 1.1.2019, θα έρθουν σοβαρές μειώσεις. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να πάρει πίσω και τις "ακραίες διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και την κατώτερη σύνταξη". Η ΔΗΣΥ, υπενθύμισε ο βουλευτής, έχει εγκαίρως καταθέσει την πρόταση για τη μη περικοπή των συντάξεων, κοστολογημένο από 13 Ιουλίου. Επίσης έχει καταθέσει πρόταση νόμου με μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα κύρια άρθρα της πρότασης αυτής θα κατατεθούν και με τη μορφή τροπολογίας και θα περιλαμβάνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

"Με το νόμο Κατρούγκαλου, η μέση κύρια σύνταξη έφτασε στα 480,29 ευρώ από 708,2 που ήταν. Από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, αφαιρέθηκαν από τους συνταξιούχους 689 εκατομμύρια ευρώ. Οι συντάξεις με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν παγωμένες μέχρι το 2022, χωρίς καμία αύξηση και βλέπουμε αν θα επιτρέψουν τα δημοσιονομικά να δώσετε κανένα κουλούρι", είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε: "Αυτό κύριοι δεν είναι για πανηγύρια! Χωρίς ίχνος ντροπής πανηγυρίζετε γιατί παίρνετε πίσω μια ακόμη περικοπή, από τις πάνω από 30 περικοπές που κάνετε κι εσείς και οι προηγούμενοι! Θυμίζει το ανέκδοτο με τον Χότζα". Ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε εξάλλου ότι το μόνο το ΚΚΕ μιλάει για αύξηση των συντάξεων και κάλυψη των απωλειών.

"Το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί. Θα έρχεστε εδώ και θα λέτε όσα λέτε αλλά τα μέτρα ένα προς ένα θα τα ψηφίζετε διότι ξέρετε καλά ότι δεν μπορεί να έρχεστε σε κόντρα με το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας", είπε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Ειδικά για τη μη μείωση των συντάξεων, είπε ότι "υπήρξε ανάγκη που υπαγόρευσε αυτή τη νομοθέτηση, δεδομένου ότι ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη αξιολόγηση, όταν η αντιπολίτευση κινδυνολογούσε ότι δεν θα βγει -που τελικά βγήκε και μάλιστα με το επίτευγμα της ρύθμισης του χρέους". Η κυβέρνηση αναγκάστηκε "με το πιστόλι στον κρόταφο", είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν ξεκίνησε από το 2015, όπως προσπαθεί να πείσει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ως κυβέρνηση παρέδωσε μια χρεοκοπημένη χώρα.

"Σήμερα ακυρώνονται οι επιπλέον μειώσεις συντάξεων. Εμείς στο Ποτάμι δεν ψηφίσαμε το νόμο Κατρούγκαλου, δεν ψηφίσαμε το συνταξιοδοτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψηφίσαμε τις προηγούμενες περικοπές, δεν ψηφίσαμε τις δύο φορές που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν περικοπή συντάξεων από 1.1.2019, επομένως εμείς δεν έχουμε καμία ανάγκη να ξεψηφίσουμε τίποτε. Αυτοί που έχουν ανάγκη να ξεψηφίσουν είναι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ", είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και υπογράμμισε ότι με το “νόμο Κατρούγκαλου” και τα παρακολουθήματά του, "είχαμε περικοπή του ΕΚΑΣ, περικοπή της κύριας σύνταξης, περικοπή της επικουρικής σύνταξης, μείωσης της καθαρής σύνταξης λόγω της αύξησης των εισφορών υγείας, από το 2% στο 6%, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου από ιατρικές δαπάνες".

"Η αυτοακύρωση, μέσω της δικαιολογίας της αυταπάτης, έφερε και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην περικοπούν οι συντάξεις, με θυσία τα αντίμετρα", είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας καταγγέλλοντας ότι ο “νόμος Κατρούγκαλου” ήταν η "ταφόπλακα ιδίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες". Κατήγγειλε επίσης ότι "πλέον έχουμε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων και συνταξιούχους πείνας" και τάχθηκε υπέρ της αναδιοργάνωσης του συνταξιοδοτικού με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

"Το άρθρο για τη μη μείωση των συντάξεων είναι μέσο κατευνασμού της λαϊκής οργής και απογοήτευσης των πολιτών που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιμνημονιακό κόμμα αλλά αποδείχθηκε, με την αμέριστη συμπαράσταση των ΑΝΕΛ, ένα κόμμα μνημονιακότερο των μνημονιακών", είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Αϊβατίδης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕΣχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ