Quantcast
Βερναρδάκης: Οργανικός διανοούμενος της ΝΔ ο Βενιζέλος - Τι είπε για το κοινωνικό μέρισμα - enikonomia.gr
share

Βερναρδάκης: Οργανικός διανοούμενος της ΝΔ ο Βενιζέλος – Τι είπε για το κοινωνικό μέρισμα

δημοσιεύτηκε:

Παρά την οβιδιακή μεταμόρφωση του κ. Βενιζέλου σε “οργανικό διανοούμενο” της ΝΔ, το θεσμικό παζάρι για το άρθρο 16 δεν θα γίνει», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», αναφερόμενος στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σε ερώτηση για την «απειλή» να ακυρωθεί όλη η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να συμπεριλάβει το άρθρο 16, όπως τη διατύπωσε στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε: «Η λογική της ΝΔ και δυστυχώς του μέρους του ΚΙΝΑΛ που επηρεάζεται από τον κ. Βενιζέλο -και στην ουσία αποτελεί τον “οργανικό διανοούμενο” της ΝΔ στα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης, είναι να επιχειρούν ένα είδος θεσμικού παζαριού, “δώστε μας αυτό, να σας δώσουμε το άλλο”. Αυτή η συζήτηση δεν υπόκειται σε καμία θεσμική σοβαρότητα. Κανείς δεν δίνει σε κανέναν τίποτα. Αν υπάρχουν συναινέσεις και ώριμα ζητήματα, θα πρέπει να προχωρήσουν, αυτή είναι η στάση της υπευθυνότητας, η θέση ευθύνης».

«Τι ανταλλάσσουν; Στην πραγματικότητα μας λένε “θα συναινέσουμε σε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αν συναινέσετε σε αλλαγή του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια”», συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης και πρόσθεσε: «Θεωρούν ότι θα ανταλλάξουν ένα υπερώριμο θεσμικό αίτημα, που προκαλεί την κοινωνία, την αθώωση υπουργών με αυτόν τον εξωφρενικό νόμο και την συνταγματική κάλυψη, εάν εμείς υποχωρήσουμε στην προμετωπίδα του νεοφιλελευθερισμού, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Προφανώς, δεν πρόκειται να γίνει… Θα αναγκαστούν υπό την κοινωνική πίεση, την πίεση του αυτονόητου, να συναινέσουν στην αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της συνταγματικής του κάλυψης».

Ειδικά για τη στάση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Βερναρδάκης επισήμανε: «Με έκπληξη παρατηρώ ότι ο Β. Βενιζέλος θέτει ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 16. Είναι αυτός που εισηγήθηκε και τεκμηρίωσε -και μάλιστα πολύ επαρκώς- στην προηγούμενη αναθεώρηση το γιατί δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Καλώ οποιονδήποτε να ανατρέξει στις αγορεύσεις του στη Βουλή, στις παρεμβάσεις του, στις τότε επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί ήταν και εισηγητής της συνταγματικής αναθεώρησης. Θα μείνει έκπληκτος, από την οβιδιακή μεταμόρφωση που επιχειρεί αυτή την στιγμή… για να δικαιολογήσει την σύμπλευσή του με τον πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο κομμάτι της ΝΔ…».

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος ο υπουργός είπε ότι η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου και αν χρειαστεί θα γίνουν και συμπληρωματικές πληρωμές μέχρι τις 25/12.

«Υπάρχει πια η εμπειρία, εφαρμόστηκε και πέρυσι, λειτουργεί. Τεχνικά, είναι ακόμη πιο αξιόπιστο. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξουν αδικίες, έχουμε και δεύτερη φάση μέχρι το τέλος της χρονιάς, είτε για να υπάρξουν καινούργιες εγγραφές είτε να ξανανοίξει για μερικές ημέρες. Ακόμη και αν υπάρξει κάποια δυσλειτουργία θα διορθωθεί, πάντα μέσα στον Δεκέμβριο. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου και αν χρειαστεί να γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές, μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου θα προβούμε σε αυτή την ενέργεια», σημείωσε.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.