Quantcast
Κατρούγκαλος: Η προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να είναι αμοιβαία - enikonomia.gr
share

Κατρούγκαλος: Η προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να είναι αμοιβαία

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την προσήλωσή της «στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η προσήλωση είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς, και την ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του Οργανισμού για το Κυπριακό.

Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου

«Είχα σήμερα δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις για κρίσιμα εθνικά μας θέματα, με την Jane Lute και με τον Matthew Nimetz, για τα καθοριστικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και ζητήματα που αφορούν γενικότερα το Διεθνές Δίκαιο και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών: το Κυπριακό και το ‘Μακεδονικό’.

Με την κα Lute, επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στην ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό, βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Της επανέλαβα τις γνωστές μας θέσεις, για το ότι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη την πρόοδο που έγινε στο Crans-Montana και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Guterres. Φυσικά, η ελληνική θέση παραμένει ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και ότι δεν μπορεί πια να διατηρηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων.

Με τον κ. Nimetz επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας, την προσήλωση της Ελλάδας στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η προσήλωση είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά. Συζητήσαμε την πρόοδο και ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα και τον ευχαρίστησα για τη σημαντική συμβολή που είχε μέχρι σήμερα στην επίλυση -ελπίζω οριστική-του θέματος αυτού».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.