Quantcast
Επεισόδια με μολότοφ και χημικά στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - Τραυματισμοί, μαχαιρώματα και συλλήψεις - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Επεισόδια με μολότοφ και χημικά στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία – Τραυματισμοί, μαχαιρώματα και συλλήψεις – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Χιλιάδες κόσμου από όλες τις γωνιές της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, διαδηλωτές από κάθε γωνιά της χώρας κρατώντας στα χέρια ελληνικές σημαίες έχουν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος.

Περίπου 60.000 πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ
“Από ώρα 14:00 σήμερα (20-01-2019) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εξήντα χιλιάδων (60.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης” σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

“Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, 71 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και δύο από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης”.

Δείτε live εικόνα από το Σύνταγμα:

Η σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
Διαδηλωτές κρατώντας στα χέρια τους τη μεγάλη ελληνική σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος, όπου συναντήθηκαν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές.

Σε σχετική τους ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων: ”Και τώρα στο πλευρό της Μακεδονίας ,διατρανώνουμε τη φωνή μας να ακουστεί ως τα βάθη της γης και να συγκινήσει τα οστά των Μακεδονομάχων και των Ηπειρωτών Ιερολοχιτών του 1914. Να αναστενάξει από χαρά η Κρήτη και η πολύπαθος Κύπρος μας. Αγαπητοί συν Έλληνες Μακεδόνες, είμαστε μαζί σας, προχωράμε μαζί σας, προσευχόμαστε μαζί σας, για να επικρατήσει η ιστορική αλήθεια στη μαρτυρική σας Ελλάδα”.

Παρούσα στο συλλαλητήριο είναι και η αδερφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η οποία ανέβηκε στην εξέδρα και απευθύνθηκε στο πλήθος, λέγοντας πως ο αδερφός της “θυσιάστηκε για την Μακεδονία”.

Επεισόδια και Χημικά στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την Βουλή από την πλευρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη με μικρή ομάδα ατόμων, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Μια ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκεται στο σημείο. οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κάνει περιορισμένη χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τα άτομα αυτά.

Τραυματίες

Στο νοσοκομείο Σωτηρία μεταφέρθηκαν 4 άτομα από το συλλαλητήριο με ελαφρά δύσπνοια.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ, ένα άτομο τραυματίσθηκε με μαχαίρι, ψηλά στην οδό Ασκληπιού, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες ότι το περιστατικό αυτό συνδέεται με το συλλαλητήριο.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρέθηκε και ο φωτορεπόρτερ Κωστής Νταντάμης, ο οποίος δέχτηκε επίθεση όταν ομάδα αγνώστων άρχισε να τον κλωτσάει και να τον χτυπάει με ρόπαλα. Ο φωτορεπόρτερ φέρει τραύματα στο κεφάλι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Επιπλέον οι άγνωστοι του έκλεψαν και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του. «Μου φώναζαν φέρε την κάμερα, δεν την έδωσα και άρχισαν να με χτυπούν και να με βαράνε. Ξεκίνησαν γύρω στα 2-3 άτομα και μετά μαζεύτηκαν κι άλλοι. Μου έκλεψαν τον εξοπλισμό», κατήγγειλε ο φωτορεπόρτερ.

Μαχαίρωσαν άντρα στο κέντρο της Αθήνας

Το θύμα δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι, του έκαψαν την μοτοσικλέτα και τον μαχαίρωσαν.

Το αιματηρό περιστατικό έγινε στην διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Ασκληπιού, στα Εξάρχεια.

Το θύμα έχει δεχθεί μαχαιριά στο μηρό και μεταφέρεται στον Ερυθρό Σταυρό.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας είχε μαζί του μια ελληνική σημαία και εξετάζεται εάν αυτή ήταν η αφορμή για να δεχθεί την επίθεση, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα.

Επίθεση σε τηλεοπτικό συνεργείο της και τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη καταγγέλλει η ΕΡΤ .

«Βίαιη επίθεση από ακραία στοιχεία δέχτηκε συνεργείο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα.

Η ΕΡΤ καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση, η οποία αποτελεί ευθεία βολή στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα ενδυναμώνουν τη βούλησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ.

25 αστυνομικοί τραυματίες και 7 συλλήψεις από τα επεισόδια στο συλλαλητήριο

Σε επτά συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο του Συντάγματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, «δώδεκα άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας».

«Επιπλέον, ο αριθμός των τραυματιών αστυνομικών που έχουν διακομισθεί μέχρι τώρα στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών ανέρχεται σε είκοσι πέντε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

«Για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων».

Μαξίμου: Ακραίοι και Χρυσαυγίτες προκάλεσαν τα επεισόδια
Πρέπει να απομονωθούν και να καταδικασθούν τα ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που έδωσαν τον τόνο στο σημερινόσυλλαλητήριο, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου.

“Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.

Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αντώνης Σαμαράς: Όποια προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν, ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία

“Όποια προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν, ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός,Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τα επεισόδια στο Σύνταγμα.

“Τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Όποια προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν, ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.