Quantcast
Τα επόμενα βήματα μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος-μαμούθ φυσικού αερίου στην Κύπρο - enikonomia.gr
share

Τα επόμενα βήματα μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος-μαμούθ φυσικού αερίου στην Κύπρο

δημοσιεύτηκε:

Συνολικό κοίτασμα μεταξύ 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων ποδών ανακάλυψε η ερευνητική γεώτρηση που διενήργησε η κοινοπραξία της ExxonMobil – Qatar Petroleum.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και με βάση επίσημα στοιχεία είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε κοινές δηλώσεις με τον Αντιπρόεδρο της ExxoMobil Τρίσταν Άσπρεΐ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ,σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν αξιωματούχοι της ExxonMobil, το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε παγκοσμίως τους τελευταίους 12 μήνες και το τρίτο τα τελευταία δύο χρόνια. Εξάλλου, η πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10, που πραγματοποιήθηκε στον στόχο «Δελφύνη 1» μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019, δεν εντόπισε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Μάλιστα, ο κ. Λακκοτρύπης σε ανάρτηση στον προσωπικό τουλογαριασμό στο twitterέδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη στιγμή που το τρυπάνι της κοινοπραξίας εντοπίζει το κοίτασμα.

@ExxonMobil & @QatarPetroleum make a world-class discovery offshore #Cyprus at #Glaucus. A high-quality reservoir 5-8 TCF of #NatGas is added to the country’s reserves and demonstrates the emergence of the Republic‘s #EEZ as an alternative indigenous source of supply to the #EU.

141 people are talking about this

Για “πολύ καλή εξέλιξη” έκανε λόγο από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Γεωργιάδης.

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημερώθηκε πρώτος στις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, από αντιπροσωπεία της εταιρείας ExxonMobil, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Τρίσταν Άσπρεϊ.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος της Exxon Mobil στο Τεμάχιο 10 της ΑΟΖ, ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Αναλυτικά:

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι με τη λήξη των εργασιών για τη γεώτρηση «Glaucus-1», έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream OPC, στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.