Quantcast
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου στον Realfm 97,8: Τα κοιτάσματα αντιστοιχούν για την ενεργειακή κάλυψη της Κύπρου για 200 χρόνια - enikonomia.gr
share

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου στον Realfm 97,8: Τα κοιτάσματα αντιστοιχούν για την ενεργειακή κάλυψη της Κύπρου για 200 χρόνια

δημοσιεύτηκε:

“Πρόκειται για μία ανακάλυψη, δεν είναι η πρώτη στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά είναι σημαντικότερη. Προμηνύεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετά μεγάλο κοίτασμα, της τάξης των 5 με 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη.

“Για να καταλάβετε μία τάξη μεγέθους, μας λένε ότι αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ενεργειακές ανάγκες 200 χρόνων της Κύπρου. Εδώ έχουν ληφθεί αποφάσεις ότι η διαχείριση θα γίνει ούτως ή άλλως όποια και εάν είναι τα ευρήματα κατά τα νορβηγικό μοντέλο. Χθες, εγκρίθηκε και στη Βουλή η δημιουργία ενός εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων, όπου θα κατατίθενται οι όποιοι πόροι και βεβαίως δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, ούτε της σημερινής, ούτε της εκάστοτε κυβέρνησης το να δαπανά τα χρήματα, αλλά μέσα από διαδικασίες επαγγελματικές, εμπειρογνωμοσύνης θα επενδύονται σε κατάλληλες επενδύσεις και θα είναι προς διάθεση και των μελλοντικών γενεών”, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου και πρόσθεσε:

“Έρχεται μία μεγάλη ενίσχυση οικονομική, ταυτόχρονα όμως εξίσου σημαντικό, εάν όχι σημαντικότερο, είναι ότι η Κύπρος μπαίνει στον χάρτη ως παραγωγός – προμηθευτής φυσικού αερίου για τη διεθνή αγορά. Γεωπολιτικά είναι πολύ μεγάλη η σημασία γιατί θα έχουμε σε μόνιμη βάση πλέον και την ExxonMobil… Έχουμε δηλαδή τη σύγκλιση κάποιων μεγάλων συμφερόντων στις θάλασσες της Κύπρου, αυτό συμπαρασύρει και κάποια κράτη, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον, δημιουργείται και ένα κίνητρο για την Τουρκία, Εάν σκεφτόταν κάποιος ορθολογικά, τότε είναι ένα καλό κίνητρο προκειμένου να αλλάξει αυτή η προκλητική συμπεριφορά που βλέπουμε, της έντασης και να σκεφτόντουσαν ότι μπορεί να υπάρξει όφελος, δεν μιλώ για τους Τουρκοκυπρίους, για τους Τουρκοκυπρίους είναι δεδομένο γιατί ως πολίτες κάτοικοι της Κύπρου και με μία λύση του Κυπριακού θα έχουν σίγουρα ότι τους αναλογεί”.

“Πέραν των Τουρκοκυπρίων και η ίδια η Τουρκία εάν έμπαινε σε μία λογική συνεργασίας, όπως και τα υπόλοιπα κράτη και με την Ελλάδα και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο και με όλους υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχει και το φιλόδοξο σχέδιο για τον αγωγό της Μεσογείου που είναι ευρωπαϊκό πλέον σχέδιο για να πάει κατευθείαν στις ευρωπαϊκές αγορές, θα μπορούσε και η Τουρκία να βρει κοντά της φθηνότερη ίσως ενέργεια. Η Κύπρος είναι προετοιμασμένη, διαρκώς ζούμε σε αυτό το κλίμα, αποφεύγουμε και τα μεγάλα λόγια αλλά και το να μπούμε σε μία ρητορική αντιπαράθεσης με την Άγκυρα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Προδρόμου.

Ακούστε το ηχητικό:


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.