Quantcast
Απόψε στη Βουλή η τροπολογία για άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή - enikonomia.gr
share

Απόψε στη Βουλή η τροπολογία για άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή

δημοσιεύτηκε:

του Γιώργου Λυκουρέντζου

Απόψε το βράδυ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση του ασυμβίβαστου των ιδιοτήτων του εν ενεργεία βουλευτή με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή.


Με δεδομένο ότι σε όλες σχεδόν τις κοινοβουλευτικές ομάδες υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι είτε έχουν ανακοινωθεί, είτε έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι η τροπολογία θα επιτρέψει στους εν ενεργεία βουλευτές να μην παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα ακόμα κι αν κατέλθουν ως υποψήφιοι.

Σε πολιτικό επίπεδο η τροπολογία ευνοεί σημαντικά τον κυβερνητικό σχηματισμό καθώς μετά από την ψήφισή της ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιό του βουλευτές οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά είχαν εκλεγεί με άλλα κόμματα όπως η κ. Κουντουρά ή ο κ. Δανέλλης, τα ονόματα των οποίων ακούγονται εντονότερα χωρίς να διασαλευθεί το 151. Σε διαφορετική περίπτωση αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιό του, τους δύο βουλευτές, αυτοί θα έπρεπε να παραιτηθούν με την έδρα της κ.Κουντουρά να πηγαίνει στους ΑΝΕΛ και την έδρα του κ. Δανέλλη στο Ποτάμι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τροπολογία αναμένεται να θέτει απώτατο όριο παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα όσων εκλεγούν στην Ευρωβουλή στα μέσα Ιουνίου.

Σήμερα διεξήχθη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση διακομματική σύσκεψη για τη διαδικασία των ευρωεκλογών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν προβληματισμό για το κατά πόσο θα υπάρξει επάρκεια σε εκλογικά τμήματα και δικαστικούς αντιπροσώπους καθώς με τα σημερινά δεδομένα ο κάθε πολίτης θα καλείται να ψηφίσει σε τέσσερις κάλπες (τοπικά συμβούλια, δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές) . Τα στελέχη του υπουργείου υποστήριξαν ωστόσο ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει προετοιμαστεί, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η σκέψη η οποία έπεσε στο τραπέζι και συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες είναι προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία τα εκλογικά τμήματα να διχοτομηθούν και έτσι ένα τμήμα να μοιράζεται σε δύο αίθουσες με δύο κάλπες ανά αίθουσα. Η λύση αυτή πάντως θα προκαλέσει αναγκαστικά και αύξηση των δικαστικών αντιπροσώπων με τα στελέχη του υπουργείου να εκτιμούν πως σε περίπτωση μη επάρκειας των δικαστικών αντιπροσώπων θα οριστούν -όπως προβλέπεται- με κλήρωση αντιπρόσωποι από τους νομικούς του δημοσίου.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.