http://www.enikonomia.gr/timeliness/217096,kontra-gennimata-pappa-gia-ta-elta.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_217096_c0a39ad7dd-9a25c982f31170cf.jpg «Αποτελούν το νέο παραμύθι οι εκκλήσεις του κ. Τσίπρα για να "μην έρθει η δεξιά"», τόνισε η Φώφη Γεννηματά... 6/24/2019 10:26:45 PM

Κόντρα Γεννηματά - Παππά για τα ΕΛΤΑ

Κόντρα Γεννηματά - Παππά για τα ΕΛΤΑ

Για υπονόμευση της ίδιας της υπόστασης των ΕΛΤΑ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Επικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, ο οποίος ανέφερε ότι «οι ενέργειες των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε η κυρία Γεννηματά είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση των ΕΛΤΑ»


Οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά


«Αποτελούν το νέο παραμύθι οι εκκλήσεις του κ. Τσίπρα για να "μην έρθει η δεξιά"», τόνισε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ στο Πειραιά κατά την επίσκεψή της το μεσημέρι. «Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα ΕΛΤΑ, βολεύει πλήρως την Νέα Δημοκρατία. Εξυπηρετεί πλήρως τα σχέδιά της για την παράδοση των πιο κρίσιμων και κερδοφόρων δραστηριοτήτων των δημόσιων οργανισμών, στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες, μιας και σε αυτούς θα μετακυληθεί το κόστος.

«Εμείς το Κίνημα Αλλαγής, πιστεύουμε στον ρόλο των ΕΛΤΑ και ο στόχος είναι να κρατήσουμε όρθιο αυτό τον δημόσιο οργανισμό», σύμφωνα με το Εθνικό και το Ευρωπαϊκό δίκαιο, είπε.

Η κυρία Γεννηματά άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ακροδεξιάς για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα ΕΛΤΑ λέγοντας ότι « έμπρακτα υπονόμευσε την ίδια την υπόστασή του με αποκορύφωμα την ένταξη των ΕΛΤΑ - μαζί με όλη την δημόσια περιουσία - στο Υπερταμείο της υποτέλειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των Ταχυδρομείων. Τα έργα και οι ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στον Οργανισμό περιγράφονται με 3 λέξεις: ανικανότητα, ανεπάρκεια, κακοδιοίκηση».


Η απάντηση του Νίκου Παππά


«Οι ενέργειες των κυβερνήσεων, στις οποίες συμμετείχε η κυρία Γεννηματά, είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση των ΕΛΤΑ», απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στη Φώφη Γεννηματά.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ηλιούπολη, ο κ. Παππάς τόνισε ότι «οι ενέργειες των κυβερνήσεων, στις οποίες συμμετείχε η κυρία Γεννηματά, είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση των ΕΛΤΑ. Η μεθοδευμένη πορεία εγκατάλειψης δεν μπορεί να ξεχαστεί. Μεταξύ άλλων, επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ:

● Τα ΕΛΤΑ πριμοδοτήθηκαν, το 1998, με 126 δισ. δραχμές για την ανασυγκρότησή τους και τον προσανατολισμό τους σε νέα προϊόντα, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

● Τα έσοδα από την αλληλογραφία μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης (από το 2008 ως την ημέρα που αναλάβαμε) κατά 50%.

● Το 2008 έγινε απόπειρα ιδιωτικοποίησης των Ταχυμεταφορών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε, με στόχο κάποιων να επωφεληθούν οι ανταγωνιστές.

● Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν αποζημίωσε καν τα ΕΛΤΑ για την καθολική υπηρεσία των ετών 2013-2015, ενώ δεν είχε νομοθετήσει τη διαδικασία είσπραξής της.

● Τα ΕΛΤΑ απώλεσαν μεθοδευμένα το μερίδιό τους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (απώλεια 221 εκατ. ευρώ), ενώ απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ, στα τέλη του 2014, δύο μεγάλα προγράμματα, εγκεκριμένα από την Ε.Ε., ύψους 52 εκατ. ευρώ.

Στις παθογένειες που κληρονομήσαμε, απαντήσαμε με τις εξής ενέργειες:

● Καταβάλαμε 75 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2013 ως 2017.

● Δρομολογήσαμε την καταβολή 30 εκατ. ευρώ για τα έτη 2018 και 2019.

● Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές για να καταβληθεί το υπερβάλλον ποσό που απαιτείται για την κάλυψη της καθολικής υπηρεσίας, ώστε η καταβολή των χρημάτων να μη θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση.

● Υπογράψαμε ως Υπουργείο με τα ΕΛΤΑ σύμβαση παροχής καθολικής υπηρεσίας για διάστημα έξι ετών.

● Αναλάβαμε πρωτοβουλία επικοινωνίας με φορείς του Δημοσίου για την εξόφληση οφειλών τους προς τον Οργανισμό. Ως σήμερα έχουν εισπραχθεί πάνω από 45 εκατ.

● Εκσυγχρονίσαμε τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία λειτουργούσαν χειρόγραφα όταν αναλάβαμε.

● Προσαρμόζουμε τα ΕΛΤΑ στις ανάγκες των πολιτών, ανοίξαμε νέες αγορές για τον Οργανισμό».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «στόχος μας ήταν και είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του Οργανισμού. Κάτι που αποδείξαμε με έργα».


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ