Quantcast
Παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Εργασίας - Βρούτσης: Πρώτη προτεραιότητα η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων - enikonomia.gr
share

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Εργασίας – Βρούτσης: Πρώτη προτεραιότητα η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

δημοσιεύτηκε:

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε ο νέος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, ενώ σημείωσε ότι το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται πλέον ψηφιακά έως την 1η Ιουνίου 2020.

Στόχος, όπως είπε, είναι η διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και η αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών «για να επιλύσουμε οριστικά ένα ζήτημα που αποτελεί ανοιχτή πληγή στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας», προσθέτοντας: «Σήμερα, ξεκινάει με συγκεκριμένο διάγραμμα και πρόγραμμα το νοικοκύρεμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Όπως είπε, δεύτερη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων «που ξεκινήσαμε την προηγούμενη περίοδο, κυρίως για σημαντικές οργανωτικές αλλαγές που άλλαξαν τη φυσιογνωμία και τις υπηρεσιακές δυνατότητες των υπηρεσιών του υπουργείου.

«Από το 2015, κάποιες από αυτές ανακόπηκαν», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, αναφέροντας ως παράδειγμα το σύστημα της ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων, το ονομαζόμενο «ΑΤΛΑΣ» ή ο «ΗΛΙΟΣ» με την ψηφιακή καταγραφή των συνταξιούχων, «είτε άλλα τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε». Και πρόσθεσε: «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της πολιτείας, να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις δράσεις του υπουργείου και να πιάνει τόπο η συγκινητική προσπάθεια των εργαζομένων του υπουργείου, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, συνεχίζουμε μία άλλη βασική προτεραιότητα που είχαμε ξεκινήσει το 2014, το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, ώστε να επιβραβεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η συνέπεια».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τρίτη σημαντική προτεραιότητα είναι η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. Όπως είπε, λόγω της ενδεχόμενης χαλάρωσης που έχει επέλθει κατά την προεκλογική περίοδο, η πρώτη πολιτική του απόφαση θα αφορά την αύξηση και την ενδυνάμωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας που έχουν, ήδη, προγραμματιστεί στις τουριστικές περιοχές της χώρας για την πάταξη της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας, των καταχρηστικών συμπεριφορών, αλλά και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

«Έχουμε δώσει δείγμα ανεξίτηλης γραφής με τη θέσπιση, το 2013, του αυστηρού προστίμου των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία. Δεν θα επιτρέψουμε την οποιαδήποτε αυθαιρεσία και καταχρηστική συμπεριφορά από τους εργοδότες, είτε από το πεδίο των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων είτε από το πεδίο της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, δίνοντας, όμως, παράλληλα κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών και σωστών εργοδοτών, όπως π.χ. με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Το ΣΕΠΕ και οι ικανότατοι λειτουργοί του θα αποτελέσουν με περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού και επιχειρησιακού δυναμικού του την ασπίδα προστασίας όλων των εργαζομένων», ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης.

Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας αποτελεί η διαφάνεια σε κάθε δράση και ενέργεια. Συγκεκριμένα, είπε: «Ενδεικτικά, δρομολογούμε άμεσα την επανέκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων του συστήματος “ΗΛΙΟΣ” για τις συντάξεις, που έχει διακοπεί, την αποκατάσταση και την έρευνα του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων και, ταυτόχρονα, την υλοποίηση της εντολής του Συνηγόρου του Πολίτη για τη δημοσιοποίηση και εμφάνιση του επανυπολογισμού των συντάξεων, διαμέσου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

«Στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής μας είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα το διευρύνουμε και θα το ενισχύσουμε για να “αγκαλιάσει” τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία».

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν πρόκειται να εκμηδενίσει ή να ισοπεδώσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. «Αντίθετα, θα διορθώσουμε κενά και αστοχίες, θα εξορθολογίσουμε ή θα καταργήσουμε κάποια που πρέπει να καταργηθούν, στηρίζοντας, όμως, ο τιδήποτε χρειάζεται ενδυνάμωση. Η συνέχεια του κράτους αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα την προσπάθεια που έχει γίνει για την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας. «Εμείς θα την σεβαστούμε και θα την ενισχύσουμε περαιτέρω με στελέχη, με καινοτόμα θεσμικά και ελεγκτικά εργαλεία και, κυρίως, με σταθερή πολιτική βούληση για την προστασία των εργαζομένων και την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας», τόνισε ο νέος υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει στη ΝΔ μία χώρα εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρέλαβε πριν από 4,5 χρόνια.

“Παραλάβαμε”, είπε, μια αγορά εργασίας με την ανεργία στο 26% και “παραδίδουμε” μία αγορά εργασίας που επουλώνει τις πληγές της κρίσης, έχοντας μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% της αύξησης των θέσεων να είναι πλήρους απασχόλησης.

Επίσης, στο εξάμηνο φέτος το ισοζύγιο των προσλήψεων-αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό κατά 296.000 θέσεις, τόνισε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.