Quantcast
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Βρούτση-Μηταράκη στο ΓΛΚ - 160.000 οι εκκρεμείς συντάξεις - enikonomia.gr
share

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Βρούτση-Μηταράκη στο ΓΛΚ – 160.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο τμήμα έκδοσης συντάξεων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για τους δημοσίους υπαλλήλους (πρώην Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) πραγματοποίησαν πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός για θέματα κοινωνικής ασφάλισης Νότης Μηταράκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τους υπαλλήλους του ταμείου διαπίστωσαν σύμφωνα με στοιχεία που τους παρουσίασαν ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης φτάνουν τις 160.000 μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ηγεσία έκανε λόγο για 40.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων σε εκκρεμότητα.

Η κατάσταση στο ταμείο χαρακτηρίστηκε «τραγική», καθώς από τους 70 υπαλλήλους αυτή τη στιγμή στο ταμείο βρίσκονται μόλις 18, οι οποίοι μπορούν να διεκπεραιώσουν 40-50 αιτήσεις συνταξιοδότησης το μήνα. Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε για άλλη μια φορά ότι η απονομή των συντάξεων που εκκρεμούν αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση και ότι η προηγούμενη ηγεσία είχε αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία. Η αναμονή σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης ξεπερνά και τα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, τα δύο συστήματα ΑΤΛΑΣ και ΗΛΙΟΣ θα ενεργοποιηθούν ξανά και θα ξεκινήσει άμεσα η απονομή της ψηφιοποιημένης σύνταξης. Μέσα στον πρώτο χρόνο, το 33% των αιτήσεων συνταξιοδότησης θα εκδίδονται αυτόματα και ψηφιοποιημένα. Μέσα σε δυο χρόνια, το 80% και πλέον. Παράλληλα, το ασφαλιστικό σύστημα θα επανέλθει κάτω από το φως του «ΗΛΙΟΣ», που θα αναδείξει όλες τις αλχημείες που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

“Η κατάσταση στον ΕΦΚΑ είναι τραγική, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές”, δήλωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Realfm 97,8 και τον Άκη Παυλόπουλο, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκηςμετά την απροειδοποίητη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ έπειτα από επανειλημμένες προσπάθειες να επικοινωνήσει με το 1555.

“Είδα αυτά τα παλιά μόνιτορ, που είχαν μεγάλο πλάτος και βάθος και τα οποία έχουν καταργηθεί εδώ και 15 χρόνια. Υπάρχουν ακόμη τέτοιοι υπολογιστές στον ΕΦΚΑ και προσπαθούν με αυτά τα computers να υπολογίσουν συντάξεις”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε:

“Υπάρχει πρόβλημα με τις διαδικασίες. Είναι πολύ πολύπλοκες και ακόμα χειροκίνητες οι διαδικασίες εκδόσεων συντάξεων. Δεν έχει προχωρήσει ο ενιαίος κανονισμός του ΕΦΚΑ, μας έλεγε ο κ. Πετρόπουλος ότι υπάρχει ενιαίος οργανισμός ασφαλίσεων και δεν υπάρχει στην πράξη γιατί δεν υπάρχουν οι ενιαίοι κανονισμοί. Είναι γενικά μία τραγική κατάσταση και χρειάζεται μία μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση”.

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις και με το αν είναι 160.000 εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Μηταράκης είπε ότι “αυτά τα στοιχεία βρίσκουμε. Μας έχουν δώσει κάποια στοιχεία οι υπάλληλοι του ΓΛΚ, πρέπει να δούμε επίσημα τα στοιχεία από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ τις επόμενες ημέρες και να κάνουμε ένα σχέδιο δράσης για το 2019. Η αίσθησή μου είναι ότι με την υπάρχουσα διαδικασία, αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ. Έχουμε μια μεγάλη “ουρά” έκδοσης συντάξεων και πολλές κατηγορίες συντάξεων για τις οποίες δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σε ερωτήματα και πρέπει να τα δούμε όλα αυτά”.

Ακούστε το ηχητικό:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.