Quantcast
Καραμανλής για τις αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα - enikonomia.gr
share

Καραμανλής για τις αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα

δημοσιεύτηκε:

Για το θέμα της Αττικής Οδού και την ανακοίνωση της τελευταίας για αύξηση των διοδίων μίλησε μεταξύ άλλων στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “μετά από διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες κατέρρευσαν η Αττική Οδός ανακοίνωσε αύξηση των διοδίων. Είχε συμβατικό δικαίωμα να το κάνει; Ναι. Είχε δίκιο; Όχι. Γιατί κυρίως δεν σεβάστηκε τους πολίτες που είναι οι χρήστες του δρόμου” κει πρόσθεσε:

“Εμείς, βέβαια, δεν καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα. Ένα είναι σίγουρο: Η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο στο θέμα αυτό καθώς έχει πολλούς τρόπους αντίδρασης”.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ακόμη ότι “σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε γρήγορα έργα που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν κολλήσει. Και βέβαια, όπως έχουμε ήδη αρκετές φορές αναφέρει, το πιο σημαντικό είναι να ετοιμάσουμε το στρατηγικό σχεδιασμό της νέας γενιάς έργων, που θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια. Έργα που θα είναι πλήρως τεκμηριωμένα ως προς τη σχέση κόστους – οφέλους, τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητά τους”.


Πάτρα – Πύργος

Όπως σημείωσε στα 3 από τα 8 έργα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση ενώ στα υπόλοιπα 5 έργα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους και παράλληλα δόθηκε προκαταβολή μόνο σε ένα.

Οι κατατμήσεις έργων σχεδόν πάντα οδηγούν σε «κουφάρια» ή σε τεράστιες καθυστερήσεις και το πληρώνει το δημόσιο τρεις φορές παραπάνω. «Η προηγούμενη
κυβέρνηση εγκαινίασε υποτίθεται εργοτάξιο κι εμείς ξέρετε τι παραλάβαμε; Μια χωματερή με 50.000 τόνους απορρίμματα στην 5η εργολαβία!.

Όπως είναι σήμερα το έργο, οδηγείται σε αδιέξοδο. Είναι εκτός πραγματικότητας να συζητάμε απλώς αν θα καθυστερήσει ή αν θα χαθούν χρήματα. Το έργο είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Χρειάζεται μια ριζική λύση».

Το υπουργείο όπως αναφέρθηκε μελετά διεξοδικά τις εναλλακτικές και είναι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε τελικά να προχωρήσει η λύση όσο το δυνατόν ταχύτερη και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση.

Βόρειος Οδικός ΄Αξονας Κρήτης

Επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Καραμανλής και με τον ΒΟΑΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει δημοπρατηθεί μια «ιδέα» με κάτι «σκίτσα». Κι έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν πρόκειται να ξεκινήσει.

«Γιατί μιλάμε για τρία επιμέρους έργα με 3 διαφορετικούς τρόπους δημοπράτησης, χωρίς μελέτες και χωρίς περιβαλλοντική έγκριση». Το υπουργείο σχεδιάζει αρχικά να ξεκινήσει όσες μελέτες υπολείπονται και να ολοκληρώσει όσες εκκρεμούν αλλά και να αδειοδοτήσει το έργο περιβαλλοντικά. Εμείς όχι απλώς θα ενεργοποιήσουμε ξανά τον ΟΑΚ, αλλά θα τον ενισχύσουμε ουσιαστικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουμε για να ολοκληρώσουμε τη δημοπράτησή του».

Στις προτεραιότητες του υπουργείου σε ότι αφορά τα έργα προστίθονται η επίλυση ζητημάτων για να ξεκινήσει το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, η υλοποίηση του Νότιου τμήματος του Ε65 αλλά και η κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό ( Άλσος Βεϊκου – Γουδί). Για το Μετρό Θεσσαλονίκης, αναζητείται οριστική λύση για τους σταθμούς «Εγνατία» και «Αγία Σοφία» σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Νέα έργα

Ταυτόχρονα στο σχεδιασμό μπαίνει ο διαγωνισμός της Υποθαλάσσιας Οδικής Ζεύξης της Σαλαμίνας με το Πέραμα, το Ελευσίνα – Υλίκη, οι επεκτάσεις της Ιόνιας οδού με το Αγρίνιο και την Κακαβιά, «Δράμα – Αμφίπολη – Εγνατία», κ.λπ.
Προγραμματίζεται επίσης η υλοποίηση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Σύνορα και Αθήνα – Πάτρα και δίνεται έμφαση στη συντήρηση του Εθνικού Σιδηροδρομικού Δικτύου. Το υπουργείο όπως ανακοινώθηκε σχεδιάζει την δημοπράτηση δέκα αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 430 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.



Διπλώματα οδήγησης

«Νομοθετικά γονατογραφήματα ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτήρισε ο υπουργός Υποδομών τις ρυθμίσεις για τα διπλώματα οδήγησης και το νόμο 4427 για την σύσταση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

«Αυτή την στιγμή κρατιούνται «όμηροι» 100.000 περίπου πολίτες. Εκπαιδευτές, υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί άνω των 74 ετών. Ο απόλυτος παραλογισμός. Τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στην Υπηρεσία και την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας».

Ο νόμος 4427 σχεδιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο ανεφάρμοστο, με πολλά νομικά κενά και οι ίδιοι αναγκάστηκαν να τον «παγώσουν» επί 2,5 χρόνια. Αυτά, σημείωσε δεν είναι σοβαρά πράγματα. Πρέπει άμεσα να επανεξεταστούν και να διορθωθούν.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.