http://www.enikonomia.gr/timeliness/223567,syntagmatiki-anatheorisi-parathyro-gia-syntagmatiki-katochyrosi-t.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_223567_0c7823cf9d-8b38dcd84d6ebf68.jpg «Μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή βάση σε ό,τι αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για τους κοινωνικά... 10/9/2019 10:20:32 PM

Συνταγματική Αναθεώρηση: "Παράθυρο" για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Συνταγματική Αναθεώρηση: &quot?Παράθυρο&quot? για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Με οκτώ αποκλίσεις και μία σύγκλιση, και με ιδεολογικές λεκτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η δεύτερη θεματική ενότητα στην επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, που αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με το επιχείρημα ότι το σύνταγμα καλύπτει πλήρως και ρητά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ΝΔ απέρριψε όλες τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συνταγματικές αλλαγές, ενώ άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο για να στηρίξει τη συνταγματική καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή βάση σε ό,τι αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για τους κοινωνικά αδύναμους, όπως και για τη κοινωνική ασφάλεια», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, καταθέτοντας λίγο αργότερα τη πρόταση του κόμματός του που ορίζει ότι:

«Το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς

διαβίωσης όλων των πολιτών, μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου

εισοδήματος».

Οι αλλαγές που συζητήθηκαν στην σημερινή θεματική ενότητα αφορούσαν τα άρθρα του συντάγματος:

-το άρθρο 5 για τη προστασία της ζωής χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, φύλου θρησκευτικών διακρίσεων,

-το άρθρο 21 για την κοινωνική και οικονομική στήριξη των ΑΜΕΑ

-το άρθρο 22 για τις συλλογικές συμβάσεις και

-το άρθρο 25 για τη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων από το κράτος.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματοποίηση:

- της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού

- της διασφάλισης των δημοσίων αγαθών

- της απαγόρευση της επίταξης

- της κοινωνικής ασφάλισης

- της κατοχύρωσης της αρχής της επιείκειας

- της εργασιακής ισότητας

- των συλλογικών συμβάσεων.

Τζαβάρας: Το σύνταγμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο

Απορρίπτοντας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για ανάγκη επικαιροποίησης του συντάγματος, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, υποστήριξε ότι αυτό που προτείνει στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι επαναδιατύπωση θεμάτων που ήδη έχουν βρει τη ρητή γραπτή απόδοσή τους στο σύνταγμα.

«Ήδη υπάρχουν και μας δεσμεύουν από το εσωτερικό δίκαιο και δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αυτούς τους νεωτερισμούς. Το σύνταγμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ως δήθεν προστάτης του κοινωνικού κράτους, υποστηρίζοντας ότι εμείς στη ΝΔ είμαστε η νεοφιλελεύθερη παράταξη. Από το 1975, ο συνταγματικός νομοθέτης έχει θεμέλιο του την έννομη τάξη και την αρχή του κράτους δικαίου», αντέτεινε ο κ. Τζαβάρας.

Επικριτικός ήταν και για τις συλλογικές συμβάσεις, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται για τη συλλογική αυτονομία ως έκφραση ιδιωτικής βούλησης όταν η χώρα ανήκει στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και ο ίδιος έχει υπογράψει αρκετές διεθνείς συμβάσεις.

«Δεν χρειάζεται να έχουμε στο σύνταγμα μία επιπλέον προσθήκη για να πούμε, ‘τι καλά, η Ελλάδα βάζει ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ’ αφού η ίδια η ΝΔ είναι εκείνη που θεμελίωσε, αναγνώρισε και προστάτεψε τη λειτουργία της συλλογικής αυτονομίας. Αυτές οι προτάσεις γίνονται από παρατάξεις που θεωρούν ότι έχουν το μονοπώλιο της ευαισθησίας», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Τα δημόσια αγαθά ευπροσώπως κατοχυρώνονται από το κράτος και εμείς πολύ περισσότερο από τους αριστερούς, έχουμε γίνει προστάτες τους».

Κατρούγκαλος: Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις θεσμικές μας παρεμβάσεις

«Επιδιώκουμε τις συναινέσεις χωρίς υποκρισία, αντίθετα από εσάς» αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Το νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ – συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος – τον βλέπω όταν επαναφέρει στις εργασιακές σχέσεις τις απόψεις του ΔΝΤ για τη πλήρη ελαστικοποίησή τους και την άρση των συλλογικών συμβάσεων, ακόμα και τώρα που έχουμε φύγει από τα μνημόνια. Όταν βλέπω κάποια στελέχη σας να λένε ότι είναι φθηνό το νερό και πρέπει να ακριβύνει. Το νόημα των δικών μας παρεμβάσεων είναι διπλό. Να κατοχυρώσουμε με αποτελεσματικό τρόπο, καθιστώντας αγώγιμες τις διατάξεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν από δικαστήρια, αλλά και γιατί είχαμε τραύματα από την περίοδο των μνημονίων. Αν θέλουμε λοιπόν να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις θεσμικές μας παρεμβάσεις».

«Η ουσία της διαφοράς μας είναι η αντίληψη ως ηθικής υποχρέωσής μας, να επιβάλουμε συγκεκριμένη συμπεριφορά στο κράτος για την εξομοίωση των ατομικών δικαιωμάτων. Το παρελθόν, μας δείχνει την ουσία της σύγκρουσης μας. Εμείς βλέπουμε τα κοινωνικά δικαιώματα ως πρόσθετο προσδιορισμό αυτονομίας των ανθρώπων. Η επικρατούσα αντίληψη της ΝΔ είναι ο φιλελευθερισμός στη πολιτική – αλλά στην οικονομική πολιτική είναι ο νεοφιλελευθερισμός», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ανδρέας Λοβέρδος : Συνταγματοποίηση με φειδώ του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

«Με τη στάση της ΝΔ όπως εκφράστηκε, δεν θα περάσει καμία – εκτός από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – από τις 9 συνολικά αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μας κάνει να λέμε ότι αυτή η αναθεώρηση καλύτερα να μην περάσει», σχολίασε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της συνταγματοποίησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά «με φειδώ και προσεκτική διατύπωση» ενώ συμφώνησε και στην ανάγκη να προστεθεί η προστασία για τα δημόσια αγαθά, αλλά να μην είναι διατυπωμένη με τρόπο που θα κατοχυρώνει «τη γραφειοκρατία και όχι τα κοινωνικά αγαθά».

Ταυτόχρονα, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πολιτικός λόγος όταν αρθρώνεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελέγχεται με το κριτήριο τι έκανε όταν άσκησε την εξουσία και φωτογραφίζει τις πραγματικές διαθέσεις μας. Τι θα πει για παράδειγμα βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί δημοψηφισμάτων, όταν έχει κάνει ως κυβέρνηση το δημοψήφισμα του 2015;».

Γκιόκας: Το ΚΚΕ είναι υπέρ διατάξεων για την καλύτερη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, επεσήμανε ότι το δεύτερο κεφάλαιο της συνταγματικής αναθεώρησης που αφορά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα , «αντανακλά τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των φραστικών ανακηρύξεων στο σύνταγμα και την πραγματικότητα που έχει αποδείξει ότι καταστρατηγούνται και ακυρώνονται με μεγάλη ευκολία οι διατάξεις του».

«Αυτές οι διακηρύξεις δεν απέτρεψαν την ανεργία, την κατάσχεση πρώτης κατοικίας, τις μητέρες που υφίστανται τεράστιες διακρίσεις ή το απεργιακό δικαίωμα να είναι συνεχώς στο στόχαστρο, όπως και οι συλλογικές συμβάσεις και όλα αυτά με τη βούλα της ΕΕ. Αυτές οι διακηρύξεις διατυπώνονται στο σύνταγμά μας, το οποίο όμως, όπως αποδεικνύεται, είναι ένα άδειο πουκάμισο, γιατί υπάρχουν τα παραθυράκια για να προστατεύσουν στη πράξη το υπέρτατο δικαίωμα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας», υποστήριξε ο κ. Γκιόκας.

«Το ΚΚΕ, παρά τις ενστάσεις και διαφωνίες του, τάσσεται υπέρ διατάξεων για τη καλύτερη οργάνωση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γι’ αυτό άλλωστε στην προηγούμενη αναθεωρητική διαδικασία ψηφίσαμε για την προστασία της ελεύθερης και χωρίς διακρίσεις μεταχείριση ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, για την αναγνώριση της ίσης αμοιβής και ίσης εργασίας ανεξάρτητως ηλικίας, την απαγόρευση της επίταξης και υπέρ της κατοχύρωσης της έννοιας της επιείκειας, γιατί αυτές οι διατάξεις κινούνται σε σωστή κατεύθυνση», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Χήτας: Δεν προτείνουμε αναθεώρηση για τα μάτια του κόσμου

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις του, όπως το δικαίωμα στην ίση εργασία και αμοιβή ή την πρόσβαση στην υγεία, εξασφαλίζονται απόλυτα από το σύνταγμα.

«Δεν προτείνουμε αναθεώρηση για τα μάτια του κόσμου. Το σύνταγμά μας κατοχυρώνει και επιπλέον λαμβάνει ειδικά μέτρα για την κοινωνική προστασία και την περίθαλψη. Αν θέλετε όμως, μπορεί να διαμορφωθεί διατύπωση ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να μεριμνά για την υγεία και να λαμβάνει μέτρα για τη φροντίδα της υγείας και του γήρατος», ανέφερε.

Ο κ. Χήτας τόνισε ότι δεν είναι καταρχήν αντίθετος στην συνταγματοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ χαρακτήρισε «θεμιτό το δικαίωμα στην απεργία, χωρίς όμως την καταχρηστική άσκηση του».

Αδαμοπούλου: Θετική στην επικαιροποίηση διατάξεων του συντάγματος

Η ειδική εισηγήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, δήλωσε θετική στην «επικαιροποίηση διατάξεων του συντάγματος», ενώ επέκρινε τη ΝΔ για την αρνητική της στάση.

Όπως είπε, «δεν μπορεί να προχωρήσει σε προοδευτικές αλλαγές μια κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει την κατάργηση του ασύλου, δυσφήμισε και στη συνέχεια πούλησε δημόσιους οργανισμούς, γίνεται παραμάγαζο των φαρμακευτικών εταιριών, απεργάζεται την ιδιωτικοποίηση των ασφαλιστικών φορέων ενώ αντιμετωπίζει την απεργία ως απλή αναστάτωση».

Θετική δήλωσε «στη συμπερίληψη του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού», χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά, ουσιαστική, ρεαλιστική και ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις που αφορούν την κατάργηση των διακρίσεων».

Συμφώνησε ακόμα στη κατεύθυνση της κρατικής εγγύησης για αξιοπρεπή διαβίωση, σημειώνοντας ότι «χωρούν περαιτέρω βελτιώσεις» , όπως και στην εγγυητική παρουσία του κράτους για εξασφαλισμένες δημόσιες υπηρεσίες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ