Quantcast
Συνάντηση Μητσοτάκη - Κόντε στη Ρώμη - Υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας για θέματα ενέργειας - enikonomia.gr
share

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κόντε στη Ρώμη – Υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας για θέματα ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τρίτη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον ομόλογό του της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, στη Ρώμη.

Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκαν οι εξαιρετικές σχέσεις και η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών καθώς και οι δυνατότητες εμβάθυνσης και επέκτασης αυτής της συνεργασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμο Θωμά.

Συζητήθηκαν εκτενώς η συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας, ενώ παράλληλα υπογραμμίστηκε η σημασία της γεωστρατηγικής θέσης των δύο χωρών, η οποία ενδείκνυται και για επιχειρηματικές κοινοπραξίες με στόχο την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα. Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν ότι στη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση απαιτείται συντονισμός και προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο ΕΕ ενώ αποδοκιμάστηκε η εργαλειοποίηση του ζητήματος προς εξυπηρέτηση ίδιων πολιτικών συμφερόντων.

Ο κ. Κόντε συμφώνησε πως το μεταναστευτικό – προσφυγικό αποτελεί πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή διαχείριση, προσθέτοντας ότι οι επιστροφές και ο διαμοιρασμός αποτελούν στοιχεία-πυλώνες σε ό,τι αφορά την ιταλική κυβέρνηση.

Σημείωσε πως η Ρώμη συμμερίζεται τα προβλήματα που συνδέονται με τα θαλάσσια σύνορα στη νότια Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα έχουν ευρωπαϊκή διάσταση, ενώ ενέταξε το προσφυγικό – μεταναστευτικό στα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση της θητείας της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τις ιταλικές επιχειρήσεις να λάβουν υπόψη τους τις ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας στην Αθήνα. Προσέθεσε πως ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομική ανάκαμψη, με την προοπτική να ακολουθήσει άνοιγμα επενδυτικών ροών.

Κοινή υπήρξε η παραδοχή των δύο Πρωθυπουργών ότι η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, ο οποίος θα μεταφέρει προς την Ευρώπη αζερικό φυσικό αέριο περνώντας από την Ιταλία, καθώς και για τα υπό σχεδιασμό σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα όπως ο EastMed.

Συμφωνία συνεργασίας για θέματα ενέργειας

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Ρώμη, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας (Memorandum of Understanding) από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμο Θωμά και τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Stefano Patuanelli.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας είναι ήδη στενές, κάτι που αποτυπώνεται -μεταξύ άλλων- στην παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας-Ιταλίας καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Ιταλία δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου. Η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσφιξη της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας και την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δυο κρατών.

Παράλληλα η συμφωνία προωθεί τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ και της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα), την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της υλοποίησης των «έξυπνων» δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.