Quantcast
Γαλλικό "μπλόκο" νότια της Κρήτης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις - Τι εξετάζουν Αθήνα και Παρίσι - enikonomia.gr
share

Γαλλικό “μπλόκο” νότια της Κρήτης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις – Τι εξετάζουν Αθήνα και Παρίσι

δημοσιεύτηκε:

Το σενάριο γαλλικής εμπλοκής με αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην “κόκκινη ζώνη” του τουρκολιβυκού μνημονίου– εφόσον η Άγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις στέλνοντας νότια της Κρήτης δικό της ερευνητικό πλοίο, αλλά για λογαριασμό της Λιβύης- εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα και το Παρίσι.

Το σχέδιο, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, συνδέεται με τον τρόπο ενδεδειγμένης αντίδρασης της Ελλάδας στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα, με την αποστολή ενός ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες, όχι δικές της, αλλά με εντολέα τη Λιβύη, βάσει του τουρκολιβυκού συμφώνου. Άλλωστε η Τουρκία δείχνει πως είναι αποφασισμένη να κινηθεί ταχύτατα για να επιβάλει τετελεσμένα στην περιοχή, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, εξετάζεται ένα γαλλικό μπλόκο, ένα σχέδιο δηλ. ναυτικής εμπλοκής της Γαλλίας στο σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται στη θαλάσσια περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης. Εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ, κοντά στην Κρήτη, η νέα πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη από το Παρίσι και την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους μπορεί να συνδεθεί με την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης που έχει ήδη υπογράψει η Ελλάδα. Ένα θερμό “τετ-α-τετ” τουρκικών και γαλλικών πλοίων στην “κόκκινη ζώνη” κάτω από την Κρήτη δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και σε αυτή την περίπτωση προεξοφλείται ότι στο γαλλικό ερευνητικό θα σπεύσει να προσφέρει “ασπίδα” προστασίας γαλλική φρεγάτα, ενδεχομένως κι άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Η γαλλική συνδρομή στην Ελλάδα με στόχο να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις έχει αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης σε ανώτατο επίπεδο Αθήνας – Παρισιού.


Την ίδια ώρα και η Ιταλία δηλώνει εμπράκτως τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.