Quantcast
"Κλειδώνουν" τα ραντεβού του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες - Το πρόγραμμα έως τον Μάιο - enikonomia.gr
share

“Κλειδώνουν” τα ραντεβού του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες – Το πρόγραμμα έως τον Μάιο

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες εκτός συνόρων συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες εξετάζει ήδη και “κλειδώνει” σταδιακά το επιτελείο του, υπηρετώντας και τον κεντρικό πρωθυπουργικό στόχο για διεθνείς συμμαχίες που θα εκπέμψουν και το μήνυμα ότι “η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις”.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει με μηνιαίες περιοδείες εντός Ελλάδας να κρατά επαφή με τοπικές κοινωνίες, κινητοποιώντας και κυβερνητικά στελέχη.
Το υπερατλαντικό ταξίδι του Πρωθυπουργού για το τετ-α-τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ θα σηματοδοτήσει τον ερχόμενο Ιανουάριο έναν νέο διπλωματικό μαραθώνιο. Υπό επεξεργασία είναι η μετάβαση του Πρωθυπουργού σε Κίνα, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ρωσία έως τον Μάιο του 2020, με ατζέντα είτε οικονομίας- πράσινων επενδύσεων και ενέργειας, είτε εθνικών θεμάτων, διμερών σχέσεων και ομογένειας.
Το Μαξίμου προς το παρόν ρίχνει το βάρος στην προετοιμασία του ταξιδιού στις ΗΠΑ, με δεδομένη και την όξυνση των ελληνοτουρκικών, ωστόσο τα εθνικά δεν θα μονοπωλήσουν τις συνομιλίες στο οβάλ γραφείο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούν για συνολική εμβάθυνση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και για αμφίπλευρη βούληση ενίσχυσης της συνεργασίας σε διαφορετικούς τομείς: άμυνα, ενέργεια, παιδεία, τεχνολογίες 5G. Επιπλέον θα είναι η πρώτη φορά μετά την ψήφιση του νόμου για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους που ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στους ομογενείς. Σε μια συμβολική κίνηση, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να περάσει τα Θεοφάνια στο “ελληνικό χωριό” Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα όπου θα παρακολουθήσει τη Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.
Επιπλέον για τη διενέργεια ελληνογερμανικού επενδυτικού φόρουμ στο Βερολίνο στις αρχές του 2020 έχουν συμφωνήσει Μέρκελ και Μητσοτάκης. Κλεισμένο θεωρείται το δεύτερο σε διάστημα πέντε μηνών ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα. Συγκεκριμένα στα τέλη Απριλίου αναμένονται οι επαφές Μητσοτάκη με ξένους αξιωματούχους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “17+1” για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Πιθανή είναι επίσης η αποδοχή της πρόσκλησης που έχει λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για συμμετοχή στους εορτασμούς των 75 χρόνων από τη νίκη κατά του φασισμού στη Μόσχα, ενώ εντός του επόμενου έτους αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Υπό σχεδιασμό είναι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αυστραλία, αν και φαίνεται ότι πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο όπως προγραμματιζόταν, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.