Quantcast
Είναι επίσημο: Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι υπογραφές για τον αγωγό Eastmed - enikonomia.gr
share

Είναι επίσημο: Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι υπογραφές για τον αγωγό Eastmed

δημοσιεύτηκε:

Στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Η συμφωνία για τον αγωγό είχε κλείσει, όπως μετέδιδαν κυπριακά μέσα ενημέρωσης από τις 20 Δεκεμβρίου, με τις επαφές να εξελίσσονται τότε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον EastMed, ο οποίος καθυστερούσε, ωστόσο η τουρκο – λιβυκή συμφωνία φέρεται να οδήγησε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

«Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη» τονιζόταν από την πρώτη στιγμή από όλες τις πλευρές.

Κι αυτό, γιατί «με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων”.

Όπως ανέφερε το κανάλι Σίγμα της Κύπρου από την πρώτη στιγμή, «δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες».


Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.