Quantcast
Τσίπρας: Ζήτησα να ανασταλεί η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Ζήτησα να ανασταλεί η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Οι περιφερειακές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως εξέφρασε στον Πρωθυπουργό “την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μίας νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης” και του υπογράμμισε τον προβληματισμό και την ανησυχία “από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψή του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά απ’ όλη την αμερικανική ηγεσία απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ακολουθεί εσφαλμένη τακτική σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως “έδωσε όσα είχε να δώσει και με το παραπάνω πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει” και σημείωσε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι “εάν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας στο ενδεχόμενο που η τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις”.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, “χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα” και αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, “μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε επίσης τον Πρωθυπουργό πως “θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει” για να συμπληρώσει ότι “περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση”.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την “κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου”, καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, “ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση”.

Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη, “δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας”, να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.

“Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί. Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά”, κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.