Quantcast
Ο κορονοϊός χτύπησε την αγορά ακινήτων – Τι κάνουν πλέον οι ιδιοκτήτες - enikonomia.gr
share

Ο κορονοϊός χτύπησε την αγορά ακινήτων – Τι κάνουν πλέον οι ιδιοκτήτες

δημοσιεύτηκε:

Στην κρίσιμη μάζα των φοιτητών, που θα επιδοθούν από Σεπτέμβριο στο… κυνήγι της στέγης θα «ποντάρουν» οι ιδιοκτήτες που μίσθωναν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb.

Με τις κρατήσεις, αλλά και τα έσοδα, να έχουν κυριολεκτικά μηδενίσει, εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας, πολλοί είναι αυτοί που έχουν ήδη αποφασίσει να επισπεύσουν την επιστροφή τους στα παραδοσιακά ενοικιαστήρια. «Πρόκειται για μία τάση, η οποία είχε ξεκινήσει -δειλά, είναι η αλήθεια- πολύ πριν τεθεί θέμα κορονοϊού και είναι σίγουρο πως θα ενταθεί έως το φθινόπωρο», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής κτηματομεσιτικοί παράγοντες και προσθέτουν: «Τα διαμερίσματά τους είναι ως επί το πλείστον μικρά και ανακαινισμένα, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, οπότε θα απορροφηθούν γρηγορότερα από τους φοιτητές».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDna, της πλατφόρμας, δηλαδή, που επεξεργάζεται τα δεδομένα τόσο της Airbnb όσο και της HomeAway, μόνο στην Αθήνα διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση πάνω από 10.000 ακίνητα. « Έστω και τα μισά να διοχετευτούν στην αγορά, αυτό πρακτικά θα λύσει μία σειρά από στρεβλώσεις, αρχής γενομένης από το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης», εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, κρατώντας, ωστόσο, μικρό… καλάθι, όσον αφορά στα ζητούμενα ενοίκια.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον Spitogatos, οι γονείς των φοιτητών, που πέτυχαν πέρυσι την εισαγωγή τους σε κάποια από τις σχολές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, καλούνταν να πληρώσουν μισθώματα με… καπέλο έως και 35% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση του στοκ των προς διάθεση ακινήτων. Πιο αναλυτικά, οι τιμές, που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες για δυάρια και γκαρσονιέρες, τα οποία επιλέγονται κατά κόρον από τους φοιτητές, κυμαίνονταν από 6,18 ευρώ/τ.μ. έως και 14,62 ευρώ/τ.μ. στην πρωτεύουσα και από 5,82 ευρώ/τ.μ. έως 9,50 ευρώ/τ.μ. στη «νύμφη του Θερμαϊκού».

«Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι έγκειται στο γεγονός ότι πλέον δεν έχουν την εναλλακτική των τουριστών. Μένει, ωστόσο, να αποδειχτεί εάν θα προσαρμόσουν τα μισθώματα με βάση την ελληνική πραγματικότητα και όχι τις προσδοκίες τους», καταλήγουν.

«Μαχαίρι» από Οκτώβριο

Σε κάθε περίπτωση, όσοι από τους βραχυ-ιδιοκτήτες δεν καταφέρουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές θα υποχρεωθούν να βάλουν «μαχαίρι» από Οκτώβριο. «Η μεγάλη προσφορά θα υπερκαλύψει τη ζήτηση, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις τιμών για τα παραδοσιακά μισθώματα», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές. Αξίζει να επισημανθεί πως, με βάση τον Spitogatos, τα μισθωτήρια έχουν μειωθεί ήδη από πέρυσι, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του κέντρου της Αθήνας (-6,20%), με τις ζητούμενες τιμές να διαμορφώνονται στα 9,33 ευρώ/τ.μ. έναντι 9,95 ευρώ/τ.μ. το 2018. Στο σύνολο της Ελλάδας, πάντως, η αύξηση αγγίζει το 9%.

Στον… πάγο τα πωλητήρια

«Η κτηματαγορά αυτήν τη στιγμή θυμίζει τον ασθενή, ο οποίος έχει πέσει σε κώμα. Κανείς δεν ξέρει ούτε πότε, αλλά ούτε και πώς θα είναι όταν συνέλθει». Αυτό τονίζει στην εφημερίδα του Ελεύθερου Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, και συνεχίζει: «Οι όποιες πράξεις είχαν δρομολογηθεί προ κορονοϊού έχουν παγώσει… Τα υποθηκοφυλακεία είναι κλειστά, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν κατόπιν απόφασης του συλλόγου τους να απέχουν από τις εργασίες τους, ενώ εκτός λειτουργίας είναι και τα δικαστήρια. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις δεύτερες σκέψεις, που εκ των πραγμάτων κάνουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα για την κτηματαγορά, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε συμπίεση των τιμών». Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) από τα πιστωτικά ιδρύματα, το κόστος αγοράς των ακινήτων ανά την Ελλάδα εκτοξεύτηκε κατά 7,5% το δ’ τρίμηνο του 2019, με την Αθήνα -όπως, άλλωστε, αναμενόταν, μιας και ως πρωτεύουσα συγκεντρώνει τα βλέμματα των περισσότερων επενδυτών- να κρατά τα… σκήπτρα της αύξησης, με 11%. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, με «τσιμπημένα» πωλητήρια κατά 5,5% σε ετήσια βάση, ενώ εξίσου ενισχυμένες ήταν οι τιμές τόσο στις άλλες μεγάλες πόλεις (+4,2%) όσο και στις λοιπές περιοχές της χώρας (+4,9%).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.