Quantcast
Πέτσας: Διευρύνονται οι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης - Εξετάζεται επέκτασή τους για Μάιο - Ιούνιο - enikonomia.gr
share

Πέτσας: Διευρύνονται οι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης – Εξετάζεται επέκτασή τους για Μάιο – Ιούνιο

δημοσιεύτηκε:

Αναφορικά με τις ενέργειες που γίνονται για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι μπαίνουν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ενώ εξετάζεται η επέκτασή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα παρατείνονται προθεσμίες και διευρύνονται οι δικαιούχοι ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Μεταξύ άλλων:
– Παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου η προθεσμία υποβολής αίτησης ένταξης στο μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής αρχικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ενώ εντάσσονται στους δικαιούχους οι επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών, εταιριών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών που δεν απασχολούν εργαζόμενους
– Απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ τα προϊόντα που εισάγονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού για το 2020
– Επεκτείνεται η έκπτωση κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών επιστημόνων (το μέτρο αφορά επιπλέον και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή)
– Επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων εφόσον είναι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνονται σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται και εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο
– Δίνεται δυνατότητα έως και τις 24 Απριλίου σε επιχειρήσεις που είχαν δηλώσει κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας που δεν ανταποκρινόταν στην κυριότερη δραστηριότητά τους να προβούν σε αναδρομική τροποποίηση.

Για τους ανέργους


Σειρά προγραμμάτων για τη στήριξη των ανέργων δρομολογείται, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ειδικότερα:
– Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.
– Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.
– Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας:
– Επεκτάθηκε, η ισχύς της άδειας ειδικού σκοπού, μέχρι τις 24 Απριλίου και παρέχεται δυνατότητα άδειας και στην περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, εφόσον ο γονέας που δεν εργάζεται λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, ή έχει αναπηρία 67% και άνω.
– Προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.Ειδικότερα:
– Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των Τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου και 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.
– Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.
– Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, στις 29 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι υπενθυμίζεται ότι σήμερα χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα εξής επιδόματα:
– Επίδομα παιδιού σε 506.482 οικογένειες,
– Στέγασης σε 257.626 οικογένειες,
– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 231.659 οικογένειες,
– Αναπηρίας σε 158.102 δικαιούχους.
Επιπλέον παρέχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΙΕΑΔ), επισιτιστική κάλυψη 250.000 οικογενειών με 400.000 ωφελούμενους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.