Quantcast
Βρούτσης στον Realfm 97,8: Πήραν τα 800 ευρώ ήδη 686.000 μισθωτοί - Τι είπε για αναδρομικά και voucher - enikonomia.gr
share

Βρούτσης στον Realfm 97,8: Πήραν τα 800 ευρώ ήδη 686.000 μισθωτοί – Τι είπε για αναδρομικά και voucher

δημοσιεύτηκε:

“Μέχρι και το Πάσχα πληρώθηκαν 686.000 μισθωτοί εργαζόμενοι και εκτός από αυτούς πληρώσαμε και 194.000 ανέργους, που είχε τελείωσει το επίδομα ανεργίας. Υπογράφω σήμερα την υπουργική απόφαση για τις 160.000 με τις νέες κατηγορίες εργαζομένων που θα πληρωθούν άμεσα. Και υπάρχει και η εκκρεμότητα της πληρωμής των επιστημόνων, που ήδη πληρώθηκαν 17.500 και την Πέμπτη θα πληρωθούν άλλοι 85.000. Δεν σταματάμε, τρέχουμε τις διαδικασίες και φυσικά είναι ένα νέο σύστημα, ευτυχώς δεν έπεσε. Έχει τις καθυστερήσεις του” δήλωσε στον Realfm 97,8 o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Το σύστημα δεν κάνει λάθη, είναι ψηφιακό και ηλεκτρονικό. Για τα λάθη των χρηστών δώσαμε τριήμερη προθεσμία διόρθωσης. Συνήθως το λάθος ήταν στο ΙΒΑΝ. Και τώρα δίνουμε άλλες δύο, άλλα δύο τριήμερα μέσα στον Απρίλιο που μπορούν όλοι να κάνουν διορθώσεις και επιχειρήσεις και εργαζόμενοι” τόνισε.


Ερωτηθείς για το πρωτοσέλιδο της “Εφημερίδας των Συντακτών” και για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αποπομπή του, απάντησε “δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει. Θεσμικά το χαρτοφυλάκιο που κρατώ και διαχειρίζομαι είναι τεράστιου ειδικού βάρους, κοινωνική ασφάλιση, εργασιακά, κοινωνική πρόνοια και τώρα η διαχείριση όλων των θεμάτων στήριξης του κοινωνικού κράτους εν μέσω της πανδημίας. Και τα πήγαμε παντού καλά. Βρήκε φυσικά κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ για να ασχοληθεί και να ασκήσει αντιπολίτευση, κάτι που εγώ θεωρώ τραγικό έως αστείο και θα πω γιατί. Διότι όλη η κριτική που ασκήθηκε αρχικά ήταν για τα ΚΕΚ, απαντώ ότι τα 399 ΚΕΚ δεν επιλέχθηκαν από εμένα, ούτε από το υπουργείο Εργασίας. Είναι πιστοποιημένοι φορείς του υπουργείου Παιδείας. Ούτε προσθέσαμε ούτε αφαιρέσαμε κανέναν, είναι ο,τι πιστοποιημένο παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, τα voucher είναι μια διαδικασία γνωστή που λειτουργεί από το 2011, και με τα ΚΕΚ και τα voucher λειτούργησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα γιατί η διαφάνεια είναι αποδεδειγμένη στη λειτουργία των voucher. Τρίτον, επιλέξαμε πολιτικά να στηρίξουμε τους επιστήμονες, τους οποίους τιμούμε, κανείς δεν είπε ότι θέλουμε να τους μορφώσουμε με αυτή την τηλεκατάρτιση αλλά ήταν ένας τρόπος να φέρουμε ευρωπαϊκούς πόρους στην τσέπη τους και να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Μέχρι τώρα έχουν κάνει αίτηση και δεν το περίμενα, για το πρόγραμμα 160.000 μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι και οικονομολόγοι. Ασύλληπτο νούμερο”.

“Δεν θα υπερασπιστώ κανέναν. Αυτό που είδα και εγώ και προσπάθησα να δω τι συμβαίνει, η αιτιολογία που άκουσα ήταν ότι πάνω στο translate των αγγλικών κειμένων ή κάποιων κειμένων που προσπάθησαν να μεταφράσουν από τα ελληνικά στα αγγλικά, έγινε από το μεταφραστικό του συστήματος σε κάποια λίγα, συγκεκριμένα, κάποια λάθη. Η ύλη είναι αρκετές χιλιάδες έντυπα, τώρα αν σε αυτά υπάρχουν τέσσερα πέντε λάθη, εγώ στη ζωή μου είμαι πολύ προσεκτικός δεν καταδικάζω, δέχομαι και το λάθος. Φυσικά αυτό το λάθος των τεσσάρων λέξεων είναι ένα λάθος, διορθώθηκε από ότι μαθαίνω και την ευθύνη την έχουν αυτοί που το έκαναν” είπε ο υπουργός.

Αναφορικά με τα αναδρομικά ανέφερε ότι “έχουμε αποδείξει και εγώ ως υπουργός αλλά και ως κυβέρνηση ότι είμαστε απόλυτα συνεπείς και αφοσιωμένοι στις δικαστικές αποφάσεις. Μόλις το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές κρίσιμες περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου, τις διορθώσαμε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ήδη θα επιστραφούν πολύ σύντομα και οι επικουρικές συντάξεις σε 200.000 περίπου συνταξιούχους, και διορθώσαμε και το θέμα της ανταποδοτικότητας σε επίπεδο κύριων συντάξεων”.

“Ήταν υποχρέωση μου να προσφύγω στο ΣτΕ ως διάδικος, εκπροσωπώντας τον e-ΕΦΚΑ, για να μαζέψουμε όλες αυτές τις δίκες και να τελειώσει αυτό το παζάρι, η χειραγώγηση, η πίεση προς τους συνταξιούχους να κάνουν αγωγές και κάποιοι να θησαυρίζουν σε βάρος τους. Έγινε η πιλοτική δίκη για να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα με το παρελθόν. Απόφαση δεν έχει βγει όμως. Και επειδή δεν έχει βγει απόφαση δεν μπορώ να μιλάω σε εικασίες. Μόλις βγει απόφαση, θα την διαβάσουμε και θα εφαρμόσουμε απόλυτα τη δικαστική απόφαση. Η ΝΔ δεν λειτουργεί αυθαίρετα, λειτουργεί πάντα συντεταγμένα στο πλαίσιο του νόμου” πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.