Quantcast
Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε "ναι" στη χρήση μάσκας - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε “ναι” στη χρήση μάσκας – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Τους λόγους για τους οποίους συστήνεται ή επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε αντίθεση με το παρελθόν εξήγησε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.
“Σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας ως ισχυρή σύσταση ή και υποχρέωση ανάλογα τον χώρο, ιδιαίτερα τους χώρους που παρατηρείται συγχρωτισμός. Θα σας φαίνεται παράλογο ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι ενώ πριν λίγες εβδομάδες αλλιώς. Όμως πρέπει να ακούσετε όλα τα δεδομένα που τώρα στηρίζουν τη χρήση μάσκας, ενώ τότε όχι. Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την πορεία της επιδημίας lockdown… Η τότε πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είχε συζητηθεί από την επιτροπή, η οποία δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας εκτιμώντας και τους κινδύνους από τη χρήση της. Θεώρησε πως το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας. Τώρα οι συνθήκες σιγά – σιγά γίνονται άλλες, είναι μία εξελισσόμενη κατάσταση, η κοινωνία σιγά- σιγά θα ανοίξει, τα μέτρα της φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για κάποιους τομείς της κοινωνίας. Η χρήση της μάσκας θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για τον νέο ιό, και όχι για να μην κολλήσουμε αλλά κυρίως για να μην μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα. Οι πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική μας, όπως και τότε μας έδιναν το δικαίωμα να τοποθετηθούμε ενάντια”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:

“Τα ενδεχόμενα οφέλη από μία ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση της μάσκας του καλύμματος στόματος και μύτης αυτή την περίοδο που ανοίγουμε στην αρχή περιορισμένα και σταδιακά περισσότερο και ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα… Επιπρόσθετα η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί, είναι λάθος, δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου. Πρέπει να τονίσουμε πως δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα, μιλάμε για μία πάνινη, υφασμάτινη ακόμα και χάρτινη μάσκα”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.