Quantcast
Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Ο κορονοϊός αλλάζει τις συνήθειες - Διακοπές για 4 στους 10 φέτος - 1 στους 3 θα πάει αμέσως στα εστιατόρια - enikonomia.gr
share

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Ο κορονοϊός αλλάζει τις συνήθειες – Διακοπές για 4 στους 10 φέτος – 1 στους 3 θα πάει αμέσως στα εστιατόρια

δημοσιεύτηκε:

Η κρίση του κορονοϊού αλλάζει τις συνήθειες των καταναλωτών όσον αφορά τις αγορές του στα σούπερ μάρκετ καθώς 1 στους 2 καταναλωτές θα διατηρήσει την ίδια αγοραστική συμπεριφορά το επόμενο δίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών ( ΕΛΚΑ) .
Παράλληλα, στην ίδια έρευνα επισημαίνεται πως 1 στους 3 καταναλωτές θα επισκεφθεί άμεσα εστιατόριο-ταβέρνα μέσα στο 2020 και 4 στους 10 καταναλωτές θα κάνουν διακοπές φέτος. Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε τον Μάιο και τα αποτελέσματα της βασίστηκαν στις απαντήσεις 1.050 ατόμων.

Όπως καταγράφεται στο σχήμα 1, μία σειρά από συνηθειών που υιοθετήθηκαν λόγω της εμφάνισης της κρίσης του COVID-19 αναμένεται να διατηρηθούν από μεγάλες ομάδες των καταναλωτών.
-Μόλις το 38% του κοινού έχει σταματήσει να φοράει γάντια μία χρήσης κατά την επίσκεψη του στα καταστήματα, το 11% θα σταματήσει άμεσα και το 13% μέσα στο 2020. 1 στους 3 θα συνεχίσει να φοράει γάντια και το επόμενο έτος.
– Τα ποσοστά για τις μάσκες είναι ακόμα μεγαλύτερα. Μόλις το 28% έχει σταματήσει να φοράει μάσκα στα καταστήματα, το 15% θα σταματήσει άμεσα και το 16% μέσα στο 2020. Το υπόλοιπο 41% θα σταματήσει αργότερα.
-Μεγάλη διείσδυση στην καθημερινότητα καταγράφεται για τα αντισηπτικά με το 30% του κοινού να δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να κουβαλάει μαζί του αντισηπτικά.
-Αξιοσημείωτο είναι ότι 4 στους 10 θα διατηρήσουν την τάση της αποφυγής εξόδου από το σπίτι ακόμα και το επόμενο έτος, ενδεικτικό της αίσθησης κινδύνου που υπάρχει ακόμα και σήμερα.
-Όσον αφορά την αγορά της εστίασης που ξεκινάει τη λειτουργία της στις 25 Μαΐου, το 33% ή 1 στους 3 θα ξεκινήσει άμεσα την συνήθεια του φαγητού σε εστιατόριο-ταβέρνα, ενώ 17% αργότερα μέσα στον χρόνο. 1 στους 2 όμως δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020



Ενδιαφέροντα ευρήματα καταγράφονται σε σχέση με τις προβλέψεις των καταναλωτών σε σχέση με τις διακοπές. 1 στους 4 καταναλωτές (24%) δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές όπως έκανε κάθε χρόνο. 17% ότι θα κάνει διακοπές, αλλά πιο περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 27% δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό 32% (1 στους 3) δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει. Η πλειοψηφία σε ποσοστό 37% εκτιμά ότι θα έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές τον Αύγουστο, το 16% νωρίτερα από τον Ιούλιο και το 15% αργότερα μετά το καλοκαίρι μέσα στο 2020. Το 30% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει φέτος να κάνει διακοπές, ενώ ένα 8% θεωρεί ότι δεν μπορέσει κάνει διακοπές ούτε το 2021.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.