http://www.enikonomia.gr/timeliness/235177,mitsotakis-gia-tameio-anakampsis-i-ellada-den-chreiazetai-daneika.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_235177_1e537d0b24-b3fec0286c86290c.jpg Έχω πει ότι ύφεση θα είναι μεταξύ 5% και 10%, αυτό φαίνεται να είναι ο κοινός τόπος... 5/25/2020 9:32:45 PM

Μητσοτάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται δανεικά

Μητσοτάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται δανεικά

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο STAR, επεσήμανε: “Η Ελλάδα ως αξιόπιστη χώρα σήμερα, ως μια χώρα της οποίας η γνώμη μετράει, που μπορεί να στέκεται όχι ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης, όπως ήταν μέχρι σήμερα, διεκδικεί και στην Ευρώπη. Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, το Recovery Fund. Και θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο συμβούλιο μπροστά μας. Η Ελλάδα διεκδικεί όχι δανεικά, δεν χρειαζόμαστε δανεικά, διεκδικεί απευθείας μεταβιβάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη γραμμή την οποία άνοιξε η Γαλλία και η Γερμανία. Και ο λόγος μας σήμερα και η άποψή μας, πιστεύω, εκτίμησή μου είναι, προφανώς έχει και ένα στοιχείο υποκειμενικότητας, αλλά θεωρώ ότι σήμερα η γνώμη μας και η άποψή μας ως μια χώρα πολύ πιο αξιόπιστη μετράει περισσότερο στην Ευρώπη" και πρόσθεσε:
"Άρα και εκεί μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή την επιτυχία μας. Συμμετέχουμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα χωρών από όλον τον κόσμο. Συμμετέχει η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που τα πήγανε καλύτερα, το Ισραήλ. Και συζητάμε παραδείγματα, σκέψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, να ανοίξουμε τις οικονομίες μας.
Αυτό οδηγεί ήδη σε συμφωνίες όσον αφορά τους τουρίστες οι οποίοι μπορεί να έρθουν. Είχα επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Νετανιάχου πριν από κάποιες ημέρες. Θέλουμε να έρθουν τουρίστες από το Ισραήλ, γιατί; Γιατί έχει αντίστοιχα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με εμάς. Και αυτοί έχουν ουσιαστικά καταφέρει να εκμηδενίσουν τα νέα κρούσματα. Αλλά βλέπετε ότι σε όλα αυτά υπάρχει μια σημαντική προστιθεμένη αξία".
Σχετικά με τις ανακοινώσεις που αναμένονται από την Κομισιόν και το πακέτο που αντιστοιχεί στην Ελλάδα, επεσήμανε: "Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς, επειδή είναι εύκολο να ασκεί κανείς κριτική στην Ευρώπη, πρέπει να πω ότι η Ευρώπη συνολικά έχει κινηθεί γρήγορα σε σχέση με το πώς αντιδρούσε σε άλλες κρίσεις. Πρώτα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε ατελείωτη ρευστότητα και στις τράπεζές μας και για πρώτη φορά η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Παλεύαμε 5 χρόνια να μπούμε. Μπήκαμε τώρα. Αυτό μας διευκολύνει στο δανεισμό της χώρας. Ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Δεν έχουμε πια τον περιορισμό των πλεονασμάτων. Κανείς δεν συζητάει για τον περιβόητο στόχο του 3,5%, αυτός τουλάχιστον για φέτος και για του χρόνου εκτιμώ ότι έχει πάει περίπατο. Δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα σε αυτή την κρίση.Ποιο θα είναι το ποσό; Δεν το ξέρουμε ακόμα, διεκδικούμε το μεγαλύτερο δυνατό. Γιατί; Διότι η Ελλάδα είναι μια χτυπημένη χώρα με υψηλή ανεργία, όλοι το αναγνωρίζουν. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει προβλέψεις ότι θα έχουμε μεγάλη ύφεση, δεν ξέρω τελικά τι θα ισχύσει αλλά σίγουρα πάνω σε αυτές τις προβλέψεις...".
Όσον αφορά στην ύφεση, ερωτώμενος που την υπολογίζει, υπογράμμισε: "Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη. Έχω πει ότι ύφεση θα είναι μεταξύ 5% και 10%, αυτό φαίνεται να είναι ο κοινός τόπος. Πρέπει να σας πω όμως ότι έχοντας κάνει κάποιες βόλτες στην αγορά και σήμερα που βρέθηκα στον Πειραιά πρώτη μέρα που άνοιξε η εστίαση, είδα μια πολύ, είμαι μετρημένος στα λόγια μου, είδα μια πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως αυτά που θα γίνουν στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικά. Συζητάμε για πολλά δισεκατομμύρια, αυτό είναι το μόνο που μπορώ να σας πω, πολλά δισεκατομμύρια, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο των 24 δισεκατομμυρίων το οποίο έχουμε ήδη ανακοινώσει που είναι το μεγαλύτερο πακέτο που είχε ανακοινωθεί ποτέ στην Ελλάδα δημοσιονομικής στήριξης και στήριξης της ρευστότητας ταυτόχρονα και είναι το πακέτο το οποίο έχουμε ξεδιπλώσει τους τελευταίους μήνες.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ