Quantcast
Κορονοϊός: Συναγερμός για τα 110 κρούσματα - Οι περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο "κόκκινο" - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Συναγερμός για τα 110 κρούσματα – Οι περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο “κόκκινο”

δημοσιεύτηκε:

Νέα “έκρηξη” στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς , όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο, επιβεβαιώθηκαν 110 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέλθει σε 4587. Από τα νέα αυτά κρούσματα, τα εννέα εντοπίστηκαν σε ελέγχους που έγιναν στις πύλες εισόδου της χώρας μας. Οι νεκροί από επιπλοκές του κορονοϊού παραμένουν 206, ενώ 10 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα (σσ χθες Σάββατο) ανακοινώνουμε 110 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες. 1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩτην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή – Τα 60 σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα

Τα 60 εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, 33 εκ των οποίων συνδέονται με δύο προσδιορισμένες εστίες (τον γάμο στη Θεσσαλονίκη και τη βιομηχανία στην Καβάλα).

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων:

– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

,- 3 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

– 19 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– 37 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, *Τα 10 σχετίζονται με έναν γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

-23 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, που σχετίζονται με ιχνηλάτηση σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων.

– 6 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, τα πέντε (5) εκ των οποίων σχετίζονται με μπαρ στο Βόλο.

– 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.

-3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

-2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.

-1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.

-1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.

-1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας.

-1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας.

-1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.


“Καμπανάκι” από τους ειδικούς

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο Νίκος Σύψας, μετά την ανακοίνωση των 110 κρουσμάτων κορονοϊού. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημειώνει πως βρισκόμαστε σε “κόκκινο συναγερμό” και ένα βήμα πριν το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο «τραπέζι» τα πιο αυστηρά μέτρα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Σύψας είπε πως «βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε ‘κόκκινο συναγερμό’. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση επίσημα σαν δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Όλοι οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε σε μία επικίνδυνη κατάσταση και δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε. Αυτή τη στιγμή είναι σαν να πατάμε σε έναν πολύ λεπτό πάγο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει».
Αναφερόμενος στις τοπικές εστίες κορονοϊού -όπως είναι ο γάμος στη Θεσσαλονίκη και το εργοστάσιο στην Καβάλα- ο κ. Σύψας τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων. «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης. Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά», είπε.
Σημείωσε, επίσης, πως η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στο «τραπέζι» τα πιο αυστηρά μέτρα. «Δε θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας», τόνισε.
Τα μέτρα θα ληφθούν αν συνεχιστεί η καθημερινή αύξηση κρουσμάτων και η αυξητική τάση της καμπύλης της επιδημίας. Υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown και «λουκέτων» σε καταστήματα, ανέφερε ο καθηγητής, ωστόσο, όπως εκτιμά, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, εφόσον όλοι κατανοήσουμε τον κίνδυνο.

Μόσιαλος: Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown – Πώς θα το αποτρέψουμε
Για αναμενόμενη εξέλιξη κάνει λόγο ο Ηλίας Μόσιαλος, αφενός γιατί επικράτησε χαλαρότητα έπειτα από την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και αφετέρου γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ. Όπως υπογραμμίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προσέχουν, όμως εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί περαιτέρω τότε θα είναι πιο εύκολη η διασπορά και στις ευάλωτες ομάδες. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορονοϊό στους διεθνείς οργανισμούς υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων και εξηγεί ότι η χώρα δεν αντέχει ένα δεύτερο lockdo
Δείτε την ανάρτηση στο Facebook:
“110 νέα κρούσματα σήμερα. 9 μόνο στις πύλες εισόδου της χώρας. Ήταν αναμενόμενο όμως με τόση χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων και γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ. Τα καλά νέα είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλευονται στις ΜΕΘ. Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες.
Δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι οπως συνηθίζουν διάφοροι). Και ενημέρωνα συστηματικά για τις δυσμενείς υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις, παρότι είχαμε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία).
Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις.
Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών”.



Τοπικά lockdown και επαναφορά των SMS, εάν χρειαστεί
Σε επιφυλακή και εγρήγορση είναι οι Αρχές λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει επιπλέον μέτρα, ώστε να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς ο απολογισμός είναι πλέον ανησυχητικός. Στο στόχαστρο είναι τα φαινόμενα χαλάρωσης, γι αυτό και τις επόμενες μέρες οι έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης και μέσα μαζικής μεταφοράς θα είναι σαρωτικοί.

Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιούνται τρεις τηλεδιασκέψεις για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ώστε να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, ορόσημο αποτελούν αφενός ο Δεκαπενταύγουστος και αφετέρου η επανέναρξη των σχολείων, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού, η επαναφορά των SMS, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown.




Πάνω από 1.000 ελέγχους σε λεωφορεία έκανε το Σάββατο η Τροχαία Αττικής


Περισσότερους από 1.000 ελέγχους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πραγματοποίησε το Σάββατο η Τροχαία Αττικής, για μάσκες και υπεράριθμους επιβάτες, σε όλο το λεκανοπέδιο.

Αναλυτικά, από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ, τα συνεργεία της Τροχαίας πραγματοποίησαν συνολικά 1.039 ελέγχους σε ΜΜΜ, βεβαιώνοντας 24 παραβάσεις.

Οι 18 από αυτές αφορούσαν επιβάτες που δεν φορούσαν μάσκες και στους οποίους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 150 ευρώ και οι έξι σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ με υπεράριθμους επιβάτες, τα οποία ελέγχθηκαν στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών.

Οι υπεράριθμοι επιβάτες κατέβηκαν από τα λεωφορεία και παράμειναν σε κλειστούς χώρους στα διόδια, απ’ όπου παρελήφθησαν από άλλα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν αύριο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.