Quantcast
Κορονοϊός: Έτσι θα κλείνονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό - Τι δήλωσε ο Πιερρακάκης στον Realfm 97,8 - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Έτσι θα κλείνονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό – Τι δήλωσε ο Πιερρακάκης στον Realfm 97,8

δημοσιεύτηκε:

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης διευκρίνισε σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα κλείνονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, μόλις δοθεί το πράσινο φως.
“Έχει στηθεί μια ομάδα που αφορά στο υπουργείο Υγείας κατ’ αρχήν, αφορά στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφορά στην Πολιτική Προστασία που θα πρέπει να παίξει ρόλο σε πολλά σημεία της εξίσωσης, στο στρατό, αφορά την Προεδρία της κυβέρνησης που έχει το γενικό πρόσταγμα. Οπότε αυτή η ομάδα κάθε ημέρα ασχολείται με αυτό το κυρίαρχο project, είναι το δυσκολότερο εγχείρημα εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, αυτού που λέμε logistics. Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση” ανάφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. “Επειδή κάθε εμβόλιο έχει άλλα χαρακτηριστικά, τα περισσότερα έχουν δύο δόσεις, κάποια έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές σε σχέση με τη θερμοκρασία, αντέχουν συγκεκριμένες ημέρες εκτός ψυγείου. Όλο αυτό απαιτεί έναν πολύ σφιχτό εφοδιασμό, έλεγχο και μια καλή επικοινωνία με τον κόσμο. Επειδή αυτή η διαδικασία στήνεται σε όλες τις χώρες από μηδενική βάση, είναι δεδομένο πως θα συναντήσουμε στην πορεία προβλήματα. Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε και θα εγγυηθούμε ως κυβέρνηση είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα τα λύνουμε πάρα πολύ γρήγορα και θα τα επικοινωνούμε με απόλυτη ειλικρίνεια στον κόσμο” συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στο κλείσιμο των ραντεβού για το εμβόλιο δήλωσε ότι “Στις περισσότερες χώρες αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει και που θα συμβεί και εδώ, είναι ότι το πρώτο κύμα προτεραιοποίησης βλέπουμε να αφορά βάσει με αυτά που θα ορίσει εδώ και η επιτροπή εμβολιασμού, στοχευμένες ομάδες πληθυσμού π.χ. τους υγειονομικούς. Άρα στην αρχή ξεκινάς με με μια κεντρική στόχευση. Στην πορεία το ανοίγεις με κριτήρια που θέτει πάντα η αρμόδια επιτροπή στον γενικό πληθυσμό. Εμείς εκεί έχουμε την εξής λογική στο σχεδιασμό του συστήματος και πρέπει να πω ότι πολλά συστήματα, όχι μόνο ένα, ότι επειδή ξεκινάμε με εμβόλιο δύο δόσεων θα κλείνεις δύο ραντεβού. Θα έρχεται το κράτος και θα προτείνει ραντεβού στον κόσμο. Έχουμε τέσσερα κανάλια, πρώτο την άυλη συνταγογράφηση που είναι το καλύτερο γιατί εκεί το κράτος έρχεται και σου προτείνει ραντεβού εφόσον έχει γραφτεί. θα σου προτείνει λοιπόν δύο ραντεβού σε συγκεκριμένη ώρα και χώρο και εσύ θα πρέπει να τα αποδεχθείς ή να τα αλλάξεις. Δεύτερος τρόπος είναι μια εξειδικευμένη πλατφόρμα, emvolio.gov.gr, θα θυμίζει λίγο τις πλαφόρμες που κλείνεις ένα αεροπορικό εισιτήριο, όπου εξ αρχής το σύστημα σου έχει δύο κατανομές και εσύ απλώς ή τις επικυρώνεις ή τις αλλάζεις. Επειδή πολλοί δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες, εκεί ο σχεδιασμός είναι να βάλουμε τα φαρμακεία στην εξίσωση, πάνω από 10.000 σημεία, στα οποία θα πηγαίνει ο πολίτης για να κλείνει το ραντεβού του, όχι για να το κάνει. Το εμβόλιο θα γίνεται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Το τέταρτο κανάλι θα είναι τα ΚΕΠ που θα κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αυτά είναι τα πρώτα κανάλια που έχουμε ανακοινώσει, ενδεχομένως αυτό που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή είναι να δούμε και πώς θα μπορέσουμε να τα διευρύνουμε παραπάνω. Πρέπει να είναι η διαδικασία όσο πιο απλή γίνεται και να περιλαμβάνει τους πάντες”.
“Ανάμεσα στα δύο ραντεβού θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εκεί θα χρειαστεί μια πειθαρχία και ακρίβεια από όλους μας” τόνισε.
Τέλος αναφέρθηκε και στο 5G λέγοντας ότι “Περνάμε αυτή την εβδομάδα στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται και για αρχή οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μας έχουν ενημερώσει ότι ενδεχομένως και πριν από το τέλος αυτής της χρονιάς θα έχουμε και τα πρώτα δίκτυα που θα εκπέμπουν σε κάποιες επιλεγμένες πόλεις. Σημαίνει πολλαπλάσιες ταχύτητες, στα κινητά μας, όχι σε όλα, στα συμβατά με 5G, πχ στο iphone θα είναι το τελευταίο του μοντέλο και θα μπορεί να πιάσει αυτές τις ταχύτητες που για αρχή θα είναι σε τάξη μεγέθους επί 10, θα έχει πολύ πιο γρήγορο ίντερνετ για αρχή. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, μετά εντός του 2021 θα φτάνουν οι ταχύτητες επί 50 ή και έως επί 100 θα έλεγα. Είναι τεράστια αλλαγή στη ζωή μας” τόνισε.

Ακούστε το ηχητικό:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.