Quantcast
Κορονοϊός: Η ώρα των αποφάσεων για την Αττική - Τι θα γίνει με σχολεία, λιανεμπόριο, απαγόρευση κυκλοφορίας - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Η ώρα των αποφάσεων για την Αττική – Τι θα γίνει με σχολεία, λιανεμπόριο, απαγόρευση κυκλοφορίας

δημοσιεύτηκε:

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

“Κόκκινη κάρτα” έβγαλαν για την Αττική οι επιδημιολόγοι που συνεδρίασαν την Πέμπτη το απόγευμα. Η εισήγησή τους είναι η Αττική να περάσει στην “κόκκινη” ζώνη, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά 50% τις τελευταίες ημέρες σε συνδυασμό με την ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις, αλλά και η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται σε δρόμους και καταστήματα έχουν σημάνει συναγερμό. Αυτό που θέλουν να προλάβουν οι ειδικοί, αλλά και η κυβέρνηση είναι να μην γίνει η πρωτεύουσα… Θεσσαλονίκη, η οποία πέρασε πολύ δύσκολα τους προηγούμενους μήνες, αλλά και να μην αυξηθεί η πίεση στο ΕΣΥ.
Η σημερινή είναι ημέρα αποφάσεων, καθώς θα συνεδριάσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, έχοντας πλέον περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στα χέρια της και θα προτείνει στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει, με την τελευταία να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.
Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν δεδομένο ένα πιο “σκληρό” lockdown για την Αττική. Αν συμβεί αυτό, τότε το πιθανότερο είναι να μην ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση. Ένα σενάριο βέβαια θέλει να ανοίγουν μόνο τα Γυμνάσια. Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, στην περίπτωση αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορονοϊού, θα… επιστρέψει στη μέθοδο λειτουργίας του “click away” και του “click in shop” (αγορές με ραντεβού και με περιοριστικά μέτρα) μόνο για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.
Επίσης, αν η Αττική μπει… στο κόκκινο, τότε, όπως συμβαίνει και σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές της χώρας που τελούν υπό αυστηρό lockdown, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 6 μ.μ. και όχι από τις 9 μ.μ. που είναι τώρα. Βέβαια, επειδή στην Αττική ζει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ακόμα το ενδεχόμενο να παραμείνει η απαγόρευση στις 9 μ.μ. κυρίως για πρακτικούς λόγους. Το στίγμα πάντως, για τις επόμενες κινήσεις έδωσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ανοίγουμε δραστηριότητες, όταν τα κρούσματα υποχωρούν και τις περιορίζουμε όταν αναζωπυρώνονται”. Την Πέμπτη καταγράφηκαν 716 νέα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων 313 στην Αττική, ενώ ανακοινώθηκαν και 66 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού εκ των οποίων τα επτά είναι νέα και ανιχνεύτηκαν: ένα δείγμα από τις πύλες εισόδου, δύο δείγματα από την Αττική, τέσσερα δείγματα από την Κρήτη.

Αγωνία στον εμπορικό κόσμο

Μεγάλη είναι η αγωνία στον εμπορικό κόσμο για το τι μέλλει γενέσθαι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ακόμα δεν άνοιξε η αγορά και ήδη “φουντώνουν” οι συζητήσεις για νέα περιοριστικά μέτρα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης στην επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως αναφέρει αναλυτικά:
“Με αφορμή τον πρόσφατο δημόσιο διάλογο που επαναφέρει το θέμα και τους κανόνες λειτουργίας του λιανεμπορίου, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με σοβαρότητα, εφιστώντας την προσοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλουμε, ώστε να αποφύγουμε περιορισμούς στην λειτουργία της αγοράς, πριν εξαντλήσουμε την αυστηρότητα των μέτρων προς όλους τους τομείς της κοινωνίας.
Για άλλη μία φορά, παρακολουθούμε με αγωνία την πιθανότητα να περιοριστεί η λειτουργία των καταστημάτων, που μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές των δύο lockdown και μίας δύσκολης ενδιάμεσης περιόδου. Από την άλλη, παραμένει ανεξέλεγκτη η άσκοπη κυκλοφορία στους δρόμους, συζητούμε αν θα επιτρέπονται διαμαρτυρίες με μόνο 100 ή περισσότερα άτομα, αν θα κάνουμε σκι, αν θα λειτουργήσει η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες χωρίς περιοριστικά μέτρα παρόμοια με αυτά που εφαρμόζαμε στο παρελθόν και επιπλέον βλέπουμε να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων.
Κύριε υπουργέ επιτρέψτε μου να τονίσω αν και το γνωρίζετε, ότι το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, ο κλάδος που αποτελείται από χιλιάδες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ο οποίος συντηρεί εκατομμύρια οικογένειες και έχει επιδείξει απόλυτη υπευθυνότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Άλλωστε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εσείς έχετε σημειώσει ότι το λιανεμπόριο είναι ο ασφαλέστερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε ειδικούς επιστήμονες και μη, να ανακοινώνουν από τα τηλεπαράθυρα τρόπους λειτουργίας των καταστημάτων μας, οδηγώντας την εμπορική κοινότητα σε νευρική κρίση. Οι υγειονομικοί, τη γνώμη των οποίων σεβόμαστε απόλυτα, προτείνουν υγειονομικά πρωτόκολλα, οι έμποροι προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις για τη λειτουργία της αγοράς και εσείς, η κυβέρνηση, αποφασίζετε και αναλαμβάνετε την ευθύνη. Γι’ αυτό και πριν προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε περιορισμό λειτουργίας της αγοράς, αναμένουμε από την κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της ισότιμα και στους υπόλοιπους κλάδους, αυστηροποιώντας και ελέγχοντας περισσότερο όλους τους λόγους μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, με αυστηρότερο χρονικό ή γεωγραφικό κριτήριο.
Κύριε Υπουργέ,
παραμένουμε στη διάθεσή σας για τη συνέχιση του γόνιμου διαλόγου και της εξαιρετικής συνεργασίας μας, με στόχο οι εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που καταθέτουμε, να σας βοηθήσουν στην επιλογή των βέλτιστων αποφάσεων για την υγεία των συμπολιτών μας που παραμένει το ύψιστο αγαθό, αλλά συνυπολογίζοντας και τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που έχει η λειτουργία της αγοράς”.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.