Quantcast
Lockdown: Επανεκκίνηση λιανεμπορίου και διαδημοτικών μετακινήσεων - Το "απαγορευτικό" σε τρεις περιοχές και τα επόμενα βήματα - enikonomia.gr
share

Lockdown: Επανεκκίνηση λιανεμπορίου και διαδημοτικών μετακινήσεων – Το “απαγορευτικό” σε τρεις περιοχές και τα επόμενα βήματα

δημοσιεύτηκε:

Κρίσιμα τεστ θα αποτελέσουν η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με συγκεκριμένους κανόνες από τη Δευτέρα, για τα επόμενα βήματα που αφορούν κυρίως στην επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες και την επαναλειτουργία της εστίασης, που έχει μπει στον “πάγο” εδώ και μήνες. Από τον “κανόνα” του ανοίγματος των καταστημάτων και της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο μετά τις εξελίξεις της Παρασκευής εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης, για τις οποίες οι λοιμωξιολόγοι σήμαναν “συναγερμό” λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου και του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού με αποτέλεσμα να “ακυρωθούν” τα όποια σχέδια για επανεκκίνηση. Ειδική αναφορά στην επιδημιολογική εικόνα στις συγκεκριμένες περιοχές που είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως είπε, έκανε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Crash test η… χαλάρωση των περιορισμών
Ειδικοί και κυβέρνηση σημειώνουν ότι οι εικόνες που θα παρατηρηθούν τις πρώτες ημέρες επαναφοράς του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων στις περιοχές όπου επιτρέπεται σε συνδυασμό με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, θα καθορίσουν και τη συνέχεια, απευθύνοντας έκκληση να μην γίνει κατάχρηση των νέων δυνατοτήτων και να διατηρηθεί η “κοινωνική φούσκα” ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους.
“Όπλο” σε αυτή την σταδιακή επανεκκίνηση, θα είναι αφενός οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και αφετέρου τα self test που θα αρχίσουν να διατίθενται από τις 7 Απριλίου στα φαρμακεία, σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι με αυτή την αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων στόχος είναι να ανακουφιστούν οι πολίτες από την πολύμηνη πίεση, να στραφεί η κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους και όχι σε συγκεντρώσεις στα σπίτια, αλλά και να γίνουν τα πρώτα “δειλά βήματα” για την επαναλειτουργία της οικονομίας. Αφήνουν δε ανοικτό το ενδεχόμενο αν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους, οι περιορισμοί να επανέλθουν, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παραμένει επιβαρυμένη, όπως γίνεται αντιληπτό από τα στοιχεία που ανακοινώνει τις τελευταίες ημέρες ο ΕΟΔΥ, αλλά και από τα στοιχεία που γνωστοποίησαν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής. Εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν, επόμενο βήμα διαμηνύεται πως θα είναι η λειτουργία της εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από τα Λύκεια και ειδικά τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, που έχουν μπροστά τους τις πανελλαδικές εξετάσεις. “Γρίφος” παραμένει το πότε θα ανοίξει η εστίαση, η οποία έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας. Ο Πρωθυπουργός, πάντως, από το βήμα της Βουλής σήμερα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα.
Όσα αλλάζουν στις μετακινήσεις από το Σαββατοκύριακο – Τι ισχύει με τον κωδικό “6”
Αλλαγές από το Σάββατο 3 Απριλίου στις μετακινήσεις των πολιτών. Συγκεκριμένα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό 6 για άθληση, ένα μέτρο που όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα είναι πιλοτικό, ενώ όπως λένε πολλά κυβερνητικά στελέχη, αν λειτουργήσει σωστά και δεν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού, τότε θα επεκταθεί και για τις καθημερινές. Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε θα επιτρέπεται η μετακίνηση με όχημα και με sms στο 13033 με κωδικό “6” με σκοπό τη μετάβαση σε υπαίθριο χώρο για άσκηση και μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές επί του παρόντος δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με χρήση του κωδικού 6. Έως σήμερα ίσχυε η χρήση κωδικού 6 για βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Στα αυτοκίνητα και τα ταξί επιτρέπεται να βρίσκονται μαζί τρία άτομα ή μια οικογένεια. Στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Και τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00. Σημειώνεται ότι για ψώνια στα μαγαζιά θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας από τη Δευτέρα

Ρολά ανεβάζει το λιανεμπόριο από τις 5 Απριλίου, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν και τα οποία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως “βαλβίδες αποσυμπίεσης” λόγω του παρατεταμένου lockdown. Έτσι, τη Δευτέρα, ανοίγουν τα καταστήματα, πλην των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, με τη χρήση ειδικού κωδικού, ο οποίος θα έχει διάρκεια αυστηρά τριών ωρών και θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί ο καταναλωτής μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Συγκεκριμένα, στέλνοντας SMS στο 13032 θα επιτρέπεται να κάνουμε τα ψώνια μας είτε με click away (πώληση εκτός καταστήματος) είτε με click in shop (πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού). Σημειώνεται ότι εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία και των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων.

“Δεν επιτρέπεται κάποια χαλάρωση με το άνοιγμα του λιανεμπορίου”
Βρισκόμαστε σε μια φάση ωριμότητας αναφορικά με την προστασία μας έναντι του ιού, επεσήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, αναφερόμενη ταυτόχρονα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις διαδημοτικές μετακινήσεις.
“Η προσαρμογή των μέτρων έγινε τώρα με στόχο τη μετακίνηση των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους αλλά και με την επιλογή δραστηριοτήτων που έχουν μικρότερο κίνδυνο αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου. Από αύριο απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για άσκηση. Όμως θα πρέπει να επιλέξουμε ένα μέρος που δεν θα υπάρχει συνωστισμός, για να πάμε με την οικογένειά μας. Σημαντικό είναι σ’ αυτή τη δραστηριότητα, να θυμηθούμε την κοινωνική μας φούσκα. Με τη μεγάλη διασπορά του ιού σήμερα δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να συναντηθούμε με φίλους που μένουν σε άλλη περιοχή και έχουμε να δούμε μήνες. Στόχος είναι να κάνουμε μία βόλτα με την οικογένειά μας σε έναν υπαίθριο και ασφαλή χώρο” είπε σχετικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις πoυ ξεκινούν από το Σάββατο και θα ισχύουν τα σαββατοκύριακα.
Αναφερόμενη στο άνοιγμα του λιανεμπορίου απηύθυνε και τις ανάλογες προειδοποιήσεις: “Από Δευτέρα ανοίγει και το λιανεμπόριο, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επισκέπτες του λιανεμπορίου θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν επιτρέπεται κάποια χαλάρωση. Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τις αποστάσεις, να αποφύγουμε τον συνωστισμό, να φοράμε όλοι συνεχώς και σωστά τη μάσκα για να τα

Χαρδαλιάς: Τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα που τα συνδέει
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε από την πλευρά του ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η ανάλογη συμπεριφορά των πολιτών. “Αμέσως μετά και αφού δούμε τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδας θα εξετάσουμε με τη βοήθεια των self test που θα έχουμε στη διάθεσή μας και τη λειτουργία της εκπαίδευσης ξεκινώντας από τα Λύκεια, γιατί οι μαθητές ειδικά της Γ’ Λυκείου έχουν τις πανελλαδικές και σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν λείψει μήνες ολόκληρους από τα σχολεία”, ανέφερε περιγράφοντας τα επόμενα βήματα.
Σημείωσε στη συνέχεια ότι “αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα που τα συνδέει. Επιχειρούν από τη μία να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους τώρα που μας βοηθάει και ο καιρός, αντί των συγκεντρώσεων στα σπίτια, να απαντήσουν και στις ανάγκες των νέων και βέβαια να οδηγήσουν και την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα επαναλειτουργίας της” και υπογράμμισε ότι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός “περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα”, διαμηνύοντας ότι εικόνες συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους, σε πλατείες ή στην παραλία, μπορεί να οδηγήσουν στην επαναφορά περιορισμών.


Στο 6,8% ο δείκτης θετικότητας – 27.000 ενεργά κρούσματα
“Καμπανάκι” για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, έκρουσε η Βάνα Παπαευγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, υπογραμμίζοντας ότι αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα αλλά και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, ενώ σημείωσε ότι συστηματική αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται και σε κάποια νησιά.
Περιγράφοντας την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υπογράμμισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο και παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία όμως παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν 19.000 νέα κρούσματα, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,8%. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι περίπου 27.000 και τα μισά αφορούν στην Αττική, τόνισε. Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε ότι ενώ παρατηρείται μια σταθεροποίηση της πανδημίας στη Νότια Ελλάδα, ταυτόχρονα διαπιστώνεται μία σταθερή και σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία.
Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υπολογίζεται ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης σήμερα έχει περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα. Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε μία συστηματική αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές νησιωτικές περιοχές, όπως στη Ρόδο, την Άνδρο και τις Σποράδες, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων στα νησιά αυτά παραμένει ακόμα χαμηλός, όπως είπε.


5.200 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία
Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, υπογράμμισε πως την εβδομάδα που μας πέρασε φάνηκε για πρώτη φορά μία σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες, με 450 περίπου εισαγωγές την ημέρα, “αν και υπάρχουν μέρες σαν τη χθεσινή που μας ξάφνιασαν, με περισσότερες από 600 εισαγωγές”. Αυτή τη στιγμή, συνολικά 5.200 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στην επικράτεια. Σε αυτή το σημείο, τόνισε ότι ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες στην Αττική και την Κρήτη, η τάση είναι αυξητική στην Κεντρική Μακεδονία. Είπε ενδεικτικά, ότι η 3η και η 4η ΥΠΕ, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σχεδόν 200 διασωληνωμένους ασθενείς. “Είναι σαφές ότι η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης των ΜΕΘ, που θα ακολουθήσει τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες αργότερα”, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για την “γιγάντια προσπάθεια” που καταβάλει, υπογραμμίζοντας όμως ότι “έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρι να δούμε αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το επίπεδο των γιατρών και νοσηλευτών μας που με αυτοθυσία φροντίζουν όλους όσους το χρειάζονται”, είπε.

Υψηλά επίπεδα στις εισαγωγές ασθενών
“Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
“Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που παρουσίασε περαιτέρω σημαντική αύξηση. Συγχρόνως η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνεται, με τις εισαγωγές και τα εξιτήρια των ασθενών να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
“Ωστόσο ο ρυθμός επιβάρυνσης των ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας επιβραδύνθηκε, δείχνοντας επιβάρυνση σε ποσοστό 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα των 500 ανά ημέρα, συγχρόνως παρατηρήθηκε μικρή αύξηση του αριθμού των θανάτων, πλησιάζοντας του 70 ανά ημέρα” πρόσθεσε.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως στην Αττική η επιδημία έδειξε μικρή επιβάρυνση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σε ποσοστό 4%, τονίζοντας πως στη Θεσσαλονίκη η επιβάρυνση ήταν αρκετά μεγαλύτερη, φτάνοντας το 25%. “Η αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι αισθητά μεγαλύτερη” συμπλήρωσε.

“Άκυρο” για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα
Ειδική αναφορά στην επιδημιολογική εικόνα στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας που είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως είπε, έκανε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Συγκεκριμένα η Π.Ε. Κοζάνης έχει 738 «ενεργά» κρούσματα από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1.771 στενές επαφές από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή υπάρχουν 1.458 ενεργά, αλλά και πιθανά κρούσματα, την ίδια στιγμή που η κατάσταση κλινών ΜΕΘ covid στην Κοζάνη είναι οριακή», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Επιπλέον κατά το τελευταίο δεκαήμερο τα «ενεργά» κρούσματα στον Δήμο Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56% και συμπαρασύρει και τους κοντινούς δήμους. Στον Δήμο Εορδαίας αυξήθηκαν κατά 98.13%, στον Δήμο Σερβιών κατά 92.1% και στη Σιάτιστα παρατηρήθηκε πως ο δείκτης θετικότητας έφθασε στο εξωπραγματικό 13.2%». Τελικά μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε να μην ανοίξει το λιανεμπόριο και να μην επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις σε αυτές τις περιοχές.

“Ο μαζικός εμβολιασμός το βασικό όπλο”
Η Βάνα Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 10 ημέρες είναι ξεκάθαρη η μείωση των ασθενών ηλικίας 60-64 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ένα μόλις μήνα μετά την έναρξη εμβολιαστικής κάλυψης αυτής της ηλικιακής ομάδας. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι “ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμη να μειώσει τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και αυτό γιατί η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά τις παραγωγικές ηλικίες που εμφανίζουν ακόμα μεγάλη κινητικότητα και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί”. Όπως γνωστοποίησε, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 45 χρόνια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι καθώς ο εμβολιασμός προχωρά και προς τους νεότερους θα δούμε τη μείωση των κρουσμάτων, όπως την είδαν το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας: καθολική χρήση μάσκας, κοινωνική αποστασιοποίηση, αποφυγή συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους, “μέχρι να έρθει το ραντεβού με το εμβόλιο, αυτό θα πρέπει να είναι το στοίχημα για τον καθένα μας”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, δε, ότι “βρισκόμαστε σε μία φάση ωριμότητας αναφορικά με την προστασία μας έναντι του ιού σε μία φάση όπου η ενεργοποίηση του πολίτη, η ατομική ευθύνη αλλά και η συλλογική προστασία είναι ταυτόσημες έννοιες”.

Γιατί θα βοηθήσουν τα self test
Σχετικά με τα self test η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: “Σύντομα θα έχουμε όλοι στα χέρια μας και τα ατομικά διαγνωστικά τεστ, που θα μπορούμε να προμηθευτούμε εύκολα από το φαρμακείο της γειτονιάς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση όλων μας στο τεστ χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε ραντεβού ή να μεταβούμε σε διαγνωστικό κέντρο. Παράλληλα θα αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των τεστ που θα γίνεται στη χώρα. Το ατομικό τεστ είναι σημαντικό όπλο για τη μείωση της διασποράς από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Αντίθετα τα άτομα με συμπτώματα ή με σαφή έκθεση σε κρούσματα θα πρέπει να απευθύνονται σε δομές υγείας. Τα ατομικά τεστ είναι μέσο προστασίας που δεν πρέπει να το δούμε σαν υποχρέωση που μας βαραίνει ούτε όμως να μας αποτρέπει ο φόβος ενός πιθανού θετικού αποτελέσματος. Η έγκαιρη διάγνωση προφανώς, πρωτίστως βοηθά εμάς τους ίδιους. Ταυτόχρονα μας δίνεται η δυνατότητα να προστατεύσουμε συναδέλφους στη δουλειά, φίλους αλλά και αγαπημένους στο σπίτι. Η μεγάλη διασπορά ου ιού συμβαίνει στους εργασιακούς χώρους και μέσα στα σπίτια. Η συστηματική διενέργεια ατομικών τεστ θα περιορίσει σημαντικά τη διασπορά. Η χρήση τους είναι πολύ χρήσιμη τώρα που έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα στην κοινότητα και πολλούς αδιάγνωστους φορείς να κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαγνωστική αξία των ατομικών τεστ είναι συγκρίσιμη με αυτή των τεστ που γίνεται με δειγματοληψία από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. ιδιαίτερα όταν στοχεύομε στη διάγνωση ανθρώπων με υψηλό ιικό φορτίο που είναι και οι πιο μεταδοτικοί” είπε μεταξύ άλλων η κυρία Παπαευαγγέλου.
Self Test: Αυτή είναι η διαδικασία αυτοαπομόνωσης
“Το σημείο κλειδί για τα self test είναι η διαδικασία της λήψης του δείγματος από καθένα χωριστά. Η διαδικασία αυτή της δειγματοληψίας στο σπίτι εφαρμόζεται σε αρκετά κράτη” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ.
Και συνέχισε: “Θα ήθελα να αναφερθώ στη διαδικασία της αυτοαπομόνωσης, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο αφού βγει ένα self test θετικό”
Αν δε μένουμε μόνοι μας στο σπίτι:

– Οι θετικοί διαλέγουν ένα δωμάτιο για να απομονωθούν
– Απομονώνουμε ή απορρίπτουμε τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν μερικώς από τα θετικά άτομα τις τελευταίες δύο ημέρες
– Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της κουζίνας από τους θετικούς
– Τα τρόφιμα να πηγαίνουν οι αρνητικοί στην πόρτα του δωματίου των θετικών
– Οι θετικοί θα πρέπει να αποφεύγουν να κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους
– Πολύ σημαντική είναι η χρήση μάσκας (κατά προτίμησης υψηλής προστασίας) στους κοινόχρηστους χώρους
– Αν υπάρχει ένα μόνο μπάνιο μέσα στο σπίτι, οι θετικοί πρέπει να μεταφέρουν τα αντικείμενά που χρησιμοποιούν, όπως πετσέτες, οδοντόβουρτσες, στον προσωπικό τους χώρο.
– Οι θετικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κοινόχρηστα αντικείμενα μέσα στο μπάνιο, όπως πετσέτες ή οδοντόπαστες.
– Χρήσιμο θα ήταν όλοι όσοι μένουν μέσα στο σπίτι να φέρνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στο μπάνιο
– Φροντίζουμε να υπάρχει καλό αερισμός στο σπίτι
– Μετά το τέλος της απομόνωσης, θα πρέπει να πλύνουμε σχολαστικά και να απολυμάνουμε το δωμάτιο της απομόνωσης.


Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Πάνω από 3.000 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ υψηλός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων από επιπλοκές της νόσου. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν 3.080 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Διενεργήθηκαν 56.903 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 19.049 ήταν μοριακά και τα 37.854 rapid. Σε μία ημέρα, ακόμη 72 συνάνθρωποί μας κατέληξαν, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 8.232. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 753 ασθενείς με κορονοϊό, δύο λιγότεροι σε σύγκριση με χθες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.080, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 270.230 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 101 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.003 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.232 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 753 (65.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.733 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +0.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 465 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 3.080 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από το σύνολό τους, 15 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι βάσει της κατανομής των 3.065 νέων εγχώριων κρουσμάτων, τα 1.383 εντοπίστηκαν στην Αττική, με τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα να παραμένουν ψηλά έχοντας 350 και 141 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.
Προβληματική είναι η κατάσταση στη Βοιωτία με 59 κρούσματα, στην Εύβοια με 32, στην Ηλεία με 32, στην Ημαθία με 34, στην Κάλυμνο με 16, στην Καρδίτσα με 27, στην Καστοριά 21, στην Κοζάνη με 94, στην Κόρινθο με 30, στη Λάρισα με 94, στη Μαγνησία με 38, στην Πέλλα με 60, στο Ρέθυμνο με 33, στις Σέρρες με 38 και στη Χαλκιδική με 36.

Δείτε την κατανομή:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.