Quantcast
Βορίδης: Νέο νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού - enikonomia.gr
share

Βορίδης: Νέο νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού

δημοσιεύτηκε:

Νέες αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού προωθεί σύντομα το υπουργείο Εσωτερικών,όπως προανήγγειλε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης μιλώντας στο Mega.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και περιλαμβάνει ορισμένους περιορισμούς που δυσκολεύoουν αρκετούς από αυτούς να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, γνωστοποιώντας ότι εντός της ημέρας θα φέρει νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να αρθούν αυτές οι δυσκολίες.Σύμφωνα με τον σχετικό ισχύοντα νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές. Ο κ. Βορίδης, αναφερόμενος στο νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως, επεσήμανε ότι ” πράγματι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιορισμοί που δεν αφήνουν τους αποδήμους να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Έτσι όπως είναι ο νόμος, ζητά από αυτούς να αποδείξουν ότι είχαν παρουσία στη Ελλάδα 2 έτη τα τελευταία 35 χρόνια και ότι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το προηγούμενο ή το τρέχον έτος”.
Όπως σημείωσε ο κ. Βορίδης, στην πρωτοβουλία αυτή συνέβαλαν και σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Συγκεκριμένα, η ίδια σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί, δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω».
”Εγώ συμφωνώ απόλυτα με αυτό και εντός των επόμενων ωρών θα καταθέσω σχέδιο νόμου, για το οποίο θεωρούμε δεδομένη τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταργήσουμε μαζί τους περιορισμούς. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα άρθρο με το οποίο θα καταργήσουμε την προϋπόθεση των 2 ετών διαμονής τα τελευταία 35 χρόνια, θα καταργήσουμε την προϋπόθεση υποβολής φορολογικών δηλώσεων αλλά και όλη τη διαδικασία που υπάρχει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι αλλαγές αυτές γίνονται τώρα διότι αρχικά δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, κάτι που άλλαξε”, υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.