Quantcast
Self test: Τι ισχύει από σήμερα για τους εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα - enikonomia.gr
share

Self test: Τι ισχύει από σήμερα για τους εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα

δημοσιεύτηκε:

Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση θα πρέπει να προμηθευτούν από σήμερα Δευτέρα, 24 Μαΐου έως το Σάββατο 29 Μαΐου 2021 δύο δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα από 24 Μαΐου 2021 έως 30 Μαΐου του 2021 και ένα για την εβδομάδα από 31 Μαΐου του 2021 έως τις 6 Ιουνίου του 2021, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Διευκρινίζεται ότι στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας από σήμερα, 24 Μαΐου 2021 έως τις 30 Μαΐου 2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Με άλλα λόγια, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του αύριο Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».
Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».
Σημειώνεται τέλος ότι την εβδομάδα από 24 Μαΐου του 2021 έως τις 30 Μαΐου 2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζομένους.
Τι ισχύει για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικών, το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου που παρέχει τις υπηρεσίες του είτε με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας του είτε μέσω τηλεργασίας μπορούν από σήμερα, Δευτέρα 24 έως και το Σάββατο 29 Μαΐου να προμηθευτούν δύο νέους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), έναν για την εβδομάδα από 24 έως 30 Μαΐου 2021 και έναν για την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2021.
Διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα προμήθειας αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) παρέχεται πλέον και στους εργαζόμενους που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω τηλεργασίας, επεκτείνοντας έτσι τη δυνατότητα διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στο σύνολο των εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα. Οι εν λόγω εργαζόμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οιασδήποτε δυσμενούς συνέπειας, εφόσον κατά το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 6 Ιουνίου δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.
Επισημαίνεται ότι για την εβδομάδα από 24 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου 2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία και οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν έως την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.
Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Εναλλακτικά του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.