Quantcast
Όλα τα σενάρια για τη λειτουργία της εστίασης - Αναμένονται αποφάσεις - enikonomia.gr
share

Όλα τα σενάρια για τη λειτουργία της εστίασης – Αναμένονται αποφάσεις

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Σιαδήμα
Τις επόμενες ώρες θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη λειτουργία των εσωτερικών χωρών των καταστημάτων της εστίασης, μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποφάσισαν να δουν πρώτα πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε συνδυασμό και με τη συμπεριφορά των πολιτών, ώστε να υπάρξει επικαιροποίηση των στοιχείων πριν από τις τελικές ανακοινώσεις. Ήδη πάνω στο τραπέζι είναι όλα τα σενάρια, ακόμα και να καθυστερήσει το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης ή το εσωτερικό των καταστημάτων να φιλοξενεί μόνο εμβολιασμένους και όσους έχουν ήδη νοσήσει, κάτι που φαίνεται πως ζήτησαν και οι ειδικοί. Μπορεί εδώ και δέκα ημέρες να έχει ήδη ανακοινωθεί πως από την Πέμπτη 15 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες θα έχουν δικαίωμα επιλογής να διαμορφώσουν το εσωτερικό των καταστημάτων τους έτσι ώστε να προορίζεται είτε μόνο για εμβολιασμένους είτε για εμβολιασμένους και μη, αλλά η εξέλιξη της «Δέλτα» μπορεί να ανατρέψει κάποια δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει τρία βασικά σενάρια, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία:

1. Να καθυστερήσει για ένα μικρό διάστημα το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων και να συνεχίσει όπως είναι σήμερα η λειτουργία των καφέ, των εστιατορίων, των κλαμπ και των κέντρων διασκέδασης στους εξωτερικούς χώρους.
2. Να χρησιμοποιείται το εσωτερικό των καταστημάτων μόνο από πλήρως εμβολιασμένους και από όσους έχουν νοσήσει. Υπήρξε, μάλιστα, και η πρόταση αυτό να ισχύσει ουσιαστικά μόνο για τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει έντονη κινητικότητα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν προκριθεί ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή να προσέρχονται στους εσωτερικούς χώρους μόνο οι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να ξεπεραστεί και κάθε συνταγματικό εμπόδιο, αν υπάρχει, κάτι που εξετάζουν στο κυβερνητικό επιτελείο.
3. Να προχωρήσει ο σχεδιασμός με βάση τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί. Δηλαδή, να έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να επιλέξουν είτε να διαμορφώσουν ως covidfree το εσωτερικό των καταστημάτων τους είτε να ακολουθήσουν το μεικτό σύστημα. Δηλαδή να μπορούν να εισέλθουν στον χώρο και εμβολιασμένοι και μη, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ (μοριακού ελέγχου ή rapid test), μειώνοντας όμως έτσι κατά πολύ την αξιοποίηση του εσωτερικού χώρου.
Όπως και να έχει, οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα εντατικοί, με τα πρόστιμα να είναι τσουχτερά, ενώ από την περασμένη Πέμπτη τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με καθήμενους. Οι τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν σε κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει τα επόμενα 24ωρα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και των εμπλεκομένων κυβερνητικών στελεχών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.