Quantcast
Οι διευκρινίσεις του Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τις απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα - enikonomia.gr
share

Οι διευκρινίσεις του Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τις απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα

δημοσιεύτηκε:

Απαντήσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με την περίπτωση απολύσεων ανεμβολίαστων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. “Έχει περάσει η σχετική νομοθετική διάταξη. Εκείνο που προβλέπεται είναι αναστολές εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Είχε εμβολιαστεί έως τις 12 Αυγούστου το 75%. Προχωρούν οι εμβολιασμοί και αυτές τις ημέρες. Καταλαβαίνουν κάποιοι εργαζόμενοι ότι η κυβέρνηση εννοούσε αυτό που είπε, ότι θα τίθενται σε αναστολή όσοι δεν εμβολιάζονται. Το επαναλαμβάνω και σήμερα. Ήδη έχουν ξεκινήσει από τις 16 του μηνός να προχωρούν τα αρμόδια ιδρύματα σε αναστολές συμβάσεων εργασίας. Υπάρχει δυνατότητα για κάποιες εξαιρέσεις που ορίζονται αυστηρά από τον νόμο βάσει αδειών των υγειονομικών επιτροπών. Αλλά κι αυτό το θέμα θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα” τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων σημείωσε: “Ο νόμος προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας, μπορεί να επεκτείνεται” και “αυτήν την ώρα μιλάμε για τις νοσηλευτικές μονάδες και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων… Η αξιοδότηση είναι γενική”
“Υπάρχει πρόβλεψη του νόμου για τις νοσηλευτικές μονάδες, δημόσιες και ιδιωτικές, και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων, δημόσιες και ιδιωτικές. Εκεί η προθεσμία που τέθηκε ήταν 16 Αυγούστου. Στο υπουργείο μας υπάγονται οι μονάδες ηλικιωμένων και οι μονάδες αναπήρων. Εκεί το ποσοστό εμβολιασμού έως τις 12 Αυγούστου ήταν 75% και ανεβαίνει. Σε κάποιες κατηγορίες έχει φθάσει το 88% και σε κάποιες έχει ξεπεράσει το 90%… Ο νόμος που πέρασε και είναι σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες, προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας, μπορεί να επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων αλλά δεν είμαστε εκεί. Είναι οι πρώτες μέρες που εφαρμόζονται τα μέτρα σε συγκεκριμένες μονάδες. Δεν ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η κατάσταση, βλέπουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία και τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμούμε την κατάσταση, και αν κριθεί αναγκαίο η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα” τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε επιπλέον “είμαι εδώ για να πω ότι εννοούμε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε συγκεκριμένες μονάδες που αναφέρθηκα να εμβολιαστούν γιατί διαφορετικά θα τεθούν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας”.
Για τις απολύσεις είπε: “Υπάρχουν οι προβλέψεις οι γενικές του Εργατικού Δικαίου, εμείς λέμε για το τι λέει ο νόμος. Αν γίνονται απολύσεις κατά παράκαμψη των διαδικασιών του νόμου ή των προβλέψεων των συνολικών του Εργατικού Δικαίου, υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι σχετικές διαδικασίες για να εφαρμοστούν” υπογράμμισε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.