Quantcast
Δικαστήρια: Πότε θα λειτουργήσουν - Πώς θα γίνεται η είσοδος στους χώρους - enikonomia.gr
share

Δικαστήρια: Πότε θα λειτουργήσουν – Πώς θα γίνεται η είσοδος στους χώρους

δημοσιεύτηκε:

Η εισήγηση του υπουργείου Δικαιοσύνης προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα είναι η πλήρης και κανονική λειτουργία όλων των δικαστηρίων από τις 16 Σεπτεμβρίου, όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Τσιάρας το δικηγορικό σώμα στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον αρμόδιο υφυπουργό, Γιώργο Κώτσηρα και με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού. Στη συνάντηση τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής ζητήματα:

Α. Καθεστώς λειτουργίας των δικαστηρίων από τις 16 Σεπτεμβρίου
1. Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός, στα πλαίσια και της από 31.8.2021 απόφασης της Ολομέλειας, έθεσε το ζήτημα της άμεσης, πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης με όρους υγειονομικής ασφάλειας και δη την χωρίς περιορισμούς, επαναλειτουργία των δικαστηρίων όλων των δικαιοδοσιών, των δικαστικών γραμματειών και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων χωρίς ραντεβού ή άλλους περιορισμούς.
Για την πρόσβαση στα δικαστήρια θα πρέπει να τηρούνται ειδικές προϋποθέσεις (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, rapid-test, χρήση προστατευτικής μάσκας, κοκ).
2. Είσοδος στους χώρους των δικαστηρίων
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας ζήτησε, σε κατεπείγουσες περιπτώσεις (π.χ. προσωρινές διαταγές, αυτόφωρα, ανακρίσεις, απεργιακές υποθέσεις, και εν γένει σε περιπτώσεις σύντομης κλήσης) να επιτρέπεται και η χρήση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) και επιπλέον, ζητήθηκε να ισχύσει και για τους δικηγόρους η διατίμηση των rapid test.
Για τον έλεγχο τήρησης των ανωτέρω μέτρων στους προσερχόμενους στο χώρο των δικαστηρίων θα διατεθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κονδύλια στους δικαστικούς σχηματισμούς για να αναθέσουν σε εταιρείες security τον έλεγχο των δικαιολογητικών πρόσβασης, με την επικούρηση αστυνομικής δύναμης.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας επεσήμανε την ανάγκη απασχόλησης επαρκούς αριθμού υπαλλήλων security, ώστε να μη σημειώνονται καθυστερήσεις, ιδίως κατά της ώρες αιχμής στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, καθώς επίσης και την επίδειξη ανοχής, εφόσον στην πράξη παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην ώρα προσέλευσης συνηγόρων, διαδίκων και μαρτύρων.
Αυτονόητο είναι, ότι οι συνάδελφοι πρέπει να μεριμνούν για την έγκαιρη προσέλευσή τους στους χώρους των δικαστηρίων και την τήρηση των εκάστοτε ισχυόντων μέτρων πρόσληψης και προστασίας
3. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων νομικής βοήθειας – Πρόταση Νομοθετικής επίλυσης
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας επεσήμανε για μία ακόμη φορά τις ιδιαίτερα σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων από την παροχή υπηρεσιών Νομικής Βοήθειας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν τα τέσσερα έτη, γεγονός που πλήττει και την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού.
Στα πλαίσια και της από 31.8.2021 Απόφασης της Ολομέλειας, ζήτησε την άμεση επίσπευση της εκκαθάρισης και καταβολής των αποζημιώσεων αυτών και κατατέθηκε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία το ήμισυ της αποζημίωσης θα προκαταβάλλεται άμεσα προ της οριστικής εκκαθάρισης, με μόνη την υποβολή στο ΤΑΧΔΙΚ των κάτωθι δικαιολογητικών, τα οποία μπορούν να διαβιβάζονται και με ηλεκτρονικά μέσα :
α) της πράξης διορισμού του δικηγόρου,
β) του ειδικού γραμματίου προκαταβολής νομικής βοήθειας και
γ) της βεβαίωσης της αρμόδιας δικαστικής ή άλλης αρχής σχετικά με την εκπλήρωση των καθηκόντων του δικηγόρου και το υπόλοιπο της αποζημίωσης θα καταβάλλεται μετά την εκκαθάριση της δαπάνης και την απόδοση των νόμιμων κρατήσεων.
4. Στελέχωση γραμματειών – Κάλυψη οργανικών κενών
Η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των Δικαστηρίων προϋποθέτει και την πλήρη λειτουργία των γραμματειών και εν γένει των δικαστικών υπηρεσιών.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για άμεση κάλυψη των υπαρχόντων κενών στις υπηρεσίες αυτές, δεδομένης της της μαζικής συνταξιοδότησης δικαστικών υπαλλήλων, που είναι σε εξέλιξη, και το μεγάλο αριθμό οργανικών κενών που και εξ αυτής προκαλείται


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.