Quantcast
Κορονοϊός: Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα – Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα – Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

δημοσιεύτηκε:

Μία νέα καθημερινότητα που θυμίζει αυτή πριν μας επισκεφθεί οκορονοϊός, με επιπλέον ελευθερίες για τους εμβολιασμένους πολίτες και το τέλος της εποχής των τοπικών lockdown, ισχύει από σήμερα.

“Εάν και εφόσον χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή, αλλά αυτή τη στιγμή θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής ώστε να το γνωρίζει και ο κάθε πολίτης”, εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Κορονοϊός: Τι θα ισχύει για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους πολίτες

Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους πολίτες στους αμιγείς κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους θα ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα, δηλαδή η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία. Σε ό,τι αφορά στους ανοικτούς αμιγείς χώρους, θα ισχύουν τα ίδια μέτρα.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πάρα πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δέχονται και πολίτες που δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Για τους άλλους μικτούς χώρους στη διασκέδαση, ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

Έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια της ΕΛΑΣ και της ΕΑΔ, για ανεμβολίαστους στην εστίαση

Ειδικό πρόγραμμα ελέγχων, βάσει στοχευμένου σχεδίου, ξεκινάει σε όλη την επικράτεια, με αντικείμενο την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, από την ΕΛΑΣ και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.

Το σχέδιο ελέγχων είναι προσαρμοσμένο στις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021 και αφορούν, κυρίως, την άρση των απαγορεύσεων για όλους τους εμβολιασμένους.

Στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος, συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια, από τις παραπάνω υπηρεσίες και φορείς, τα οποία θα περιπολούν σε όλες τις περιοχές τις χώρας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα αστικά κέντρα, αλλά θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας και «θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας», όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Για το σκοπό αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, διατίθενται συνολικά και καθημερινά χιλιάδες αστυνομικοί σε κάθε τομέα της επικράτειας, προκειμένου, μαζί με τους υπαλλήλους των συναρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιούν με αυστηρότητα και χωρίς εξαιρέσεις τους ελέγχους σε κάθε γωνιά της χώρας.

Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛΑΣ και την ΕΑΔ, επισημαίνεται ότι οι αλλαγές αυτές είναι:

– Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.

– Πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

– Στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Αντίθετα, για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα.

Τι είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας

Στόχος μας είναι, έπειτα απ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα που διαρκεί η πανδημία και με δεδομένη την πίεση που αισθάνεται ο κόσμος με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται “να δώσουμε τη δυνατότητα της μετάβασης, σε πρώτη φάση να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, να προστατευόμαστε αλλά και να κερδίζουμε πίσω τη ζωή μας και σε δεύτερη φάση να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλο αυτό το πρόγραμμα της ελευθερίας”, είπε ο Θάνος Πλεύρης για να συμπληρώσει ότι βασικό κριτήριο είναι η αύξηση των εμβολιασμών.

Αναφερόμενος στην Επιτροπή, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως πρόκειται για το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην πολιτική ηγεσία. “Είναι το όργανο το οποίο το εμπιστευόμαστε
και σεβόμαστε έναν προς έναν τους επιστήμονες που βρίσκονται σε αυτό το όργανο. Δύο χρόνια τώρα έχουν δώσει έναν αγώνα αφιλοκερδώς με γνωμοδοτήσεις που κάνουν και μας βοηθούν να έχουμε τα μέτρα τα οποία κάθε φορά εισηγούμαστε”. Σημείωσε ότι “αυτό το όργανο είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως όργανο του Υπουργείου ως έχει. Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο όργανο θα μας δίνει, όποτε του ζητούμε, τις γενικές κατευθύνσεις, για να μπορούμε να τοποθετούμαστε στα μέτρα”.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύουν για 15 ημέρες και εντός αυτών των 15ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν, τόνισε ο υπουργός Υγείας. “Άρα κατά βάση οι περιορισμοί που υπάρχουν υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους”, είπε ο Θάνος Πλεύρης και διευκρίνισε ότι η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα έχει ισχύ από το Σάββατο και για 15 ημέρες.


Πηγή: enikos.gr 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.