Quantcast
Οικονόμου: Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε – Τι είπε για τα self test σε εμβολιασμένους εργαζόμενους - enikonomia.gr
share

Οικονόμου: Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε – Τι είπε για τα self test σε εμβολιασμένους εργαζόμενους

δημοσιεύτηκε:

Απαντήσεις για το εάν θα κάνουν το επόμενο διάστημα self test οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν είναι στη φαρέτρα της κυβέρνησης να υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις ειδικού χαρακτήρα, όπως self test ακόμη και για τους εμβολιασμένους εργαζόμενους λόγω αύξησης κρουσμάτων στη χώρα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι “ισχύει το πλαίσιο μέτρων που έχουμε ανακοινώσει. Ένα πλαίσιο μέτρων που σε διάφορες δραστηριότητες διαφοροποιεί την αντιμετώπιση εμβολιασμένων με ανεμβολίαστους”.



Την ίδια ώρα έκανε έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν. “Θέλω να κάνω μια έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο” σημείωσε χαρακτηριστικά και παρουσίασε την εικόνα που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

“Η εικόνα που έχουμε από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η εικόνα που έχουμε από τους ανθρώπους διασωληνώνονται και κινδυνεύουν περισσότερο είναι μια εικόνα που επιβεβαιώνει αυτό έχουμε πει σε όλους τόνους όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε στα χέρια μας για να προστατευτούμε καταρχάς απέναντι στη νόσο και σε κάθε περίπτωση απέναντι στο να νοσήσουμε βαριά”, ανέφερε.

‘Έχουμε πολλά περιστατικά, πολλές νοσηλείες, πολλές εισαγωγές στη ΜΕΘ. Αυτά είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. Πρέπει λοιπόν όλοι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε. Αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος, το καλύτερο μέσο που έχουμε στα χέρια μας για να προστατευτούμε από την ασθένεια”, ανέφερε μεταξύ άλλων.



Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις

Επίσης ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε και για το θέμα των παρελάσεων. Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά, με εξαίρεση εκείνους τους Νομούς όπου η Περιφέρεια αποφάσισε να μην γίνουν.

Η προγραμματισμένη για αύριο μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί αφού για την ημέρα αυτή έχει κηρυχθεί -με απόφαση του Πρωθυπουργού- εθνικό πένθος, καθώς θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά.

” Θέλω να επισημάνω και να παροτρύνω όλους όσοι προσέλθουν για την παρακολουθήσουν τις παρελάσεις να ακολουθήσουν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού. Για όσους παρελάσουν η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι. Θα πρέπει ωστόσο και αυτοί, πριν και μετά την παρέλαση, να φορούν τις μάσκες τους. Σημειώνεται επίσης ότι στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα μετέχουν εφέτος μόνο στρατιωτικά τμήματα” είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για τον «πράσινο» δακτύλιο

” Η εφαρμογή του «πράσινου» δακτυλίου που ξεκίνησε χθες φαίνεται να δημιουργεί μια εικόνα πολύ καλύτερη στο κέντρο της Αθήνας σε σχέση με αυτή που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες. Προφανώς το πρόβλημα περιορίζεται, αλλά δεν εξαλείφεται τελείως και στους δρόμους γύρω από το δακτύλιο τις πρώτες ημέρες είναι απολύτως φυσιολογικό να παρατηρείται αυξημένη κίνηση” είπε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε:

” Ταυτόχρονα -όπως ήταν αναμενόμενο- αυξημένη είναι η πίεση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε συγκεκριμένες δράσεις όπως:

-Η πύκνωση των δρομολογίων, καθώς και του αριθμού των διαθέσιμων οχημάτων κατά την πρωινή ώρα αιχμής σε 1.320.

-Η ενίσχυση κατά 50% στις λεωφορειακές γραμμές κορμού που διέρχονται από το Κέντρο.

-Η αύξηση του αριθμού των δρομολογίων, κάτι που έγινε εφικτό λόγω αυξημένου αριθμού λεωφορείων.

-Η ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών στις οποίες – κατά τις προηγούμενες ημέρες- είχαν σημειωθεί θέματα συνωστισμού.

-Η μείωση των χρονοαποστάσεων στις γραμμές κορμού σε 5 λεπτά.

– Η χρονοαπόσταση στη Γραμμή 1 (ηλεκτρικός) έχει πέσει στα 7 λεπτά (από 9 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο 2019). Στη Γραμμή 2 (μετρό) -παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από βανδαλισμούς συρμών- έχει πέσει στα 4,5 λεπτά (από 7λεπτά το 2019), και στη Γραμμή 3 (μετρό) η χρονοαπόσταση είναι στα 5 λεπτά (από 7 το 2019). Και η προσπάθεια για ακόμη μικρότερους χρόνους και καλύτερη οργάνωση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προφανώς και συνεχίζεται”

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία

Μεταξύ άλλων μίλησε και για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία.

Όπως είπε ” Από χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ. Μια επίσκεψη που επιβεβαιώνει και εδραιώνει την στρατηγικού χαρακτήρα σχέση της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία.

Χθες μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative, όπου τόνισε τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και το υδρογόνο.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δεσμευτεί στο στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, ενώ επιδίωξη είναι να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το σχέδιο για την κινητοποίηση πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις με στόχο την πράσινη μετάβαση.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των Η.Π.Α. για το κλίμα John Kerry, ενώ σήμερα Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Θα έχει ακόμα συναντήσεις με επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας που δραστηριοποιούνται ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ θα συμμετάσχει στο Φόρουμ Future Investment Initiative, το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου” .

Οι τρεις επισημάνσεις για το χώρο της Παιδείας

Τέλος έκανε και τρεις επισημάνσεις για το χώρο της Παιδείας. Αναλυτικά είπε τα εξής:

“-Η πρώτη αφορά τη στροφή των νέων μας στα δημόσια ΙΕΚ και κατ’ επέκταση τη δικαίωση της κυβερνητικής επιλογής για να ενισχύσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία οι νέοι από 18 έως 20 ετών που επέλεξαν να εγγραφούν φέτος στα δημόσια ΙΕΚ έφτασαν τους 12.078, από 6.715 πέρσι. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι απόφοιτοι Λυκείου στρέφονται στην επαγγελματική κατάρτιση και εμπιστεύονται τις σύγχρονες ειδικότητες, τις σύγχρονες δομές των δημόσιων Ινστιτούτων. Αποκτούν γνώσεις που οδηγούν σε γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση και παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους. Η Κυβέρνησή μας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες και τις επιλογές στους νέους ώστε αυτοί να φτιάξουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες που οι ίδιοι έχουν.

-Η δεύτερη επισήμανση αφορά τις εμμονές μίας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήνουμε πίσω μας. Μίας Ελλάδας που αρνείται να αντιληφθεί την ανάγκη να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Αναφέρομαι στα «φασόν» κείμενα, με τα οποία συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπαθούν να «ακυρώσουν στην πράξη» την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Υπογραμμίζεται κατ’ αρχήν ότι οποιαδήποτε υιοθέτηση τέτοιων κειμένων δεν συνιστά εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά παραβίαση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου και προφανώς δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Νόμο. Και ο Νόμος δεν επιτρέπει κουτοπονηριές, οι οποίες εκτός από παράνομες είναι και ανάξιες του εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Καλούμε, λοιπόν, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να ξανασκεφτούν, να συστρατευτούν στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, κρίκος της οποίας είναι και η αξιολόγηση. Ήδη πάνω από 8.300 σχολεία, δηλαδή το 60% επί του συνόλου των σχολικών μονάδων, έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης.

-Η τρίτη επισήμανση αφορά στην κάλυψη των κενών που παρουσιάστηκαν εξαιτίας του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων, αλλά και του μεγάλου αριθμού αδειών τις οποίες δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά είχαμε περίπου 1.000 άδειες, ενώ σήμερα είναι περισσότερες από 3.000. Πρόκειται για άδειες που ζητούν οι εκπαιδευτικοί λόγω μητρότητας, ασθενειών, αναρρωτικές άδειες, τις οποίες ασφαλώς και δικαιούνται και οφείλουμε να τις αναπληρώσουμε έτσι ώστε να θωρακίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα και να εξασφαλίσουμε την πλήρη λειτουργία του.

Στις πρώτες φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών που ξεκίνησαν τον Αύγουστο, καλύφθηκαν σχεδόν όλες οι τότε ανάγκες. Ωστόσο, πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, καθώς καθημερινά προκύπτουν νέες. Η κάλυψη των αναγκών αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών, ενώ γίνεται φέτος και προσπάθεια για βελτίωση της διαχείρισης του προσωπικού σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις για 5.500 πρόσθετους εκπαιδευτικούς. Για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει ξεκίνησε ήδη από την περασμένη Παρασκευή η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη 2.512 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου” .

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.