Quantcast
Κορονοϊός: Έρχονται αλλαγές στα μέτρα για ανεμβολίαστους και μεικτούς χώρους – Τι είπε ο Οικονόμου - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Έρχονται αλλαγές στα μέτρα για ανεμβολίαστους και μεικτούς χώρους – Τι είπε ο Οικονόμου

δημοσιεύτηκε:

Οι προσαρμογές των μέτρων για τον κορονοϊό θα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους πολίτες, ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών .

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων απάντησε: “Συνεχώς εξετάζουμε μέτρα. Βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή του πλαισίου που ήδη υπάρχει. Εξετάζουμε αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο αυτό με βάση την ένταση της πανδημίας. Οι προσαρμογές αυτές δεν μπορούν παρά να αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους” .
“Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας, τις οποίες δεν τις σταματήσαμε ποτέ για την αύξηση εμβολιασμών. Με ενημερωτικά μηνύματα μέσα στα κινητά τηλέφωνα, με συνεργεία εμβολιασμού που κάνουν κατά τόπους επισκέψεις, με το πρόγραμμα Ελευθερία που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, με την τρίτη δόση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με καμπάνια ενημερωτική που το επόμενο διάστημα θα τρέξει” πρόσθεσε, σημειώνοντας πως θα χρησιμοποιηθεί κάθε διαθέσιμο μέσο για να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Έρχεται τροπολογία που θα δίνει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς

Επίσης γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει τροπολογία που θα δίνει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να συμμετάσχουν στις εφημερίες του ΕΣΥ. Όπως είπε “εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η ενίσχυση του συστήματος υγείας με κάθε τρόπο. Ήδη έχουν προστεθεί στο σύστημα υγείας κλίνες και για COVID και για non Covid περιστατικά- 300 κλίνες από τις οποίες οι 250 αφορούν τα περαστικά COVID.

Ψηφίζεται άμεσα η τροπολογία που θα δίνει κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς αλλά και σε γιατρούς του δημοσίου να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τις εφημερίες του ΕΣΥ . Εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη ανταπόκριση, εδώ είμαστε να δούμε και άλλα μέτρα με τα οποία θα ενισχύσουμε το σύστημα με ιδιώτες γιατρούς. Παρακολουθούμε την κατάσταση”.

“Έχουμε το 72% του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένοι σήμερα. Και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να το αυξήσουμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την αυξανόμενη πίεση της πανδημίας που συμβαίνει στη χώρα μας όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη”, συμπλήρωσε.

Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε πότε θα δημοσιοποιηθούν αυτές οι προσαρμογές των μέτρων και εάν θα είναι στοχευμένες γεωγραφικά.

” Βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις του υπουργείου Υγείας και με τους αρμόδιους και τους ειδικούς επιστήμονες .Εάν κάτι πρόκειται να αλλάξει ή να προσαρμοστεί θα αφορά βασικά στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας .Ενδεχομένως κάποιον αυξημένο διαγωνιστικό έλεγχο ή την προσβασιμότητα τους σε μεικτούς χώρους ή εν πάση περιπτώσει οι όποιες τέτοιες προσαρμογές όταν αποφασιστούν θα ανακοινωθούν έγκαιρα το επόμενο διάστημα”, απάντησε.

Τι ισχύσει για τους ανεμβολιάστους σε μεικτούς χώρους

Στην ερώτηση εάν θα μπει “μπλόκο” στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε κάποιους χώρους, όπως στα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ αλλά και σε εξωτερικούς χώρους διασκέδασης: “Η επιτροπή των ειδικών και του υπουργείου Υγείας θα επεξεργαστούν τις αναγκαίες προσαρμογές εάν χρειαστεί να υπάρχουν στο πλαίσιο των μέτρων που ήδη λειτουργούν. Και κυρίως αυτά τα μέτρα θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορείς να κόψεις από στοιχειώδεις λειτουργίες την πρόσβαση ακόμα και ανεμβολίαστων σε μια σειρά από χώρους”.

Και συνέχισε λέγοντας ότι ενδέχεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό.

“Ενδεχομένως χρειαστεί να αυστηροποιήσεις κάπου, σε κάποιες περιπτώσεις τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση οι εισηγήσεις ειδικών σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αξιολογηθούν και πολύ σύντομα η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί”, συμπλήρωσε.

Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική, ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά επεσήμανε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Όπως είπε “Θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας του μη εμβολιασμού κι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί” και συμπλήρωσε ότι “Από την άλλη πλευρά, η κοινωνία, η οικονομία, η εκπαίδευση δεν γίνεται, δεν πρέπει και δεν θα γυρίσουν σε ένα καθεστώς περίκλειστο.
Η Πολιτεία έχει κάνει το άπαν ώστε η ζωή να αποκατασταθεί στην πληρότητά της. Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά. Στερείται οποιουδήποτε ερείσματος.
Είναι καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να προστατεύσει την υγεία του, να φροντίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να μην παρεμποδίζει τη ζωή των άλλων. Όλ’ αυτά προϋποθέτουν να έχουμε την υγεία μας, προσωπική και δημόσια. Προϋποθέτουν να εμβολιαστούμε”.

“Η κυβέρνηση συνεχίζει με ένταση, με κάθε τρόπο την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσωπική επικοινωνία με την αποστολή μηνυμάτων για τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Το πρόγραμμα ‘Ελευθερία’ συνεχίζεται όπως συνεχίζεται και η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα διαθέσιμα μέσα”, τόνισε ο κ. Οικονόμου.


.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.