Quantcast
Τι φέρνει η «Όμικρον» για το 2022 – Όλα όσα εξετάζονται για σχολεία και εστίαση - enikonomia.gr
share

Τι φέρνει η «Όμικρον» για το 2022 – Όλα όσα εξετάζονται για σχολεία και εστίαση

δημοσιεύτηκε:

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων από την «Όμικρον». Επανέρχονται οι εισηγήσεις για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες και επαγγελματικές κατηγορίες με το νέο έτος.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ. ΚΩΝ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Kόκκινος συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον» λίγα εικοσιτετράωρα πριν φύγει το 2021.

Τα νέα δεδομένα έφεραν ανατροπή στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία σκόπευε να προχωρήσει σε περιορισμούς από τις 3 Ιανουαρίου. Τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον», που αφορούν κυρίως στην εστίαση και τη διασκέδαση, όπου μπαίνει «κόφτης» στη μουσική, ήρθαν πιο νωρίς και βρίσκονται σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης.

Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει πως στο κυβερνητικό επιτελείο δεν συζητούν ήδη ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα plan b, εάν η εξάπλωση της πανδημίας συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό και χρειαστούν περαιτέρω περιορισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες παρεμβάσεις θα αφορούν πρωτίστως στα σχολεία, όπου -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- το κουδούνι θα χτυπήσει στις 10 Ιανουαρίου.

Πέρα από το νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, οι παρεμβάσεις θα αφορούν και στην εστίαση, αλλά και την περαιτέρω αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών, ακόμα και με επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ενώ κάποιοι επιστήμονες της επιτροπής έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και το λιανεμπόριο.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως στόχος είναι να μην υπάρξει καθολικό lockdown, πέρα από κάποιους αναγκαίους περιορισμούς σε χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση του ιού, ώστε να παραμείνουν ανοιχτές η κοινωνία και η οικονομία.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι τα νέα μέτρα, που εφαρμόζονται από το πρωί της Πέμπτης, θα έχουν ισχύ για δύο εβδομάδες και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας θα παρακολουθήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, εάν χρειαστεί, θα παρέμβουν εκ νέου.

Σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία, στόχος είναι να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά είναι σαφές ότι τα επόμενα 24ωρα θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση, λόγω της δυναμικής του φαινομένου. Κάποιοι επιστήμονες ζητούν ήδη να παραταθούν κατά μία εβδομάδα οι διακοπές, ώστε να καθυστερήσει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Κυβέρνηση και ειδικοί ήδη επεξεργάζονται ένα νέο σχέδιο προσαρμοσμένο στη μετάλλαξη «Ομικρον», που θα ισχύσει με το άνοιγμα των σχολείων το νέο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω στο τραπέζι είναι τα εξής:

  • Η εισήγηση για εκτεταμένο testing σε όλους τους μαθητές πριν επιστρέψουν στα θρανία με rapid test ή ακόμα και με τεστ μοριακού ελέγχου.
  • Η αύξηση των εβδομαδιαίων self tests που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι μαθητές από δύο σε τουλάχιστον τρία, τα οποία χορηγεί δωρεάν το κράτος από την πρώτη στιγμή.
  • Η αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων και κυρίως το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ανάλογα με τα κρούσματα.
  • Σήμερα, για να αναστείλει τη διά ζώσης λειτουργία του ένα τμήμα και η διδασκαλία να γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης, θα πρέπει να εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα στο 50%+1 των μαθητών του. Φαίνεται, όμως, πως αυτό το ποσοστό θα τροποποιηθεί προς τα κάτω, για παράδειγμα στο 40%+1.
  • Η αναστολή των σχολικών εκδρομών. Ένα ακόμα όπλο, σημαντικό για τη λειτουργία των σχολείων, είναι και ο εμβολιασμός στις ηλικίες 5 έως 11 ετών.

Ήδη οι εμβολιαστικοί ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί, ενώ από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για 120.000 νέα ραντεβού εμβολιασμών γι’ αυτές τις ηλικίες. Να σημειωθεί πως έχουν γίνει ήδη 16.000 εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών και ότι έχουν κλειστεί περισσότερα από 40.000 ραντεβού.

Εστίαση

Οι ειδικοί θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε εστίαση και διασκέδαση και, αν χρειαστεί, ενδέχεται να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται, μπορεί:

  • Να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα ακόμα και στις 10 ή στις 11 το βράδυ, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η κινητικότητα.
  • Να μειωθεί και άλλο η χωρητικότητα των καταστημάτων σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα.
  • Να μπει απαγορευτικό στην είσοδο των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και της εστίασης, που σήμερα επιτρέπεται.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.