Quantcast
ΑΔΕΔΥ: Στον Καιάδα η κοινωνική ασφάλιση - enikonomia.gr
share

ΑΔΕΔΥ: Στον Καιάδα η κοινωνική ασφάλιση

δημοσιεύτηκε:

Η κοινωνική ασφάλιση οδηγείται στον Καιάδα τονίζει χαρακτηριστικά η ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας ότι με το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που ήδη έχει καταταθεί στη Βουλή, η κυβέρνηση ακυρώνει ξανά τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Όπως εξηγεί, η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά προετοιμάζει το έδαφος για πλήρη ανατροπή του Ασφαλιστικού, υποκύπτοντας στις πιέσεις των δανειστών για πληρωμή του χρέους από τις συντάξεις και τους μισθούς. Η ΑΔΕΔΥ απαιτώντας απόσυρση των σχετικών διατάξεων καλεί σε κινητοποιήσεις.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

«Στις 12/10/2015 το Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων αποφάσισε την καταβολή,… έναντι…, του 50% του μερίσματος στους δικαιούχους του, εξαιτίας της ανυπαρξίας διαθέσιμων και την ως εκ τούτου αδυναμία πληρωμής των μερισμάτων.»

» Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συναντήσεις του Προέδρου του Δ.Σ. με την πολιτική ηγεσία, αιτήματα του Δ.Σ. προς το Υπουργείο για έκτακτη χρηματοδότηση του Ταμείου πλην όμως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.»

» Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει επανειλημμένα καταγγείλει της επί δεκαετίες κυβερνητικές πολιτικές που λεηλάτησαν τα αποθεματικά του Ταμείου.»

» Παράλληλα είχε προειδοποιήσει ότι η κατάργηση της κράτησης του 3% επί των Δημόσιων Δαπανών (από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) η οποία αποτελούσε έως την 1/1/2015 ουσιώδες έσοδο του ΜΤΠΥ, θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία το Ταμείο και ‘ως δήθεν μοναδική λύση’ τη μείωση των μερισμάτων.»

» Για το λόγο αυτό το συνδικαλιστικό δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα αγωνίστηκε για την επαναφορά της κράτησης του 3% και τη θεσμοθέτηση νέων πόρων ή την χρηματοδότηση του Ταμείου από τον ΑΚΑΓΕ. Η ενίσχυση των αποθεματικών του Ταμείου μέσω χρηματοδότησης από τον ΑΚΑΓΕ διασφαλίστηκε με τον Ν.4331/2015.»

» Ωστόσο με το πολυνομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή η νέα Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακυρώνει ξανά τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Ταμείου.»

» Με τον τρόπο αυτό:

Νομοθετεί, ουσιαστικά, τη μείωση του μερίσματος του ΜΤΠΥ.
Προετοιμάζει το έδαφος για την πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος.
Υποκύπτει στις απαιτήσεις των δανειστών για πληρωμή του χρέους από τις συντάξεις και τους μισθούς.
» Οι σχεδιαζόμενες περικοπές των συντάξεων έρχονται να προστεθούν στις δραματικές μέχρι σήμερα μειώσεις που έχουν υποστεί οι μερισματούχοι που ξεπερνούν το 35%, αποτελούν νέα επίθεση στα ήδη σφαγιασμένα δικαιώματα των συνταξιούχων βυθίζοντας τους στη φτώχεια και οδηγώντας τους στην απόγνωση».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ «καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στον κοινό αγώνα υπεράσπισης του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση και απαιτεί από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.