Quantcast
Τσίπρας: «Έγκλημα στο Αιγαίο» - Σουλτς: «Χρειάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: «Έγκλημα στο Αιγαίο» – Σουλτς: «Χρειάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

δημοσιεύτηκε:

Την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο με τα κύματα προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στο νησί είδαν από κοντά ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισκεπτόμενοι το hot spot που λειτουργεί στη Μόρια και συνομιλώντας με μετανάστες και τους αρμόδιους φορείς.



 

Σε δηλώσεις τους, Τσίπρας και Σουλτς αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργεί η απεργία της ΠΝΟ με τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και επισήμαναν την ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, υπήρξαν διαμαρτυρίες από κατοίκους και ακτιβιστές που φορούσαν σωσίβια και ζητούν να πέσει ο φράχτης στον Έβρο.

Η απεργία των ναυτεργατών έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς πάνω από 10.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και βρίσκονται στο λιμάνι με το εισιτήριο στο χέρι για να περάσουν στην ενδοχώρα αλλά δεν μπορούν να φύγουν. Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στους ανθρώπους, τους εθελοντές και τις αρχές του νησιού που εργάζονται ακούραστα, όπως είπε, για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και επισήμανε ότι “δίνουμε μια μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητές μας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για εγκληματική δράση από την πλευρά των διακινητών, που στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες, όπως τις χαρακτήρισε, τονίζοντας ότι “αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει”. Εξέφρασε την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεσα συμφωνία με την Τουρκία, “ώστε να αποτραπούν οι ροές μέσα από το χτύπημα των διακινητών, που οδηγούν ανθρώπους στον θάνατο” και υπογράμμισε ότι από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κατάλληλων δομών (hot spots) για την προσωρινή φιλοξενία και ταυτοποίηση των προσφύγων”.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο ζήτημα του φράχτη στον Έβρο, κάνοντας λόγο για άγνοια όσων ζητούν να γκρεμιστεί μονομερώς, καθώς εκεί υπάρχουν νάρκες, όπως τόνισε, “άρα το δίλημμα για εμάς δεν είναι αν οι πρόσφυγες θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή τις νάρκες του Έβρου, αλλά το ζήτημα είναι να μην χάνουν τη ζωή τους”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη τους στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές για το έργο που κάνουν στη Λέσβο και χαρακτήρισε “δραματικές” τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

“Ελπίζω ότι η οργάνωση των hot spots θα προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”, υπογράμμισε, σημειώνοντας πως δεν θα έχουν νόημα αυτά τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και καταγραφής “εάν δεν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” και επισημαίνοντας την αναγκαιότητα μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Την ίδια ώρα το δημαρχείο της Λέσβου τελεί υπό κατάληψη από ανθρώπους που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στο νησί όπως έχει διαμορφωθεί από τα συνεχή προσφυγικά κύματα.

Διαβάστε τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού

Ήρθαμε σήμερα σε μια δύσκολη μέρα, αλλά δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα. Θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδος. Τα νησιά της πρώτης γραμμής των προσφυγικών ροών. Και βεβαίως ήρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, γιατί η απεργία των ναυτεργατών έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση, όπου πάνω από 10.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, έχουν περάσει, δηλαδή, από τις πρώτες υπηρεσίες υποδοχής και έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι με το εισιτήριο στο χέρι για να περάσουν στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να φύγουν. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε με τον πρόεδρο Σούλτς πόσο δύσκολες είναι οι καθημερινές προσπάθειες των ανθρώπων, των Αρχών εδώ στη Μυτιλήνη, των εθελοντών που εργάζονται ακούραστα, ακατάπαυστα, προκειμένου να διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό, ένα ζεστό ρούχο. Νομίζω ότι δίνουμε μία μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητες μας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό  από όλους.

Είχαμε όμως και την ατυχία να δούμε με τα μάτια μας, μία αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται γεμάτη από πρόσφυγες και πράγματι συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών. Στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες. Σήμερα, ευτυχώς, η θάλασσα είναι σχετικά ήρεμη. Μπορεί οποιοσδήποτε να αντιληφθεί ότι με μία απλή θαλασσοταραχή αυτές οι βάρκες δεν μπορούν να αντέξουν τους ανθρώπους. Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει. Ρωτάτε πώς θα σταματήσει. Κατ αρχάς αυτό που είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών.  Οι άνθρωποι αυτοί εγκληματούν. Προκειμένου να κερδίσουν κάποια «μαύρα» χρήματα, οδηγούν ανθρώπους στον θάνατο.

Και βεβαίως εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για να φτιάξουμε τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής αυτών των ανθρώπων, στα νησιά μας και στην ενδοχώρα, αλλά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στα κρύα νερά του Αιγαίου.

Τέλος θέλω να πω, ότι σε σχέση με διάφορες ερωτήσεις σας για τα σύνορα, για τον φράχτη: το όνειρο, το όραμα το δικό μας, είναι να έχουμε μία Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα. Η Ευρώπη όμως έχει σύνορα με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη.

Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες. Συνεπώς, η σωστή διαχείριση του προβλήματος είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία ώστε να σταματήσουνε οι ροές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε η Ευρώπη είναι τόσο ανοιχτή στην Ελλάδα, όσο αλληλέγγυα θα θέλατε ή περιμένατε να είναι στο ζήτημα αυτό;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, η Ευρώπη έχει πολλά πρόσωπα. Έχει το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της κατανόησης, έχει και το πρόσωπο της αδιαφορίας, των υπερσυντηρητικών δυνάμεων που υψώνουνε τείχη, το πρόσωπο της βίας. Εμείς προσπαθούμε να δουλέψουμε σκληρά, για να οικοδομήσουμε το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Αυτή είναι η δική μας προσπάθεια.
 
 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.