Quantcast
Καταλύτης η ανακεφαλαιοποίηση για συμφωνία έως την Κυριακή - enikonomia.gr
share

Καταλύτης η ανακεφαλαιοποίηση για συμφωνία έως την Κυριακή

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Η ανάγκη της ταχείας ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πιέζει για πρώτη φορά Κυβέρνηση και δανειστές να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν χθες μετά από τρεις ώρες διαβούλευση με τους δανειστές ότι η συζήτηση για «κόκκινα» δάνεια τις αλλαγές στις 100 δόσεις τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τις τιμές στα γενόσημα θα κλείσουν μέχρι και το Σάββατο.

Την Κυριακή θα συνέλθει εκ νέου το συμβούλιο των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης για να εγκρίνει την δόση των 2 δις ευρώ.

Σο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κυβερνητικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες το απόγευμα για να οριστικοποιήσει τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς για κάθε ένα από τα ανοιχτά θέματα.

Η προσέγγιση αυτή σε τόσο σύντομο χρόνο έχει την βάση τ ης στην χρονική συγκυρία για την Ελλάδα και το κομμάτι του ελληνικού προγράμματος που αφορά την ενίσχυση των τραπεζών.

Η επαναφορά ενός κλίματος ανασφάλειας για την ελληνική οικονομία με τις συνομιλίες για συγκεκριμένα θέματα θα ήταν ένα παιχνίδι όπου και οι δύο πλευρές θα έβγαιναν χαμένες.

Η αβεβαιότητα σε μια εποχή που οι τέσσερεις τράπεζες έχουν ανοιχτά τα βιβλία προσφορών για να τοποθετηθούν οι ιδιώτες θα τους έκανε λιγότερο πρόθυμους και περισσότερο απαιτητικούς.

Αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και άρα των 10 δις ευρώ που έχει δεσμεύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας για τις ελληνικές τράπεζες την στιγμή που η συμμετοχή υπολογίζεται σήμερα από 6 έως 8 δις ευρώ . Από την πλευρά της στρατηγικής όλοι και κυρίως η Κομισιόν δεν θέλει σε καμμία περίπτωση μια αποτυχία του ελληνικού προγράμματος λίγο μετά την έναρξη του.

Η ελληνική πλευρά έχει να χάσει περισσότερα. Η αβεβαιότητα και μια μερική επιτυχία – ακόμη χειρότερα μια αποτυχία – απομακρύνει το ενδεχόμενο της άρσης των capital control και κατά συνέπεια την επιστροφή της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Βραχυπρόθεσμα η καθυστέρηση των 3 δις ευρώ που έχουν εγκριθεί πολιτικά από τον Αύγουστο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το υπόλοιπο του χρόνου.

 

Αναγκαίος συμβιβασμός για τα «κόκκινα» δάνεια


Με αυτά τα δεδομένα η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχθεί να υποχωρήσει στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ζητώντας να προστατεύεται ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ.

Αν χρειαστεί μπορεί να υποχωρήσει και στα 150.000 ευρώ αλλά υπό την προϋπόθεση να δεχθούν οι τράπεζες ότι αυτοί που θα υποστούν τους πλειστηριασμούς θα είναι σίγουρα οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» ενώ για τους υπόλοιπους που θα μείνουν ακάλυπτοι να υπάρξει μια περίοδος χάρητος πριν επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα.

Ακόμη και στο εισοδηματικό κριτήριο η Κυβέρνηση αναμένεται να υποχωρήσει σε ένα ποσό κάτω από τις 30.000 ευρώ φια οικογένεια με παιδιά ξεκινώντας από τα 20.000 ευρώ για το άγαμο ενώ μέχρι τώρα είχε θέσει ως όριο τα 32,000 ευρώ.

Αντίστοιχα στις αλλαγές στις 100 δόσεις Κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν ότι απώλεια της ρύθμισης θα επέρχεται αν νέες ληξιπρόθεσμες δεν τα τακτοποιούνται μέσα σε 30 ημέρες για όσους πληρώνουν δόσεις το 2015 σε 20 ημέρες αν πληρώνουν δόσεις της ρύθμισης και για το 2016 ενώ όσοι θα πληρώνουν δόσεις ρύθμισης και το 2017 θα χάνουν την ρύθμιση αν δεν τακτοποιούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσα σε 10 ημέρες. Παράλληλα θα γίνει πιο αυστηρή η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση η δανειστές περιμένουν το σχέδιο δράσεις του υπουργείου οικονομικών για την επιβολή τέλους στιες εταιρίες στοιχηματισμού.

Οι τελικές προτάσεις της Κυβέρνησης θα παρουσιαστούν στην συνάντηση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα ώστε να κλείσουν οι όποιες διαφορές μέχρι και αύριο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.