Quantcast
«48 ώρες» στην κόψη του ξυραφιού! - enikonomia.gr
share

«48 ώρες» στην κόψη του ξυραφιού!

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα από την στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στην ζώνη του ευρώ ξεκινά σήμερα με τις προοπτικές που διαγράφονται να ξεκινούν από την επίτευξη μια συμφωνίας κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της λήξης του ελληνικού προγράμματος μέχρι και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Το θέμα θα κριθεί μέχρι και αύριο το βράδυ. Λιγότερο από μια ημέρα στην οποία η Ελλάδα προχώρησε σε περιορισμούς κίνηση κεφαλαίων και το κλείσιμο των εμπορικών τραπεζών η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει άμεσα για θέση για δύο θέματα.

Θα κάνει νέα προσπάθεια να επανεκκινήσει ο διάλογος με τους πιστωτές; Στο χθεσινό του διάγγελμα ο Πρωθυπουργό κ. Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι έχει κάνει δεύτερο αίτημα για παράταση του ελληνικού προγράμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης ώστε η Κυβέρνηση να ολοκληρώσει την διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Αν και η δεύτερη αίτηση δεν γίνει αποδεκτή τότε τα πράγματα γίνονται γίνονται δύσκολα. Η Ελλάδα θα χάσει το δικαίωμα διεκδίκησης των 10,9 δις ευρώ που διακρατά σήμερα το EFSF καθώς και των 1,8 δις ευρώ που αποτελούν την τελευταία δόση του δανείου από την ΕΕ.

Αν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου θα το κάνει για να συζητήσει ένα τρίτο μνημόνιο και τίποτε άλλο.

Μετά το δημοψήφισμα η θέση της Κυβέρνηση θα είναι δύσκολη έτσι και αλλιώς. Αν πλειοψηφήσει το «όχι» τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει την εχθρότητα των πιστωτών οι οποίοι δύσκολα θα κάνουν μια νέα πρόταση που θα συνοδεύεται από χρηματοδότηση χωρίς να βάλουν πολύ σκληρούς όρους.

Αν πάλι πλειοψηφήσει το «ναι» τότε ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ θα θελήσουν να γυρίσουν το χρόνο πίσω ζητώντας τις υπογραφές όλων των πολιτικών παρατάξεων της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν σε διάλογο αφού η σταθερότητα της Κυβέρνησης θα τεθεί σε κίνδυνο.

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα γίνει με την δόση των 1.6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ που λήγει και αυτή στο τέλος του μήνα. Η μη πληρωμή της δεν θα αποτελέσει χρεοκοπία ούτε για το ταμείο αλλά ούτε και για τις αγορές.

Ωστόσο θα προκαλέσει ρήξη που δύσκολα θα γεφυρωθεί με το Ταμείο και φυσικά θα διακόψει οριστικά την χρηματοδότηση από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Έτσι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πληρώνει ή να συσσωρεύει απλήρωτες δόσεις απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο το Ταμείο από το πρόγραμμα που έχει συνάψει με την χώρα και το οποίο έχει ένα υπόλοιπο χρηματοδότησης περίπου 15, 4 δις ευρώ και λήγει το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι δύο αυτοί παράγοντες θα καθορίσουν και την χρονική διάρκεια του ελέγχου διακίνησης κεφαλαίων που επιβλήθηκαν χθες το βράδυ με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου.

Αν δηλαδή θα ισχύσουν για ένα δύο ή παραπάνω μήνες ή θα μας συντροφέψουν για παραπάνω χρόνο όπως συνέβη στην Κύπρο που έζησε τα capital controls επί δύο συνεχή χρόνια ενώ βρισκόταν σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από αυτήν της Ελλάδας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.