Quantcast
ΕΛΓΑ: Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή - enikonomia.gr
share

ΕΛΓΑ: Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή

δημοσιεύτηκε:

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να γίνει η εξόφληση των πληγέντων για το ζωικό κεφάλαιο και τον Νοέμβριο θα δοθούν οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

«Από την επόμενη μέρα της θεομηνίας άνοιξαν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3.900 δηλώσεις για απώλεια φυτικής παραγωγής, η οποία οφείλεται στα πλημμυρισμένα χωράφια κυρίως, έχουμε απώλεια φυτικού κεφαλαίου, την οποία δεν μπορώ να πω ακόμα ποιας έκτασης και τι ακριβώς έχει δηλωθεί. Έχουμε δηλωμένα 822.000 στρέμματα βαμβακιού και εκτιμούμε ότι στην περιοχή του 50% – 60 % έχει χτυπηθεί αυτή η παραγωγή, εάν έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή όχι δεν το ξέρουμε. Πήραμε δορυφορικές εικόνες από το σύστημα Κοπέρνικος από την Πολιτική Προστασία και τρίτος παράγοντας είναι οι δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί» είπε στην ΕΡΤ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Τόνισε ότι με αυτούς τους τρόπους το επόμενο χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε ποιοι είναι οι δικαιούχοι αποζημιώσεων, είτε είναι βαμβάκι, είναι καλαμπόκι που είναι η δεύτερη καλλιέργεια, είτε είναι καπνά. «Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε ποιες είναι οι κοινότητες, από τις κοινότητες πάμε στα ΑΦΜ, από τα ΑΦΜ πάμε στις δηλώσεις που έχει κάνει ο κάθε παραγωγός τι είχε δηλώσει στον ΕΛΓΑ και τώρα συγκρίνουμε και τις δηλώσεις ζημιάς», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Μάλιστα σημείωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον αριθμό, από τη ροή των δηλώσεων ζημιάς καθώς ανέμενε πολύ περισσότερες δηλώσεις. Ωστόσο εξήγησε ότι επειδή το πλήγμα είναι βαρύτατο οι πολίτες φαίνεται ότι πάνε πρώτα να συμμαζέψουν την περιουσία τους. Πρόσθεσε πως «το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό μέχρις ότου ομαλοποιηθούν οι συνθήκες για να μπορέσουμε να περιμένουμε από τους παραγωγούς όλες πια τις δηλώσεις» ενώ σημείωσε πως οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά, αλλά αποφασίστηκε να γίνονται δεκτές και οι γραπτές δηλώσεις, αρκεί οι δηλώσεις να είναι σαφής, να έχει δηλαδή τα στοιχεία του, το ΑΦΜ του, το τηλέφωνό του, τι ακριβώς δηλώνει ότι ζημιώθηκε».

Τέλος ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε πως ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και για το ζωικό κεφάλαιο, όπου και εκεί τα πράγματα είναι ολέθρια. Μάλιστα μιλώντας με αριθμούς σημείωσε πως «μέχρι στιγμής έχουμε 71.000 αιγοπρόβατα, 20.000 χοιρινά, 6.500 βοοειδή και 130.000 πτηνά από πτηνοτροφία ή ότι άλλο καλλιεργείτε σε μικρές ποσότητες είναι νεκρά».

Για τη διαδικασία σε αυτή την περίπτωση σημείωσε πως «παίρνουμε τις δηλώσεις, δεν πήγαν οι κτηνίατροι του ΕΛΓΑ να ελέγξουν επιτόπου, όπως ορίζει ο κανονισμός, κάναμε και εκεί δεκτές ως ειλικρινείς τις δηλώσεις και με βάση αυτές τις δηλώσεις σε σύγκριση με ότι είχαν δηλώσει για να ασφαλιστούν φιλοδοξούμε μέσα στον Οκτώβριο να εξοφληθούν».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.