Quantcast
Παπαστεργίου: Την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται ο «Ψηφιακός βοηθός» - Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του πολίτη - enikonomia.gr
share

Παπαστεργίου: Την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται ο «Ψηφιακός βοηθός» – Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του πολίτη

δημοσιεύτηκε:

Την προσεχή εβδομάδα θα κάνει τα «αποκαλυπτήριά του στο ελληνικό κοινό ο «ψηφιακός βοηθός» του gov.gr, η πρώτη προσπάθεια του ελληνικού Δημοσίου να μπει στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως ανακοίνωσε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στα μέσα του μήνα αναμένεται να δημοπρατηθεί ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω γνωστοποίησε από τη Θεσσαλονίκη ο  κ. Παπαστεργίου, μιλώντας στο 11ο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στην Τεχνητή Νοημοσύνη»,. Το συνέδριο διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, ο «ψηφιακός βοηθός» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στον πρόεδρο της κυβέρνησης και την επόμενη μέρα στους δημοσιογράφους. Όπως εξήγησε, το νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα δίνει συνδυαστικές απαντήσεις σε απλά μέχρι πιο σύνθετα ερωτήματα.
Η λειτουργία του θα βοηθήσει τη ζωή των πολιτών, είπε ο κ. Παπαστεργίου και περιέγραψε την βασική ιδέα του «ψηφιακού βοηθού» σημειώνοντας ότι «προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έναν πολίτη που ψάχνει κάτι στη δημόσια διοίκηση ή στο gov.gr, και είτε δεν μπορεί να το βρει εύκολα είτε δεν μπορεί να το εκφράσει».

Ο ίδιος ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση πολίτη τρίτης χώρας που βρίσκεται υπό διεθνή προστασία και ζητεί να μάθει εάν δικαιούται βεβαίωση παραμονής.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη

Μιλώντας για την τεχνητή νοημοσύνη στη χώρα μας, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «εκτός από ανθρώπους θέλει και υποδομές». «Τα νέα είναι καλά» όσον αφορά στις υποδομές, υπογράμμισε ο ίδιος, κάνοντας αναφορά στον ελληνικό υπερυπολογιστή «Δαίδαλος»- «ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μηχανήματα στην Ευρώπη», όπως είπε, που θα τοποθετηθεί στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου (συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ και επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για τις λοιπές μηχανολογικές υποδομές).

«Εκτός από το έργο αυτό πρέπει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όχι απλά να καταναλώνουμε αλλά και να παράγουμε ώστε να μπορούμε να δώσουμε τα “όπλα” στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα να “τρέξει” διάφορες δοκιμές και “πρότζεκτ” για να συνεχίσουμε να είμαστε στην αιχμή της τεχνολογίας», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Επικαλούμενος τα στοιχεία διεθνούς μελέτης, ανέφερε ότι το 11% των κορυφαίων προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης έχει αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια.

Άννα Διαμαντοπούλου: «Σύνδεση ψηφιακών δεξιοτήτων με τις ανθρωπιστικές σπουδές»

Στο ίδιο πάνελ (με τον κ. Παπαστεργίου) συμμετείχε και η πρώην υπουργός κ . Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα παρά τα άλματα που έκανε τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να βρίσκεται, στην ευρωπαϊκή σύγκριση, στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση. «Ενώ κάναμε βήματα, έκαναν και οι άλλοι. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε διπλάσια και τριπλάσια ταχύτητα» επισήμανε.

Αναφερόμενη στην τεχνητή νοημοσύνη, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι φέρνει μεγάλες αλλαγές σε όλες τις επιστήμες. Έσπευσε όμως να εκφράσει την ανησυχία της για τη χρήση της, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις δικαστικών αποφάσεων. «Το ζητούμενο είναι ποιοι βρίσκονται πίσω από τις αποφάσεις που παίρνει ο αλγόριθμος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.