Quantcast
791 άδειες διαμονής σε αλλοδαπούς που αγόρασαν ακίνητα - enikonomia.gr
share

791 άδειες διαμονής σε αλλοδαπούς που αγόρασαν ακίνητα

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Το ποσό των 65 εκατ. ευρώ επένδυσαν μέχρι σήμερα στην ελληνική κτηματαγορά υπήκοοι τρίτων  χωρών, εξασφαλίζοντας 791 άδειες διαμονής στη χώρα μας.

Οι περισσότεροι αγοραστές προέρχονται από την Ρωσία και την Κίνα, ενώ ακολουθεί η Αίγυπτος, η Ουκρανία και η Λιβύη. Αν και ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν για Αιγύπτιους, Ουκρανούς και Λιβανέζους είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με τις άδειες που έλαβαν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, εν τούτοις παρατηρείται αυξητική τάση στο αγοραστικό τους ενδιαφέρον.

Παράγοντες της κτηματαγοράς, επιβεβαιώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κι αυτές χορηγούν βίζα με την απόκτηση ακινήτου». Διατηρούν όμως τις επιφυλάξεις τους για το τελικό αποτέλεσμα αφού όπως υποστηρίζουν «το ασταθές φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον συγκρατούν την αγοραστική διάθεση των ξένων». 

Από τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα με άδεια διαμονής, προκύπτει ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 791 άδειες για τους ιδιοκτήτες και τα μέλη της οικογένειάς τους. Εκκρεμούν δε προς έγκριση από τις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, 223 αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας διαμονής.

Τη δυνατότητα για χορήγηση άδειας παραμονής εφόσον αποκτήσουν ακίνητα αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ αξιοποίησαν μέχρι σήμερα: 164 Ρώσοι που μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους απέκτησαν 306 άδειες διαμονής,  138 Κινέζοι που απέκτησαν κατοικία και δέχθηκαν «δώρο» από την Κυβέρνηση 249 άδειες διαμονής, 28 Αιγύπτιοι που μαζί με τα 24 μέλη της οικογένειάς τους απέκτησαν 52 άδειες διαμονής, 19 Ουκρανοί και τα 17 μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και 13 Λιβανέζοι που πήραν συνολικά 34 άδειες διαμονής γι΄αυτούς και την οικογένειά τους. Οι υπόλοιπες 114 άδειες διαμονής χορηγήθηκαν σε 58 ιδιοκτήτες ακινήτων και σε 56 μέλη της οικογένειάς τους που προέρχονται από λοιπές χώρες.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.